БСП: Без комисия по ДС и труден достъп до досиетата

Комисията само всявала омраза сред обществото
28
БСП: Без комисия по ДС и труден достъп до досиетата
Снимка: Булфото, архив

БСП пак се загрижи за архива на бившата Държавна сигурност и внесе изцяло нов закон в тази връзка.

Социалистите искат да се закрие Комисията по досиетата и да доста да се усложни свободният достъп до документите на ДС за хора, заемали или заемащи публични или обществени постове.

Начело но вносителите на Закона за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия е червената шефка Корнелия Нинова.

Това е поредният опит през годините на левицата да спрат обявяването на агентурно минало или принадлежност към тоталитарните служби на публични лица.

В мотивите към закона социалистите посочват, че по време на десетгодишната си работа Комисията по досиетата вместо да внесе яснота и да стесни границите на нетърпимост и омраза в обществото ни, е донесла повече обърканост и е предизвикала скандали с разнопосочната, а понякога и противоречаща си информация, която е разкривала.

Така че от БСП искат Комисията по досиетата да я няма, а на нейно място да се появи т. нар. Институт за национална памет.

Той ще има председател, избиран от парламента за срок от 5 години по предложение на правителството.

Архивите на ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия да бъдат предадени в Института, а достъпът до документите за публични личности да става с искане по Закона за достъп до обществена информация.

Ръководството на Института ще може да откаже такъв достъп, ако прецени, че данните в дадени архиви могат да "застрашат" националната сигурност или определени лица.

Ако законопроектът на БСП бъде приет, то свободният достъп до документи на тоталитарните служби ще е само в случай, че човек иска да чете за себе си, за починали съпруга или за роднини до втора права линия.

Социалистите искат да преустановят и задължителните сега проверки за минало в ДС на кандидати или лица, избрани за депутати, евродепутати, за президент и вицепрезидент, за министри, кметове, общински съветници, членове на политически кабинети, директори в администрацията, членове на редколегии на медии.

Право на заявка за проверка ще имат партии и коалиции по отношение на свои кандидати на различните видове избори, държавни и общински институции при предстоящи назначения на високи позиции, професионални, синдикални, обществени и други организации по отношение на своите членове.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Да бе, да! преди 11 месеца
Много им се иска на някои българският народ да каже "Тури му пепел" по отношение на досиетата и да забрави за тях!
Само едно е жалко - изтърваха се ценни моменти в началото на прехода и вече
не се знае кой какво къса и писа в нашите досиета през първите години
след Десети ноември.
И доносниците, и онези, които са поощрявали писането на доноси,
много искат да минат метър!
23
0
 
3
 
! Отговори
Кой? преди 11 месеца
По-добре да се направи обратното - за всеки в България да се публикува дали той или някой от роднините му до 10 коляно е имал връзка с ДС, вкл. и с аналога й преди 1944м, както и с турският й аналог преди Освобождението през 1878 година, както и всички доносници и агенти от 1989 до 2017 година, когато се установи отново режима на ГЕРБ. При всяка смяна на правителството в България да се добавят и доносниците и агентите при предишните. Трябва да се знае кой кой е в България.
22
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
Хм, Методи Андреев ще остане без работа и няма да излага партията си (преди Сините, сега ГЕРБ), при всяко появяване по телевизията.
21
0
 
3
 
! Отговори
КУ-РНЕ-ЛИЯ- СКУМРИЯ преди 11 месеца
МИЗЕРНИТЕ ЦЪРВЕНИ БЪРОНИ И ГЪЗОВЕ, БАБИЧКИ И ДЕДОВЦИ, , ЗАЩО НЕ НАПРАВИТЕ 1 КОМИСИЯ ЗА ДОСИЕТО НА ЦАР САМУИЛ , ИЛИ НА ПАИСИЙ , , , ЩОТО ТОВА ,ДЕТО ОКРАДОХТЕ , , , ,СИ ОСТАНА БЕЗНАКАЗАНО , , ,НИЕ ЩЕ ИЗМРЕМ , , ,ВАШИТЕ ДЕЧИЦА СЪС ЗОР ЩЕ ХАРЧАТ КУПИЩАТА ПАРИ НАРОДНИ ПО ТАЯ "ДЕМОКРАТИЧНА " ИВРОПЪ-ВАШТА ... КР-АДЛ-ИВА
20
2
 
6
 
! Отговори
чоека преди 11 месеца
В бившите централно-европийски бивши социалистически републики Чехия, Полша, Унгария досиетата бяха отворени малко след падането комунизма, за да почнат на чисто, да се знае кай какъв е и какво е вършил. Тази Корнения Нинова е като някаква временно назначена, една такава леко неглижирана, театралничи в изказванията си даже и тя не знае какво прави на този пост. Срам ме е от такива личности на такива позиции. С въже те връзват и назад те дърпат, такива хора.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лустрация. По-добре късно, отколкото никога.
Служители на държавна сигурност и на висшето ръководство на БКП, агенти, помагачи или обикновени доносници и техните деца, да нямат право да се кандидатират за местни и национални органи на управление. Ако обичат да спрат да използват привилегиите, получени преди 89г., СЕГА. СТИГА ВИ. Николай Тишев, Стоян Мирчев, Милен Велчев, Ина Ананиева ........
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Го4о

а, този път им станало неудобно да предложат Пеевски
17
8
 
5
 
! Отговори
25 години преди 11 месеца
с какво се занимава Комисията по досиетата?
и защо трябва нова административна структура - нали ще намаляваме чиновниците - да пренесат каквото е останало в Държавния архив и стига са баламосвали мишлетата
16
6
 
14
 
! Отговори
Го4о преди 11 месеца
Антон Тодоров става шеф на комисията по ДОСИЕТАТА и ще ви РАЗНИЩИ, другарко Нинова! За това скимтите по тази тема.
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никога няма да допуснем да закриете народната памет за зверствата и убийствата на Българския народ нагли болшевики никога даже ще искаме да се изучава в училище какъв терор е налагал агентите на ДС под закрилата на своята партия бкп
14
3
 
13
 
! Отговори
Курнелия нагла преди 11 месеца
Мале, мале, БСП щели да се борят с паралелната държава - ами тя цялата е в редиците на БСП, бе Курнелио. Около теб ли са Г.Гергов(свинарят), Кирчо Добрев(хванат на границата 1996г. с куфарче с долари), Р.Овчаров(дългият инкасатор), Бригадир Аспарухов(милионер пенсионер), Курнелия(милионерка), Весела Лечева и много други другари-милионери и мошеници. Няма такава наглост…
13
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
БСП искат Комисията по досиетата да я няма, а на нейно място да се появи т. нар. Институт за национална памет.

Къф институт бе, направо разстрел на камуняките и нещата ще се оправят за една седмица.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия упорито драпат да досъсипят държавата. Все още не е късно за лустрация, ама герб забрави за нея можеби защото са от едно котило.
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да не мислите, че предложението защитава БСП? В ГЕРБ е пълно с десари и двете партии са се разбрали да скрият агентите на ДС и членове на БКП в ГЕРБ, и без това е пълно. Я вижте Георги Марков, депутат ли е, депутат. Колко хора е затрил и той не знае но усърдно смуче на падишаха Суджука. И още колко такива.
10
15
 
9
 
! Отговори
ПОдкрепа за Нинова преди 11 месеца
НАглипрестъпници менкани на власт след 1989 година ограбват десетки милиарди от народа годишно.
ВМесто да заловят чуждите шпиони,диверсанти,платенителобистии участниците в организираното ограбване на народа вкл ЦВетанов,Борисов,Станишев,Костов,ВИденов,Доган и други те насъскват медиите срещу БЪлгарски разузнавачи,контраразузнавачи и експерти по сигруноста.
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако начело на тази комисия назначат онзи екскремент Тодоров, наистина трябва да се закрие! Никой не знае на кого е служил когато писа "Шайка" и на кого ще служи след сегашните си избелени господари. Някой сам си слага таралежа в потурите!
8
7
 
26
 
! Отговори
x преди 11 месеца
ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ ТАЗИ КОМИСИЯ И Е НУЖЕН ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯТА.
7
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ДС не бяха български служби,а рушки! Не само, че трябва да се обявят имената им, а и да се разстрелят по бързата процедура, като национални предатели във военновременен окупационен режим.
Смърт на комунягите!
6
7
 
30
 
! Отговори
teo преди 11 месеца
Наглата комунистка Курнелия иска да попречи на българина да научи за комунистическите убийства на българи защитавали България от комунизма! Комунистите са по-опасни от фашистите !!! Българино ????
5
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Предателите трябва да се знаят. Може да се закрие, ако се изпишат всички имена на една стената на Позитано. Подобре да си стои, защото ще си взривите собствената централа!