Депутатите пак в спор: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?

НС прие докладът за националната сигурност
253
Депутатите пак в спор: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?
Снимка: Reuters

Заплаха или не е Русия за националната ни сигурност. Този извод в доклада на кабинета по темата за 2016 г. нажежи страстите в парламента и противопостави социалистите на мнозинството.

Според червената шефка Корнелия Нинова докладът за националната сигурност показва цялата несъстоятелност на политиките на правителството на Бойко Борисов. Тя раздели документа на три части, като в първата правителството отчитало какво е постигнало като например: "направихме образователна реформа".

Още по темата
Във втората част се отчитат резултатът от тези реформи и се посочвало, че са се увеличили напускащите деца от училище, неграмотността, а в третата част: "Ще продължаваме по същия този път".
 
"Т.е. "направихме реформи, в резултат на тях се влоши състоянието на системите в България, но ние продължаваме по този начин", коментира Нинова.

Според съпартиеца й Иван Иванов заплахата от Русия за националната ни сигурност в доклада за 2016 г. е меко казано смехотворна. Той настоя, че в документа не са посочени редица събития от външнополитически характер, които директно са се отнасяли към нашата национална сигурност и визира Турция.

"Очевидно авторът на този доклад миналата година не е бил в тази държава", заключи Иванов.

Милен Михов от Обединени патриоти опит да защити авторите на доклада и настоя, че те никъде не са записали, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност, а основната изложена теза е, че руските действия застрашават основната цел на една мирна и свободна Европа.
 
В крайна сметка докладът беше приет от депутатите.

А в него пише, че се увеличават предизвикателствата пред сигурността в региона на Балтийско море, Черно море и източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности.

"Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност", посочва документът.

Според доклада усилването на руските военни сили на територията на Крим и разширения излаз на Черно море, включително до енергийните залежи в него, трайно нарушават геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион. Като проблем е отбелязано и влошаването на отношенията на Русия с НАТО и ЕС.

"Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа", се посочва в доклада.

За задълбочаване на кризата спомагат и интензивните опити за възстановяване и разширяване на сферите на влияние, които са представяни в някои случаи като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество.

Докладът обръща внимание и на заплаха от претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства, докато в същото време се засилват асимилацията и изолацията на български общности в региона.

Като опасност за сигурността на страната се посочват още войната в Сирия и бежанският поток, както и Брекзит, който според доклада създава несигурност в краткосрочен и средносрочен план. Опасност представлява и хибридната война, посочва докладът.

"Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др."


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
0
 
! Отговори
с това завърши преди 1 година
200
24

12

курса ни в работата прес "политическата учебна година 1989 октомври"( беше задължителен, в работно време и за БЕЗПАРТИЙНИ,):НИНОВА, Йончева и всички млади БСП-членове, ПИТАЙТЕ родителите си!
"След 45 години руско влияние, резултатът беше фалит на държавата, безработица, режим на тока и вода, въвеждане на купонна система". Това каза лекторът от кат. по марксизъм-ленинизъм.Беше млад и обективен.
205
0
 
1
 
! Отговори
Бсп, преди 1 година
не раѕбрахте ли,че НАРОДЪТ е ОТВРАТЕН от социалистическите ЛЪЖИ и еднопартийно дерибействане 45 години: сега с държанието си на НИЩОПРАВЕНЕ, хулене на правителството,НО получавате големи заплати и ползувате всички облаги на ЕС, но сте против него; една дума ОБЕКТИВНА не казвате за успехите на правителството; тази ОТРИЦАТЕЛНА енергия, която МОЩНО излъчвате, ще Ви се отрази като бумеранг.
Държавата е като семейството;скандалджията не може да задържи никого с терор( това е възможно само в соцстрани
204
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е българско дете. Русия дължи почти всичко на България и въпреки това ни кла и окупира , изби десетки хиляди българи и разцепи България !! Неблагодарно детенце което трябва най на края да бъде нашарено! Но то всичко се връща. Така като гледам икономическите параметри на Русия и политическата обстановка най - вероятно до 2-3 години Русия няма да съществува като Русията която познаваме днес! И по - добре!
203
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руското посолство пак е раздало няколко щайги с рубли на местните путинопитеци :)
202
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До али
това са хората които трябва да кажат дали Русия е заплаха за България, не депутатите

нали точно те са казали, че е заплаха. Кво не ти е ясно?
201
0
 
6
 
! Отговори
пак старата дъвка преди 1 година
... за отклоняване на вниманието и за насочване мисълта на народонаселението в "правилната" посока. Изпитан метод !
200
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чесане на езиците-СМЕШНИЦИ !!
199
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъжно е да гледаш колко много комунисти има в тоя сайт или по-скоро мазохисти,които живеят само и единствено с мисълта да се дупят на някой диктатор като Живков.
198
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че Русия е заплаха за България спор няма - затова станахме член на НАТО ! Амин !
197
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има по-голяма заплаха - отлгеждането на общности, за които законите не важат. За сметка на това - верни избиратели !
196
1
 
3
 
! Отговори
ЗАПЛАХА преди 1 година
Заплаха е дотолкова, доколкото се съгласи южната ни съседка да "анексира" югоизточна България.
195
7
 
8
 
! Отговори
Терорашка преди 1 година
Е в една група с Иран и СКорея

Дотам ги докара Пичин

По скоро са смешни отколкото страшни

:)
194
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДРУГО ЗА ОБСЪЖДАНЕ НЯМАТ ЛИ? ТЪРСЯТ СИ СТРАШИЛКИ...
193
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кат Рассия няма втора
тъй опасна на света;
Върне ли се пак солдата,
ще живеем в пещера.
192
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено че не е заплаха . Задунайската губерния винаги е била и завинаги ще бъде част от сибирската империя .
Слава на КПСС - БКП !
191
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 45 години влияние, резултатът беше фалит на държавата, безработица, режим на тока и вода, въвеждане на купонна система.
190
4
 
33
 
! Отговори
Нафарфорий преди 1 година
Заплаха или не какво значение има ?Ако е заплаха нищо не можем да направим ако не е заплаха пак нищо.
Заплаха са европейските цени и африканските заплати в България.
40% от пенсионерите са с 100Е на месец!!!!!!!!!!
Валери Симеонов безсрамно излъга най- бедните и болни българи с обещания за високи пенсии(мин 300лв).
В ада този безсрамнен мошенник ще е гвоздея на програмата с мъчения...
189
3
 
19
 
! Отговори
али преди 1 година
В България няма ли служби ???? Според мен това са хората които трябва да кажат дали Русия е заплаха за България, не депутатите...
188
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не,няма заплаха от Русия.
Заплахата идва от БГ.парламента.
187
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо е смешно да се спори и разисква по въпроса Русия враг или приятел е на България. Във руската военна доктрина е записано "НАТО е основният враг на Русия". България като член на НАТО автоматично се превръща в основен враг на Русия. Всякакви шикълкавяния и сантименти по въпроса са излишни и вредни за България.