"Грипен" или F-16? Купуването на изтребители обратно на старта

Парламентът поиска процедурата да бъде частично върната отначало
98
"Грипен" или F-16? Купуването на изтребители обратно на старта
Снимка: Reuters

Депутатите върнаха назад процедурата за купуването на нов тип изтребител за българските ВВС, за да се включат нови оферти.

Това стана след близо три часа дебат в пленарна зала.

Основният извод от 2-месечната работа на депутатите от комисията е, че изборът на самолети "Грипен" за бойната ни авиация страда от сериозни пропуски.

Още по темата

Така че парламентът, въпреки съпротивата на опозицията, препоръча на Министерството на отбраната да рестартира частично конкурса, като включи след офертите и ново предложение на САЩ за доставка на нови изтребители F-16.

Комисията беше сформирана през юни, за да проучи как служебното правителство на Огнян Герджиков е избрало шведските "Грипен" за нов боен самолет на българските военновъздушни сили.

Дебатът за приемането на доклада й обаче не премина по същество, а под знака на нападките между ГЕРБ и БСП и обиди към президента Румен Радев. Управляващите нападнаха държавния глава, че в президентството е имало унищожаване на документи, което ДАНС сега проверява.

Накрая шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се извини на държавния глава заради някои изказвания на своите.

"Тук, от тази трибуна, не трябва да се говори за личния живот на президента, а и неговата съпруга днес е първа дама", каза той, след като депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров първо намекна, че Радев бил взел пари, за да лобира за избора на "Грипен", а след това го обвини, че "в своето амплоа на генерал има особен афинитет да си назначава любовниците на втори договор".

Иначе Цветанов припомни, че България и Румъния бяха приети заедно в НАТО, а авиацията на северната ни съседка е в много по-добро състояние и едва ли експертното им решение за купуването на изтребители е било лошо.

"Имат 8 F-16 и са в процедурата на купуването на още 30, в Гърция бойната авиация разполага със 115 – F-16, в Турция с 232 F-16. За "Грипен" в Унгария и Чехия сделките приключиха със скандал, Швейцария направи референдум и отхвърли възможността да си купят "Грипен", в Словакия имаха обществено недоволство и отказаха "Грипен", каза Цветанов и добави, че в момента "Грипен" лети в Ботсвана и Танзация, а и България участва в този процес.

Според него е важно, когато България взема решението си какъв самолет да купи да се съобрази с партньорите от НАТО и новото оборудване да е със стандартите на Алианса.

В изказването му Драгомир Стойнев от БСП пък видя лобизъм за дадена фирма.

"И малките деца разбраха, че България трябва да купи F-16, всичкият този цирк беше само заради това, че България трябва да купи F-16, но има и други фирми", настоя той.

Цветанов обаче отрече да е посочвал дружество, което трябва да бъде избрано, защото е излагал само факти и просто е споделил опита на съседните ни страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветанов: "Имат 8 F-16 и са в процедурата на купуването на още 30, в Гърция бойната авиация разполага със 115 F-16, в Турция с 232 F-16" Цветанов: "Не съм посочвал дружество, което трябва да бъде избрано"Съвсем ни взима за мезе!!
65
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хамериканците решиха вместо нас, посланника им предаде решението - американските F16 трябва да вземем. Колкото и да се карат няма къде да мърдат.
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накрая по едно ФИ 16 за всеки дупeтат ... да си се нанизва на него
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В българския парламент трябва да мине процедурата по узаконяването на решението, което вече са взели в ЦРУ.
62
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да ви кажа, че в Танзания и Ботсвана летците не катастрофират щом ги намесвате. A в Краваристан летец на сините ангели най-елитиния отряд на краварите се сблъска с друг летец на сините ангели при елементарна въздушна маневра.
61
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не мислите, че с няколко самолета армията ни ще стане по-силна. Целта въобще не са самолетите. Въпросът е за едни пари, които на запад искат да приберат от България. И понеже САЩ имат силата да ни принудят да вземем каквото те поискат решение, парите ще приберат те - за целта ще ни пробутат някакви *** от преди половин век, а нашите ще се бият в гърдите за пред простия електорат каква велика сделка са сключили и колко ценни членове на НАТО се станали с п.икливите им F-16.
60
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е специалист в авиацията, другите са специалисти по физкултура. Чие мнение тежи повече?
59
1
 
10
 
! Отговори
тиква кратункова преди 6 години
до всичкото селинджърнито сте военни, нито сте пилоти, нито авиоинжинери!дори *** икономист може да сметне, че стари (ф16) активи, изискват много повече ресурс за поддръжка, от нови. още повече, че тия старите са от времето на бай Тошо...дори със стари ф16 сме за никъде, нали другите имат много повече...иначе технологиите на проектиране и изработка, все може да си прави изводите какви са били преди 30 години, и какви са възможносттите сега!КАЧЕСТВО И ЦЕНА! ф16 = нов внос, уникат от Г(е)РОБ
58
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците няма да позволят да купим друг самолет освен F-16. Имат си протежетата в българската политика, които да защитават техния интерес. Това е една от целите на 16-милиардния заем, те искат парите и няма да допуснат да ги вземе друг. Затова Щатите са богата държава, намерили са начин да източват десетки други държави.
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябват ни поне 50 броя но F-35, пара в бюджета има, стига с тия каруци f 16 грипен мипен.
56
6
 
10
 
! Отговори
за избора преди 6 години
А бе и аз си избрах Бентли, ама се оказа, че имам пари за Дачия, та си я купих.Нищо, че комшията има Бентли.Живота е политика на възможното, а не на желаното.Ненаситни са тези американци. Дори и последната си стотинка все при тях трябва да я харчим
55
3
 
14
 
! Отговори
До Цв.Цв. преди 6 години
А защо си мислиш, че ти си по-умен от специалистите и политиците в Ботсвана и Танзания, от тези на Унгария и Чехия?Та нали вие докарахте т.н. ни "икономика" до нивото на Танзания и Ботсвана. И ние можем колкото тях, защо да не си купим евтиното като тях.Още по-добре, че всичките ни съседки са добре. Значи можем да минем евтино. Нали НАТО ще ни пази.Сега гледайте кой ще избере F-16 и ще ви стане ясно кой е на американска хранилка
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То е ясно къде управляващите си крият паричките.Ще изпълняват указанията иначе .............................................
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще купим и техните - на Турция, Гърция. Ще станем велика сила с 300-400 самолета ф-16. Накрая всички произведени ф-16 ще се озоват в БГ.
52
3
 
7
 
! Отговори
Аз преди 6 години
А защо Цветанов е пропуснал да спомене факта, че Турция, Гърция, Белгия, както и още няколко страни, които разполагатс Ф16 са в процедура по поетапното им изтегляне...След 2025 година единствената държава в ЕС, която ще лети с Ф16 ще е Румъния...Там можем да си представим как е бил направен изборът...Не казвам, че Грипен е най-правилният вариант, както и че Ф16 е лош самолет, но предвид бъдещите перспективи трявба да се търси оферта поне за Ф22...
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свободно, честно и демократично ще изберем ф-16. Шведите лобират, а нашите началници ни съветват какво да купим. Заповедта е дадена, следват нагласени оферти и конкурси за избиране на самолет ф-16.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом Парламентарната Група на ГЕРБ Държат за F16 Добре но F16BLOK60 И 2 Боинга Е-3 АУАКС. За Радиолокационна Борба и Управление.И Тогава Отлично ще Охраняваме Въздушното ни Пространство.Ако Кажете нямаме пари логично зададеният въпрос ще бъде.А Каде са ни Парите?
49
8
 
8
 
! Отговори
Krom преди 6 години
До Анонимен 31 - много про.сто момче си. Руснаците още от Сръбско Българската война бутат сърбите срещу нас. Отделно - подхранват и Велико сръбските идеи. Отделно - създадоха в кооперация с тях и не без помощта на Гошо Тарабата измислената Македония. Така че, защо им ги подаряват е ясно. Но като си така разбиращ, отговори на следния въпрос - защо не ги опазиха когато НАТО начело с Америка ги върна в каменната епоха? Хайде моля те, защо ги изоставиха тогава? Любопитен съм.
48
2
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 51Точно НАЕМ приятелю.Наем който включва и шведските пилоти.Лизинг ама друг път
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаПравиш ли разлика между наем и лизинг?" Швеция и Унгария удължават лизинговия период по програмата Gripen с още 10 години. Така окончателното изплащане на унгарските изтребители остава за 2026 г.""През 2001 г. шведското и унгарското правителство подписаха споразумение за лизинг и покупка, което беше изменено през 2003 г. и включва 14 многоцелеви изтребителя Gripen C/D (12 едноместни и два двуместни)."