Гласуваме с машини. Да се откажем ли? Рисковано ли е?

Световната тенденция е държавите да се отказват от него
16
Гласуваме с машини. Да се откажем ли? Рисковано ли е?
Снимка: Булфото, архив

Машинното гласуване крие рискове от гледна точка на сигурността на вота и може би е редно да не бъде прилагано у нас, смята бившият служебен премиер и шеф на парламента Огнян Герджиков.

Още по темата

"Служебното правителство първоначално беше ангажирано да въведе машинното гласуване, но за това остана твърде малко време преди 26-и март, когато бяха изборите и ние бяхме изправени пред невъзможността да го осъществим и затова проведохме класическото гласуване, както е било винаги досега. Междувременно се поинтересувах и констатирах, че някои европейски държави са се отказали от машинното гласуване като не толкова надеждно", коментира той пред БНР, след като експерти на държавната фирма "Информационно обслужване" са направили констатации, че машинното гласуване крие повече рискове, отколкото преимущества, и световната тенденция е държавите да се отказват от него.

"Аз съм човек, който вярва в техниката и тогава съм имал очевидно по-малко информация, но впоследствие констатирах, че в много държави са се отказали именно заради това, че не е сигурно, че има опасност от манипулации", допълни той.

Герджиков обясни, че само големи държави като Бразилия и Индия, поддържат машинното гласуване.

"Самият факт, че се поставя под съмнение и в европейски държави - развити, които са се отказали от машинното гласуване, ме кара да мисля, че вероятно на този етап няма достатъчно гаранции за това и може би наистина трябва да се откажем от машинно гласуване и да се промени законът в това отношение", каза той.

Юристът допълни, че е възможно да се усъвършенства класическия начин на гласуване с бюлетини, така че да стане по-сигурен и да се изключат пътищата за въздействие или манипулиране. 

Избори могат да се организират добре и без машинно гласуване, смята той.

"Склонен съм да се откажем, именно с оглед на това, че няма гаранция за този начин за гласуване. Защо да харчим толкова много пари за купуване на машини, след като се оказва, че към днешна дата това не дава достатъчно гаранции за избирателите", призова Герджиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господин Герджиков, зарежи машинното гласуване, кажи какво с тава с Грипените, успя ли да извозиш българите с тях?
15
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дай да се откажем и от дебитните карти тогава.Как може да няма проблеми при машинно прехвърляне на пари, а да има при машинно гласуване??
14
0
 
6
 
! Отговори
Герб преди 6 години
Добре са си направили сметката. Това е най- ледният начин за тях да печелят изборите. Няма да има досадно подправяне на гласове и протоколи. Ще са на власт докато ви гледат очите.Наивници.ГЕРБ разчитат точно на наивитета на българите.
13
3
 
1
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Хахха еи тва 21 век сме герджика кво се насрал. Вижте ако има желание и по сегашния начин може да има честни избории по електронив но като няма желание квато и система да измислят се е в ***. А специално за бг трябва да има електронно защото доста българи занна вънка и доста от тях не гласуват и им преразпределят гласовете
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако изборите решаваха нещо щяха да ги ЗАБРАНЯТ !
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е сигурно, но може да се модифицира. Вместо бюлетини - да се пуска само отрязъка от машината. И да се брои само него. Ама цогънинът чупил машината, внесъл друг отрязък, ама изнесъл отрязъка и пуснал празен плик ... системата да отпечатва контролен номер, и като не отговаря да не се брои.
10
2
 
8
 
! Отговори
Men преди 6 години
АЙДЕ БЕ, мъкненето на чували по нощите от полузаспали лелки явно е най -сигурното нещо на света!
9
1
 
6
 
! Отговори
дядо преди 6 години
Нали някой да си напълни гушата.Бира/Мишо/,Луканки салами ГЕРБ.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали да е възможно манипулирането е въпрос на избор. При положение че вече от доста години е създанена технологията блокчейн, такива въпроси е абсурдно да се обсъждат
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами затова и държавата трябва да инвестира в добра кибер защита, за да не се хаква лесно. Но и ние разбира се сме далеч от такива прозрения.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Световната тенденция е държавите да се отказват от него. Според кого? Друг източник на тези информация няма ли? Всичките новини са ни на принципа "Един човек каза".
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С машинно гласуване ГЕРБ ще ви управляват докато не се пенсионирате. натискат се за него защото лесно се манипулира вота и доказателство беше показната акция как се хакват 2-3 сайта. Единия на нищожеството Плевнелиев а другия на ЦВИК. Да ама на хората не им просветва. Мислят си че всичко което хвърчи се яде.
4
0
 
4
 
! Отговори
ник преди 6 години
Не е ли рисковано да се подменя вота офлайн?
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че ще са против след като може да се ограничат манипулациите при броенето.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за кво ни са машини направете един колизеум и ги пуснете вътре да се бият до смърт който оцелее става - премиер , ,министър , президент и тъй нататък .Хем забавно хем полезно
1
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Машинното гласуване пести хартия.