Непризнаване на българско малцинство в Албания? Фейк нюз!

Ковачев: Информацията умишлено е разпространена от македонски медии
28 сеп 2017 12:00, Елка Василева
27
Непризнаване на българско малцинство в Албания? Фейк нюз!
Андрей Ковачев. Снимка: архив, Булфото

Непризнаването на българско малцинство от Тирана е фалшива информация, разпространена от македонски медии, коментира за "Фокус" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

По думите му информацията е разпространена умишлено, като целта е създаване на конфликт и напрежение по темата.

Още по темата

Към момента има проектозакон в албанския парламент, който не е приет, но информация, че българското малцинство официално не е признато, е фалшива новина, заяви евродепутатът.

"Европейският парламент прие резолюция с препоръка към Албания да признае малцинствените общности на територията на страната, включително и българската. Целта е правата на нашите сънародници, живеещи в районите на Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора да бъдат зачетени, като те са поискали с петиция", обясни Ковачев.

Евродепутатът коментира, че това е желанието и препоръката на ЕП, след толкова десетилетия най-накрая българското малцинство там да бъде признато.

Той обясни, че в момента тече дебат по темата, следващата седмица се очаква в Тирана да пристигнат български представители, които да проведат среща с албанските депутати.

"Ако парламентът в Албания има намерение да приеме този проектозакон, то в него трябва да бъдат изброени всички етнически малцинства. Част от македонската академична общност не иска признаването на българското малцинство на територията на Албания, тъй като това би заличило тезата им, че на македонска територия никога не е имало българи", коментира още Ковачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво българско малцинство в Албания?? Да се възползват от българския опит и да им спретнат един хубав "възродителен процес" на тези албанци, внушили си, че са българи!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще се види колко е невярна партенката на Слободанка Милянковска от Утрински вести, после пак хък-мък
2
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези двамата са много глупави, ей! Защо не се допитат до най-умното създание във вселената - гай ***! Щото той толкоз много разбира от държавно управление и международна политика, че само за една седмица съсипа държавата, подарена му от дедите на Путин, и изградена с потта на дедите на Ердоан! И е толкова силен в международната политика, че дори *** Кзсанбела из джунгликте африканци знае за бълХарите и цяла нощ не спи, вардейки скъсания си килим да не му го откраднат бълХарите!
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А думите "фалшива" и "новина" непознати ли са за вас?Неграмотници.