Цветанов: Провокация, президентът говори с военни термини

Зам.-председателят на ГЕРБ сравни Радев със севернокорейския лидер
Обновена: 2 окт 2017 22:06 | 2 окт 2017 22:02, Анисия Иванова
166
Цветанов: Провокация, президентът говори с военни термини
Снимка: БТА

Може би президентът е прочел глава четвърта от Конституцията, член 100, алинея 5-та, че може да обявява военно положение и да обявява война. Но искам да му кажа, че там е записано, че това става след решение на българския парламент. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-председател на ГЕРБ отговори в Хасково на думите на президента Румен Радев, че ГЕРБ води битка срещу президентството.

По-важно е президентът да се запознае с чл. 92 от Конституцията, където е записано, че той олицетворява обединението на нацията, препоръча Цветанов, цитиран от БТА. Тази терминология и този въпрос съответства ли на българския президент, който трябва да бъде обединител на нацията, попита той.

По негови думи това е поредният системен опит на президента да неглижира и да противопоставя институциите и да не зачита всички различни мнения, които излизат в публичното пространство. Ако смятаме, че ще имаме нов севернокорейски лидер, който ще се нарича Румен Радев, аз не бих искал българският президент да бъде олицетворение на противопоставянето и разделението на нацията, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

Още по темата

За ГЕРБ и ПГ на ГЕРБ, която представлява над 1,16 млн. гласа, аз смятам, че те трябва да бъдат уважени. Както изпитваме уважение и респект към президентската институция, защото дали ни харесва или не, г-н Румен Радев е законно избраният президент на Република България, подчерта Цветанов.

Той препоръча да се направи извод дали днешното изказване не е и упрек към Европейския съюз, защото Радев коментира, че от европейското председателство ще се случи "потупване по рамото" като оценка на Брюксел. И припомни, че когато през 2007 година страната ни е станала пълноправен член на ЕС не е имало нито ГЕРБ, нито Румен Радев като президент.

Цветанов изтъкна още, че държавният глава би трябвало да знае като излязъл от Хасковския избирателен район, че благодарение на ГЕРБ и депутата в оставка Делян Добрев в община Хасково са влезли 140 милиона лева.

Смятам, че е провокацията от страна на президента и да говори с военни термини е търсене на челен сблъсък. Ген. Радев е президент на България, не е главнокомандващ на ВВС, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ и предупреди, че подобна терминология не е допустима за президент, който трябва да бъде обединител на нацията.

Цветанов попита още как Радев би могъл да проведе консултативния съвет, насрочен за 9 октомври, за който покани имат всички председатели на парламентарни групи, премиера Бойко Борисов, правосъдният министър и как ще може да се говори за антикорупционното законодателство.

Нито президентът на страната, нито министър-председателят на България могат да се отнасят с неуважение към българския парламент, а днешното поведение на президента, за да прехвърли отговоростта към министър-председателя, не му прави чест, защото България е парламентарна република, заключи Цветанов.

На журналистически въпрос дали парламентаристите от ГЕРБ се чустват като беквокали той уточни, че умишлено не иска да използва подобна терминология, защото много са нещата, които могат да бъдат изговорени за президента и неговия екип. Той не смятал за коректно национални политици да имат подобни лични нападки или да персонализират определени парламентарни групи.

Цветан Цветанов пристигна в Хасково заедно с Делян Добрев на събрание с целия партиен актив от областта.

Цветанов определи обаче Добрев като достоен, честен и почтен човек и изтъкна заслугите му за резултатите от последните местни избори.

Самият Добрев припомни, че сегашният кмет Добри Беливанов, заради когото възникна конфликтът, е заел поста след три изгубени избора. Той подозира, че неговите писмени обяснения по няколко повода идват от партийна централа. И определи далите оставки зам.-кметове Евгени Консулов и Милена Трендафилова като изключително способни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В небето с огромен грохот преминава самолет! Долу на поляната осеяна с *** едно краставо магаре скача уплашено и реве.....!
90
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветанов-бухалката на Борисов.Антон Тодоров-момчето за мокри поръчки.
89
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наглостта няма край. Захапят ли кокала няма пускане, обратна захапка.
88
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цвикорко пак се изцвъка,па излезе и таа папурка Цветка /днес сутринта по НОВА тел./и направо стана мазано.Ама Българино,направи си извода,че тия Герберасти се занимават само с ГЛУПОСТИ и никаква ефективност няма в това управление.кумгеит,суджукгеит,направо срамна работа пред целия свят
87
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
спрете да говорите и се махаите противни сте св черва подаите си оставкатаи се махаите суджуци гад---ни стига сте разигравали тези простотии
86
2
 
33
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
Герб все повече ме ОТВРАЩАВАТ. С наглостта, лакомията, повсеместната корупция, посредствеността си. Претендират да са дясна партия, а поведението и политическите им решения - леви. Уж се борят с корупцията, а я прокарват на държавно ниво. Взеха всичко лошо от БСП и го доразвиха.
85
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте снимката! И тримцата гледат така, сякаш тоалетната е заета и здраво заключена от настоящия ползвател!
84
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветанов, разкарай се! Кой си ти? Един физкултурник и ***! Падни за 20 пред генерала
83
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важно е какво казва Борисов! Тази плява никой не я брои за жива, освен ако не изпълнява точ в точ указания на Главния ибач!
82
3
 
9
 
! Отговори
Жалко за Радев преди 6 години
Генерале, да се занимаваш с комунистие все едно да имаш глиисти ...Кофти работа с две думи.
81
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На езика на ГЕП оставка значи остава. Не е за първи път.
80
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой хвърляше оставки и казваше, че не иска да работи с генерала още преди да е встъпил в длъжност Каква беше тази нетолерантнтност и дискриминация към един засужил български генерал. Кой плете интриги и лъжи и назначава цялата си рода и краде суджук като партизанин краде мляко от мандра, кой ?
79
2
 
31
 
! Отговори
Смях преди 6 години
Физкултурникът с особена форма на главата тръгнал да обяснява на военен военните термини!
78
2
 
29
 
! Отговори
И? преди 6 години
И КОЙ ТЕРМИН НЕ ТИ Е ЯСЕН Г-Н ЦВЕТАНОВ - АМИ ТЕ ТЕЗИ ТЕРМИНИ НЕ СА ЗА ВСЕКИ МОЗЪК - ВИЕ ЗНАЕТЕ САМО ДА ОКЛЕВЕТЯВАТЕ ХОРАТА ИЛИ ПО ТОЧНО ЗАНИМАВАТЕ СЕ С ИНТРИГИ - ВЪЗПИТАНИТЕ И УМНИ ХОРА НЕ ПРАВЯТ ТАКА ПОМИСЛЕТЕ СИ .......
77
2
 
40
 
! Отговори
ситоен преди 6 години
Папконосец и учител по физкултура, ти ли правиш изводи ? Трай за да изглеждаш по умен.
76
2
 
34
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
Майната И на тази демокрация по герберски, демонстрирана токущо по Нова телевизия..............................
75
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога най-после ще видиме изявени престъпници/като ЦВ.ЦВ./да трият наровете,когаааааааааааааааааа????
74
0
 
10
 
! Отговори
Читател преди 6 години
До ШибиРибиТова е много хубава завръзка за съвременен роман. Съветвам Ви да го напишете, имате талант - малко сарказъм е нужен на съвременната литература...
73
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой противопоставя институците, бе, Цветанов? Нали Баце, още когато беше издигната кандидатурата на Радев за президент, заяви, че ако го изберат, няма да може да работи с него! По севернокорейски се опитвате вие с Борисов да ръководите държавата, а не Радев!
72
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен74, бробавите назначиха калинки (предимно млади, без опит и нужното образование), които имат една задача - да слушкат и да изпълняват партийните нареждания, че и *** за зеле не става от повечето - не е важно.