Започва проверка как се използват огнестрелните оръжия

ВАП се самосезира заради множество инциденти през 2017 г.
29 сеп 2017 12:23, Анисия Иванова
7
Започва проверка как се използват огнестрелните оръжия
Архив: Булфото

Върховна административна прокуратура (ВАП) проверява дали огнестрелните оръжия се използват за целите, заради които са издадени разрешенията за носенето и употребата им, съобщиха от институцията.

ВАП се самосезира по повод множество инциденти и извършени закононарушения, и престъпления с използване на огнестрелни оръжия на територията на страната в периода март – септември 2017 г.

Прокуратурата възложи на Главна дирекция "Национална полиция" да извърши проверка дали във всеки конкретен случай основателната причина, обосновала необходимостта от издаването на действащото разрешително за придобиване, съхранение и/или носене, и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, е налична и към настоящия момент.

Главната цел на проверката е да се установи дали оръжията, за които са издадени разрешителните, се използват за някоя от лимитативно определените граждански цели от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

ВАП разпореди на Главна дирекция "Национална полиция“ в друмесечен срок да обобщи и анализира резултатите от проверката и да предприеме конкретни мерки за отстраняване на констатираните нередности и слабости, с цел подобряване на дейността по контрола на оръжията и боеприпасите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
боко да не го хвана шубето, че иде тежка зима ?
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо опандизете тези, дето са злоупотребили с това оръжие. После проверявайте редовните хора.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МВР да си издири и прибере незаконното оръжие, оръжието на мутрите и криминалните групировки, на техните хора като Лазар Влайков.Или взе нещо страха да ги тресе.
4
2
 
8
 
! Отговори
Читател преди 6 години
Аз я разбирам така статията "Суджук и сие ги подхваща шубето и дали нареждане на една дребна рибка да ограничи оръжието сред народа". Сега ще се отнемат разрешителни а нови няма да се издават - освен за суджук и сие.
3
4
 
5
 
! Отговори
Оръжейник преди 6 години
Оръжието е направено с една цел - да убива.Да не би тези хора да са го използвали за други цели?И ако не искате да има инциденти с оръжие.. просто не го давайте, лесно е.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се проверят най напред лицата от ГЕРБ носещи оръжие - случият с човека началник от ГЕРБ който набеди дете на 6 години, че е убило човек с неговият пистолет.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ловното оръжие е за лов, а сезона е от август до края на декември. През останалото време оръжието си седи у касата. КНО е по-специално, но закона е срещу притежателя поради факта, че ако не те прострелят пръв си в нарушение при употреба. Неизбежна самоотбрана трябва да има много по добра дефиниция и законова рамка...иначи си пукаме по сватби и стрелбища колко да плашим гаргите