Българинът експресно: Страх от Русия? Не! По-скоро от отвличане

Хората са раздвоени за ползите и вредите от референдумите за независимост
2 окт 2017 18:51,
101
Българинът експресно: Страх от Русия? Не! По-скоро от отвличане
Снимка: архив Reuters

Българинът не смята, че Русия е заплаха за България, него по-скоро го е страх той или близките му да не станат жертви на отвличане.

Това показва експресен сондаж на "Галъп" по актуалните теми у нас и по света. Допитването е проведено на 26-27 септември сред 1000 пълнолетни българи, чрез интервю по телефон в панелна извадка, която осигурява национална представителност на данните.

В средата на септември правителствен доклад сложи Русия сред заплахите за националната сигурност на България. Това предизвика серия от коментари сред политиците "за" и "против" страховете от Москва.

Солидно мнозинство от 85% от българите отхвърлят мнението, че Русия е заплаха за България, показва сондажът на "Галъп". Социолозите коментират, че в този резултат личат специфичните исторически отношения. Още повече, че хората отговаряли почти автоматично.

Още по темата

По същия начин, цели 83% смятат, че изучаването на българския език от страна на нашите малцинства в други държави е важна тема. Въпросът стана актуален, след като Украйна прие закон за ограничаване на изучаването на майчин език от малцинствата. Анализът на данните от социолозите е, че този солиден процент трябва да е сигнал към властта да обръща внимание на подобни проблеми.

Сондажът на "Галъп" измерва общественото мнение и по друг актуален проблем – отвличанията. В края на август темата отново влезе в дневния ни ред, след като близо до дома му бе отвлечен Адриан Златков, синът на собственика на автокъщи за луксозни автомобили Тони Златков. Младият мъж бе пуснат 11 дни след като баща му плати солиден откуп.

Всеки трети българин признава, че го е страх той или негови близки да не станат жертви на отвличане. Това прави 32% от пълнолетните българи или около 1,8 млн. души, изчисляват от "Галъп".

"Въпросът е провокативен, но показва висока степен на обществена тревожност по отношение на реда и личната неприкосновеност особено сред по-възрастните и по-уязвими българи. Несъмнено, роля са изиграли и скорошните събития, които обострят допълнително тази чувствителност", анализират социолизите данните.

Според тях на този фон не учудват опасенията на хората, че България не е готова за Шенген. Около две трети смятат така (62%), а около една трета е на обратното мнение (31%).

Резултатите вероятно се дължат и на типичния скептицизъм по инерция, който е традиционен за днешната българска ситуация, смятат от "Галъп".

50% от пълнолетните българи са обнадеждени от резултатите на изборите в Германия. На тях германците дадоха властта за четвърти път на лидерката на ХДС Ангела Меркел. 21% от българите признават, че се чувстват разочаровани.

Сондажът тества и отношението към референдумите за независимост по света, които предизвикват противоречиви оценки у българите.

Допитването на "Галъп" е проведено веднага след референдума в Иракски Кюрдистан, в навечерието на референдума в Каталуния и непосредствено преди ескалацията на ситуацията в Хасково.

46% подкрепят референдуми като този в Иракски Кюрдистан и този в Каталуния, Крим и т.н. Други 46% се боят от перспективите, които те отварят.

Сондажът показва и че хората приемат като успешен отминалия туристически сезон – 61% са на това мнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
9
 
! Отговори
ХИХИХИИ преди 6 години
До св.св.Маркс и Енгелс до руснаците плъзнали из целият свят.ми плъзнали са ами като могат да си позворляват да хосдят на почивки.Я питай световните турорепатори,хотелиери и ресторантьори кои туристи предпочитат най много.То ибългарите са плъзналв ама бачкат обща работа и подмиват дърти з.ци, ама аз така и не видях руснак да бачка в лондон или берлин или париж.Освен на екскурзия.
78
1
 
7
 
! Отговори
Не съм робот преди 6 години
Два милиона българи потърсиха сигурност и спасение на запад. Същите осигуряват и издържат родителите си в България. След последната вълна 2000-2001 година от емигриращи сега всеки трети желае да работи и живее на запад. В България победи феодалния комунистически модел, защо да се страхуваме от Русия
77
0
 
7
 
! Отговори
x преди 6 години
галъп,вятър ви вее на бял кон!!! обект на отвличане са богатите и изтърсаците им!!! БГ народът в 98% си е беден и смачкан!!! та този ли народ ще отвличат? И какво ще му вземат като откуп на отвлечения?-цървулите освен...
76
3
 
2
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
До от немск8о - Неграмотнико-поне напиши" германия" с главна буква.Имай малко уважение към страната която ти дава хляб...Ама то у кремълски фен откъде и ум???
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много си умешила Темата , пак сглоби FACE NEWS
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой по долу е написал че други хора в бг както ги нарече фесове, не обичали Русия. От личен опит мога да ви кажа че българските турци обичат България повече от много българи, срещнал съм ги в чужбина и знам а и имам много приятели турци. Тези които говорят срещу тях не знаят за какво говорят. Скоро бях в Истанбул при наши турци и в квартала видях и други дошли от България много гостоприемни и добри хора. Колкото до Русия дори се изненадах колко положителни им са отзивите, но не и за САЩ.
73
1
 
4
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Да бе да социолозите сега ще ни размахат пръст как всъщност не сме прави и какъв е бил правилния отговор. А ако бяхме казали какво те искаха сега щеше да пише "Българина правилно и рационално припознава Русия като враг". Социолозите са добре платени лъжци.
72
0
 
4
 
! Отговори
сеянин преди 6 години
Най *** е страх като хода из софее да не срешна некой наведен без *** п...л от тиа дека пишат по весниците и нги плаща сорос, ча ша требе да го опраам а разпраат у село ча они са болни *** спин
71
2
 
4
 
! Отговори
от немск8о преди 6 години
До 76 св.св.Маркс и ЕнгелсЕй , отворко , ми то и тук в германия дойдоха много американци да живеят . Защо ли са избягали от САЩ ?
70
1
 
11
 
! Отговори
Страх ме е преди 6 години
Напрау много ме е страх, че руския ми колега ще ми донесе бурканче черен хайвер. 140 лв. за едно бурканче в БГ, и нова енциклопе. Че ще четем Тургенев отпивайки белуга. Че ще посвирим на китара хубави блатни песни. Че като му отида на гости отново ще видя Петродворец и Ермитажа. Ще се радвам на перфектния му английски.ще отидем на театър и балет. Че ще видим красотата по пътя на Транссибирската железница, 2000 долара е билета.Ама много ме е страх от тези руснаци.Не моим да спим от безпокойств
69
12
 
2
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
До сащ супер сила Хихих....."..Русия е най-великата сила на земята..." Ами като е толкова велика ще ни обясниш ли защо руснаците са плъзнали като *** из целия свят,ами не си стоят в" прекрасната" Рашка???
68
9
 
7
 
! Отговори
игото преди 6 години
Османското робство е било еднакво лошо за българи и турски братя!
67
15
 
4
 
! Отговори
предпочитам Турция преди 6 години
До сащ супер сила Хихих5 века съвместен живот в майка Турция е по-сигурно отколкото няма и полвин век руско!
66
9
 
17
 
! Отговори
сащ супер сила Хихих преди 6 години
Русия е най великата сила на земята !!! Тя е опувание за всеки чист българин с чиста кръв.За съжаление знаем че в бг. има и други принадлежности ,национални. Смятам че тези групи "хора"които плюват по нашите кръвни роднини имат исторически причини за това ;фесове може и др.подобни. Тях би трябвало да ги оставим на ро м ите да ги плакат в г ъ за и да не ги смятаме за българи.
65
20
 
23
 
! Отговори
КРАДЦИ НА КОНЕ- САЩ преди 6 години
МЕН МЕ Е СТРАХ ДА НЕ БИ КРАДЦИТЕ НА КОНЕ ОТ САЩ ДА БОНБАРДИРАТ БЪЛГАРИЯ КАКТО СЪРБИЯ , , НАД КОЯТО ПУСНАХА 35000 ТОНА БОМБИ И 1200 РАКЕТИ ТОМАХОУК СРЕЩУ БОЛНИЦИ , ВЛАКОВЕ , МОСТОВЕ И ТВ. СГРАДИ !!ОТ ТИЯ ОТКАЧЕНИ КРАВАРИ ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА , , , ,И КАКТО ЗНАЕМ ОТ ИСТОРИЯТА ТЕ НИ БОМБАРДИРАХА 10 ПЪТИ ПРЕЗ 1943Г-РАЗРУШИХА 10 ГРАДА , В СОФИЯ-12 000 СГРАДИ И 4000 УБИТИ-А ПРЕЗ ФЕВР.1945- В ДРЕЗДЕН ИЗГОРИХА 70 000 ЦИВИЛНИ ЗА 1 НОЩ СЪС ЗАПАЛИТЕЛНИ БОМБИ -ДА УМИРАТ ТЯХ-НА.ТА ***-М.А
64
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
шепа храненици на "Отоворено общество" си коментират и си лайквата хахахаСвършват центовете, а Белене го отваряме скоро ааххахах
63
2
 
7
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
мене ме е страх от фейк нюз, и от нагласени проучвания. не ме е страх само от михаела от здравната секция.
62
9
 
18
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
Важно е как е зададен въпросът. Дали са питали заплаха ли е чуждата държава за националната сигурност ако владее поне 30% от икономиката ни, притежава огромни анклави със стотици хиляди имоти населени с нейни граждани, притежаваща много мощна пета колона безскрупулна и готова да продаде и майка си. И много важно да не се споменава името на държавата, защото след 70 години облъчване с "гьобелсова" пропаганда в полза на Русия много облъчени ще кажат не. Обаче не 85% тук лъжат безобразно.
61
28
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Путинова раССия е заплаха за всяка страна тръгнала по демократичен път на развитие. "Държавата на Бащиците" винаги се е прекланяла пред едноличната власт на "личности", като Ленин, Сталин и путин, а когато приложиш този кремълски подход не само във вътрешната, но и във външната си политика, няма как да не изпаднеш в противоречие със света около теб. Повечето хора под заплаха разбират директно нападение, без да си дават сметка, че има всякакви форми на хибридни войни, които са не по-малко опасни
60
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА ЖИВЕЕ ОКУПАЦИОННАТА АМЕРИКАНСКА АРМИЯ, КАОЯТО Е РАЗПОЛОЖЕНА В ЧЕТИРИ АМЕРИКАНСКИ БАЗИ НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ.