В декларациите на властта: Скъпи уроци, приятелки и чужди коли

При разминаване между имоти и пари с над 150 бона - конфискация
4 окт 2017 19:00,
18
В декларациите на властта: Скъпи уроци, приятелки и чужди коли
Снимка: архив "Булфото"

Политиците, магистратите, кметовете, общинарите и хилядите висши чиновници в България вече ще декларират, ако са ползвали чужди автомобили или са живели в чужди къщи, както и по-скъпи обучения, на които са ходили.

Управляващите вече ще трябва да декларират и доходите на половинките, с които са във фактическо съжителство без брак. Досега това се правеше само за съпругите и съпрузите.

Това предвижда Законът за борба с корупцията, който правителството прие днес. Той предизвика спорове между ГЕРБ и БСП заради начина, по който ще се избира комисията, която ще го изпълнява. Правителството предлага членовете й да бъдат излъчвани от парламента, а социалистите настояват председателят й да бъде посочван от президента.

В проекта на правителството е записано, че топ чиновниците вече ще трябва да декларират чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства на стойност над 10 000 лв., ако са ги ползвали повече от 3 месеца в годината. Те ще трябва да казват и за обучения, за над 1000 лв. еднократно.

Проектът дава и дефиниция за корупция. Тя е налице, "когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неполагаща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица".

Ако комисията установи несъответствие над 5000 лв. между доходите и имуществото на някой висш чиновник, тя ще изпраща материалите на НАП, а при несъответствие над 20 000 лв. ще се образува проверка на цялото имуществено състояние.

Ако несъответствието е от над 150 000 лв., ще се предявява иск пред съда за отнемане на незаконно придобитото имущество, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проектът разширява кръгът на лицата, задължени да подават декларации. Вече това ще трябва да правят общинските съветници, главните архитекти на общините, управителите и изпълнителните директори на болниците, които се финансират от Здравната каса.

Декларации вече ще подават и определените да администрират и управляват средства от ЕС, членовете на управителните съвети на държавните предприятия по Закона за горите, ръководителите на областните дирекции по безопасност на храните, ДНСК, ДФ "Земеделие" и др.

Освен деклариране на имуществото и доходите на съпрузи и ненавършили пълнолетие деца, се въвежда и задължение за деклариране на имуществото и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съжителство на съпружески начала.

Комисията ще се сезира по сигнали на граждани и съобщения в медиите, но няма да приема анонимни жалби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Втори проблем: Как се очаква работник да разследва назначилия го на работа? Това е все едно чистачката да следи директора за корупция? Да ама не. Това е поредния нагледен пример за това как всички политици хвърлят прах в очите на хората! Защо тази комисия да не е от граждани? Озверели, бесни, търсещи разплата, с накърнено достойнство? Дали те няма да свършат 1000 пъти повече работа и дали няма наистина да има ефект? Разбира се, че би имал, но целта на тази комисия е да е едно блато за обвинения!
13
0
 
2
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Първи проблем: Избора на лицата в тази комисия! Защо да не се избират както депутатите и президента? Чрез гласуване, а се назначават от политици? Дали ще се назначат от президент, партия или премиер, резултата ще е винаги един и същ- още корупция!Освен това нали целта е да намалим администрацията. Защо се прави нова структура паралелна на вече съществуващи 3 такива? И с какво тази нова структура ще е различна от съществувалите досега? Само още разходи за да назначим кумове, сватове и тн.!
12
0
 
2
 
! Отговори
Lefret преди 6 години
Prokurori, sadii, arhitekti, advokati, doktori na besilkite...
11
0
 
5
 
! Отговори
варданин преди 6 години
много голяма е сумата.150000 лева е цената на две двустайни жилища в хубавата част на гр. Варна.Трялва сумата да е 50000 лева.Закона да се прилага и аз имущества придобити преди приемането му.Напр. да се доказва как имаш придобити шест апартамента за 20 години, примери от живота бол.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цвъчко е декларирал 10 апартамента,но какво от това?Нека ви кажа какво е положението в БГ.Щом става дума за кокошка,законите се прилагат с пълна сила. Стане ли дума за доказани ПОЛИТИЦИ-ПРЕСТЪПНИЦИ РЕЗУЛТАТА Е НУЛЕВ.В момента БАБА МЪРКЕЛ закриля МАФИЯ-ГРОБАДЖИИ. Нищо не може да се направи. Полож
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече от една любовница е корупция!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗНАЧИ 150 БОНА МОЖЕ ДА СЕ ОТКРАДНАТ СПОКОЙНО И БЕЗ ПРИТЕСНЕНИЕ.
7
2
 
8
 
! Отговори
men преди 6 години
обученията при ЦРУ броят ли се? шото чоко и боко известни още като ол апартаментчиков и сфинету имат да декларират със задна датичка май...
6
1
 
3
 
! Отговори
TraktorBellaroz преди 6 години
Bg admin e zapocnnal da raboti na po-visoka europeiska skorost...pishe i prasta edin e-mail za 24 dena...po 7 chasa ...po 60 minuti...po 60 sekundi....waw!
5
2
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
От липсата на каквато и да е пунктуация не ти се разбира нищо.
4
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те едно време подиграваха стоичков с други искам да ги попитам тои живее в маями другия е бг та питам кои с какъв стандарт на живот е искам да ги питам тия какво постигат като подиграват човек ми нищо тъи че всеки човек си има своя начин на живот и свое мислене а на тях много им здраве затова с подобия не се и контактува поточно с жалки създания
3
0
 
25
 
! Отговори
Ко?Не! преди 6 години
"...топ чиновниците вече ще трябва да декларират чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства на стойност над 10 000 лв., ако са ги ползвали повече от 3 месеца в годината."А ако "Топ" чиновник ползва 4 различни автомобила по 2 месеца и 29 дни, ко праим?
2
1
 
48
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Да попитам .. Суджуците декларират ли се в данъчното ?! :)
1
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я да видим пияниците и лудите как ще подават декларация аз сия подавам от години господа не това ще реши проблема работа господа свободно човек да избира е това е проблема професии работа инвестиции не родителя да ни мрънка искам работа отде дая земем а я ми обеснете с минимална живее ли се