Цветанов: Провокация, президентът говори с военни термини

Зам.-председателят на ГЕРБ сравни Радев със севернокорейския лидер
Обновена: 2 окт 2017 22:06 | 2 окт 2017 22:02, Анисия Иванова
166
Цветанов: Провокация, президентът говори с военни термини
Снимка: БТА

Може би президентът е прочел глава четвърта от Конституцията, член 100, алинея 5-та, че може да обявява военно положение и да обявява война. Но искам да му кажа, че там е записано, че това става след решение на българския парламент. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-председател на ГЕРБ отговори в Хасково на думите на президента Румен Радев, че ГЕРБ води битка срещу президентството.

По-важно е президентът да се запознае с чл. 92 от Конституцията, където е записано, че той олицетворява обединението на нацията, препоръча Цветанов, цитиран от БТА. Тази терминология и този въпрос съответства ли на българския президент, който трябва да бъде обединител на нацията, попита той.

По негови думи това е поредният системен опит на президента да неглижира и да противопоставя институциите и да не зачита всички различни мнения, които излизат в публичното пространство. Ако смятаме, че ще имаме нов севернокорейски лидер, който ще се нарича Румен Радев, аз не бих искал българският президент да бъде олицетворение на противопоставянето и разделението на нацията, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

Още по темата

За ГЕРБ и ПГ на ГЕРБ, която представлява над 1,16 млн. гласа, аз смятам, че те трябва да бъдат уважени. Както изпитваме уважение и респект към президентската институция, защото дали ни харесва или не, г-н Румен Радев е законно избраният президент на Република България, подчерта Цветанов.

Той препоръча да се направи извод дали днешното изказване не е и упрек към Европейския съюз, защото Радев коментира, че от европейското председателство ще се случи "потупване по рамото" като оценка на Брюксел. И припомни, че когато през 2007 година страната ни е станала пълноправен член на ЕС не е имало нито ГЕРБ, нито Румен Радев като президент.

Цветанов изтъкна още, че държавният глава би трябвало да знае като излязъл от Хасковския избирателен район, че благодарение на ГЕРБ и депутата в оставка Делян Добрев в община Хасково са влезли 140 милиона лева.

Смятам, че е провокацията от страна на президента и да говори с военни термини е търсене на челен сблъсък. Ген. Радев е президент на България, не е главнокомандващ на ВВС, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ и предупреди, че подобна терминология не е допустима за президент, който трябва да бъде обединител на нацията.

Цветанов попита още как Радев би могъл да проведе консултативния съвет, насрочен за 9 октомври, за който покани имат всички председатели на парламентарни групи, премиера Бойко Борисов, правосъдният министър и как ще може да се говори за антикорупционното законодателство.

Нито президентът на страната, нито министър-председателят на България могат да се отнасят с неуважение към българския парламент, а днешното поведение на президента, за да прехвърли отговоростта към министър-председателя, не му прави чест, защото България е парламентарна република, заключи Цветанов.

На журналистически въпрос дали парламентаристите от ГЕРБ се чустват като беквокали той уточни, че умишлено не иска да използва подобна терминология, защото много са нещата, които могат да бъдат изговорени за президента и неговия екип. Той не смятал за коректно национални политици да имат подобни лични нападки или да персонализират определени парламентарни групи.

Цветан Цветанов пристигна в Хасково заедно с Делян Добрев на събрание с целия партиен актив от областта.

Цветанов определи обаче Добрев като достоен, честен и почтен човек и изтъкна заслугите му за резултатите от последните местни избори.

Самият Добрев припомни, че сегашният кмет Добри Беливанов, заради когото възникна конфликтът, е заел поста след три изгубени избора. Той подозира, че неговите писмени обяснения по няколко повода идват от партийна централа. И определи далите оставки зам.-кметове Евгени Консулов и Милена Трендафилова като изключително способни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
23
 
! Отговори
nina преди 6 години
Г-Н Цветанов, военната максима НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА Е НАПАДЕНИЕТО, в пълна сила важи за Вас-персонално! А не за "военния" президент. Или мислите, че той ще бъде послушко и подлизурко като Плевнелиев?! Д О С Т О Й Н С Т В О - ако не знаете значението на тази дума, слезете поведението на г-н Радев, особено в чужбина.
130
23
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Анонимен135кво одобрение има тоя ***? беше избран с протестен вот от хората, които искаха агресивна президентска позиция. сега всички виждат ежедневните изцепки на зеления чорап и деса-поетеса дето редува класика с рок и азис с народно. в момента ни се смеят и кучетата. и така ще е следващите двайсетина години, ако оня дебелия не намета ракети и да се свърши.
129
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друго си беше с "Нещото" (по Антон Тодоров) президент, нали Цв. Апартаментов?Атакуват Радев по всякакъв повод и най-вече за избора на самолети, защото от "големият брат" им се заканиха, че ако не изберат F-16, ще им смъкнат маските и ще сдадат властта за пореден път.Затова е и цялата тази истерия и война, която обявиха Гражданско Единение на Роднини и братовчеди на президента!Бихте минали Радев по одобрение само ако се кандидатирате за килия в ЦСЗ!
128
10
 
1
 
! Отговори
133 преди 6 години
Уви, за президент няма качества.Но за министър председател има и може много да направи за Родината си !
127
0
 
13
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Антон Тодоров обясни цялата работа, че Борисов е събрал някакъв наказателен отряд вътре в партията, който да се занимава с война. И той бил част от него, останалите членове също се подразбират. Защото партията иначе била беззащитна. Така че те явно си вършат работата, за да може лидерът да си остане благ и добър, като на снимката с вдигнатите нагоре ръце от предизборната кампания. Все пак Борисов обеща, че ще се кандидатира за президент, та почвата трябва да се подготви.
126
0
 
23
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Г-н ЦЦ може да се крие зад точки и алинеи, водейки подривната гнусна дейност срещу институжията Президент на РБ. Много дребна душица е този, само с интриги и подслушвания се занимава а навремето е бил иб.рикчия и затова са му викали шлифера
125
0
 
21
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Военни, музикални... но Герб показват симптоми на аутизъм. При които разбираш всичко буквално. Като кажат на Борисов, че санирането е кражба, той обявява, че е крал само джанки, а като му кажат, че е изнудвал със суджука твърди, че не яде суджук. Герб от известно време просто не успяват да схванат смисъла на опозиционното говорене и отчаяно се хващат за буквата на казаното. Изглежда е по-лесно да правиш анализ на изреченията, като в час по български, отколкото да отговориш смислено и по същество
124
0
 
21
 
! Отговори
Кръчмаря преди 6 години
Хахаха!"Цветанов изтъкна още, че държавният глава би трябвало да знае като излязъл от Хасковския избирателен район, че благодарение на ГЕРБ и депутата в оставка Делян Добрев в община Хасково са влезли 140 милиона лева."Аха и които роднини и приятели прибраха ...Е поне знаем каква е сумата вече.
123
2
 
23
 
! Отговори
Кръчмаря преди 6 години
А вие какво очаквахте от Радев?Ами той си е военен и ползва привични за него термини а и не е научен да се отказва.Това не е Роско Тапета на който можеха да свият сармите по всяко време.
122
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЛАТЕНИТЕ РУСОФИЛИСТИЧЕСКИ *** СА НА ИНСТРУКТАЖ ПРИ ***
121
3
 
2
 
! Отговори
122 преди 6 години
Много се злоупотребява с думата Комунизъм?=Хуманизъм!
120
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 124А, вие сте много качествена - червени крадци, лъжци и убийци........................
119
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 124 А ВИЕ КАЖЕТЕ НА ПОЗИТАНО ДА ВИ ДАВАТ ПАМПЕРСИ, ЧЕ СТЕ ВСЕ ДЪРТИ И ИЗВЕТРЕЛИ ГО.***
118
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 123Кажете на Козяк да ви плаща в презервативи, че много се навъдихте и все некачествени!
117
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕРВЕНИТЕ *** ГАЗ ПИКАЯТ. ПЛАТИХА ЛИ ВИ РУБЛИЧКИ ИЛИ ВИ ДАВАТ В НАТУРА СЪВЕТСКИ ТЕНДЖЕРКИ ХАХАХА
116
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКВИТО И МРЪСОТИИ ИМАШИНАЦИИ ДА ПРАВИ *** ПОСРЕДСТВОМ ТОЗИ ***, ВЛАСТ НЯМА ДА ВИДИ. КОМУНИЗМА ВИ Е ОТДАВНА БИТА КАРТА ЧЕРВЕНИ СЕСЕРЕСТАНЦИ
115
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя физкултурник е кръгъл ***., както знаем безплатен обяд няма, а Цуци е първият, който надигна глас срещу европейските грипени и лобира за американските ф 16, защото познайте кой обядва с Обама?! Същият този пуяк Цуци, сега ще трябва да се отплати на задокеанските си господари...
114
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ГЕРБ ще падне от власт, а майсторът на провала не разбира нито дума от намеците, които му се правят. Всяка дума, изречена от Цветанов е пирон в сандъка на ГЕРБ! А тлъстия шеф на фирма ГЕРБ няма как да се отърве от октопода, който го е хванал здраво за шишарките.
113
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РАДЕВ - ЛЮБИМЕЦА НА ЧЕРВЕНИТЕ БАБИШКЕРИ С ЧЕНЕТАТА И БАСТУНИТЕ
112
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** ЯКО КОМАНДВА ***, БАРАБАР С ИД.ИОТОВА И ДЕСА-ЦИГАНЕСА