Цветанов: Провокация, президентът говори с военни термини

Зам.-председателят на ГЕРБ сравни Радев със севернокорейския лидер
Обновена: 2 окт 2017 22:06 | 2 окт 2017 22:02, Анисия Иванова
166
Цветанов: Провокация, президентът говори с военни термини
Снимка: БТА

Може би президентът е прочел глава четвърта от Конституцията, член 100, алинея 5-та, че може да обявява военно положение и да обявява война. Но искам да му кажа, че там е записано, че това става след решение на българския парламент. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-председател на ГЕРБ отговори в Хасково на думите на президента Румен Радев, че ГЕРБ води битка срещу президентството.

По-важно е президентът да се запознае с чл. 92 от Конституцията, където е записано, че той олицетворява обединението на нацията, препоръча Цветанов, цитиран от БТА. Тази терминология и този въпрос съответства ли на българския президент, който трябва да бъде обединител на нацията, попита той.

По негови думи това е поредният системен опит на президента да неглижира и да противопоставя институциите и да не зачита всички различни мнения, които излизат в публичното пространство. Ако смятаме, че ще имаме нов севернокорейски лидер, който ще се нарича Румен Радев, аз не бих искал българският президент да бъде олицетворение на противопоставянето и разделението на нацията, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

Още по темата

За ГЕРБ и ПГ на ГЕРБ, която представлява над 1,16 млн. гласа, аз смятам, че те трябва да бъдат уважени. Както изпитваме уважение и респект към президентската институция, защото дали ни харесва или не, г-н Румен Радев е законно избраният президент на Република България, подчерта Цветанов.

Той препоръча да се направи извод дали днешното изказване не е и упрек към Европейския съюз, защото Радев коментира, че от европейското председателство ще се случи "потупване по рамото" като оценка на Брюксел. И припомни, че когато през 2007 година страната ни е станала пълноправен член на ЕС не е имало нито ГЕРБ, нито Румен Радев като президент.

Цветанов изтъкна още, че държавният глава би трябвало да знае като излязъл от Хасковския избирателен район, че благодарение на ГЕРБ и депутата в оставка Делян Добрев в община Хасково са влезли 140 милиона лева.

Смятам, че е провокацията от страна на президента и да говори с военни термини е търсене на челен сблъсък. Ген. Радев е президент на България, не е главнокомандващ на ВВС, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ и предупреди, че подобна терминология не е допустима за президент, който трябва да бъде обединител на нацията.

Цветанов попита още как Радев би могъл да проведе консултативния съвет, насрочен за 9 октомври, за който покани имат всички председатели на парламентарни групи, премиера Бойко Борисов, правосъдният министър и как ще може да се говори за антикорупционното законодателство.

Нито президентът на страната, нито министър-председателят на България могат да се отнасят с неуважение към българския парламент, а днешното поведение на президента, за да прехвърли отговоростта към министър-председателя, не му прави чест, защото България е парламентарна република, заключи Цветанов.

На журналистически въпрос дали парламентаристите от ГЕРБ се чустват като беквокали той уточни, че умишлено не иска да използва подобна терминология, защото много са нещата, които могат да бъдат изговорени за президента и неговия екип. Той не смятал за коректно национални политици да имат подобни лични нападки или да персонализират определени парламентарни групи.

Цветан Цветанов пристигна в Хасково заедно с Делян Добрев на събрание с целия партиен актив от областта.

Цветанов определи обаче Добрев като достоен, честен и почтен човек и изтъкна заслугите му за резултатите от последните местни избори.

Самият Добрев припомни, че сегашният кмет Добри Беливанов, заради когото възникна конфликтът, е заел поста след три изгубени избора. Той подозира, че неговите писмени обяснения по няколко повода идват от партийна централа. И определи далите оставки зам.-кметове Евгени Консулов и Милена Трендафилова като изключително способни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
0
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Млък,бе,***....
150
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президентът говори с военни термини щат ги разбира ,разбира и от тактика за разлика от управляващите-А ако тези управляващи разбираха от конституция щяха да разследват имотите на т.нар цар защото в Конституцията е зяписано че всички земи/дадени да се ползват от царя в миналото са собственостна държавата
149
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя *** предизвиква президента от първия ден на сегашното народно събрание. Баси наглата твар! Но пък стана ясно, че Борисов няма партия. ОПГ-то си е на Цецо.
148
0
 
11
 
! Отговори
бай Петко преди 6 години
Казах ка.ун...
147
2
 
14
 
! Отговори
бай Петко преди 6 години
Тоя *** най-накрая ще си намери майстора !!!
146
3
 
12
 
! Отговори
Кръчмаря преди 6 години
Не подценявайте ЦвЦв. Не напразно е сивия кардинал на ГЕРБ.Но напоследък малко го натовариха - стана като пожарникар... изтребители, ЕМКО, Дунарит, Суджуци... а сега и родата на Делеян Добрев. А като гледам още скандали изплуват.Кого ще обвинят сега като те бяха на власт все... пуста опозиция ... крият се като ти трябват.
145
3
 
16
 
! Отговори
1 преди 6 години
Браво г-н Президент,взе им страха,те мислеха,че няма по-голям мъж,в България,от банкянския пожарникар.Вече имате моя глас,за втория ви мандат.
144
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора с особена форма и съдържание на главата като този на снимката не могат да са начело на държавата. Физкулт-Ура и у лево!
143
3
 
21
 
! Отговори
Pilot преди 6 години
Този *** физкултурник много изпростя. Президента е единственният читав политик в момента и затова е с най-високия рейтинг.Оставка негодници !!!
142
2
 
15
 
! Отговори
доц. д-р чоко боков преди 6 години
друго си е с физкултурно-мутренски.
141
3
 
15
 
! Отговори
9689 преди 6 години
Клеветнико долен млъкни.
140
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде у лево време е да си одите на село
139
3
 
19
 
! Отговори
виц преди 6 години
След избори Цв.Цв отива при Б.Б. и казва, че има има две новини - лоша и добра.Лошата е, че никой не е гласувал за ГЕРБ, а добрата е, че ...са спечелили изборите?!
138
3
 
26
 
! Отговори
Спеца преди 6 години
Нормално е , той е военен и когато насреща му застанат "умници" като тоя Цвъки , войника разбира че трябва да се готви за битка!Но Цвъки не ги разбира тия неща , той разбира от апартаменти , от сценарии със звучни имена !А пропо Цвъки кога ще върне парите които Държавата загуби от обжалване на неговите сценарии и арести?
137
1
 
12
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Крайно време е обществото да ЗАДЪЛЖИ политиците всички депутати който не са се явявали на работа ДА БЪДАТ НЕЗАБАВНО ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИ И ДА ИМ СЕ ЗАБРАНИ ДА СЕ КАНДИДАТИРАТ ЗА КАКВАТО И ДА Е ПОЗИЦИЯ В УПРАВЛЕНИЕТО ИЛИ АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ДЪРЖАВАТА!!! Местата им да остават празни до следващите избори и да видим до края на мандата им КОЛКО ПРАЗНИ МЕСТА ЩЕ ИМА и да се установи по този начин точно колко депутати са нужни за да работи нашата държава!
136
1
 
14
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Ц.Ц. спомена,че Боко се е върнал от Талин, но не разбрах дали се е наспал там
135
1
 
25
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До кога всички медии послушно ще мълчат по този въпрос и няма да го задават публично, всеки ден, всяка вечер докато не накараме политиците да спазват закона така както са го гласували? Нали всички виждаме на парламентарен контрол колко е празно. Повече от 50% ги няма! Нагледно доказателство, че 60 депутата ни стигат! Нали все нямат присъстващи за да започнат работа. Все няма кворум. Като е така да ги съкратим и точка. И като им плащаме заплатите да ИЗИСКВАМЕ от тях ДА СЕ ЯВЯВАТ НА РАБОТА!!!
134
1
 
20
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Чл. 190 ал.1 от Кодексът на труда:Дисциплинарно уволнение може да се налага:1. Три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по малко от 1 час2. неявяване на работа в течение на два последователни работни дни.Та въпросът към ЦЦ, ББ, останалите политици и медиите е: ЗАЩО НЯМА ВСЕ ОЩЕ НИТО ЕДИН НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ КОЙТО ДА Е ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕН?ЗАЩО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И ПОЛИТИЦИТЕ ОТКАЗВАТ ДА ПРИЛАГАТ ЗАКОНИТЕ ГЛАСУВАНИ ОТ ТЯХ САМИТЕ?
133
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев: Бойко обеща да ми купи хвърчило, ама друг път.
132
1
 
16
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Аз да напомня на ЦЦ:В Правилника за Организацията и дейността на НС е записано:Чл. 136 (1) Народният представител е длъжен да присъства на заседанията на Народното събрание и на комисиите, в които е избран.(3) Народен представител, на който се налага да отсъства по уважителни причини от заседание на Народното събрание или от заседание на комисия, предварително уведомява председателя на НСЧл. 137 За неуредените въпроси в този правилник се прилагат Кодексът на Труда.