"Грипен" или F-16? Купуването на изтребители обратно на старта

Парламентът поиска процедурата да бъде частично върната отначало
98
"Грипен" или F-16? Купуването на изтребители обратно на старта
Снимка: Reuters

Депутатите върнаха назад процедурата за купуването на нов тип изтребител за българските ВВС, за да се включат нови оферти.

Това стана след близо три часа дебат в пленарна зала.

Основният извод от 2-месечната работа на депутатите от комисията е, че изборът на самолети "Грипен" за бойната ни авиация страда от сериозни пропуски.

Още по темата

Така че парламентът, въпреки съпротивата на опозицията, препоръча на Министерството на отбраната да рестартира частично конкурса, като включи след офертите и ново предложение на САЩ за доставка на нови изтребители F-16.

Комисията беше сформирана през юни, за да проучи как служебното правителство на Огнян Герджиков е избрало шведските "Грипен" за нов боен самолет на българските военновъздушни сили.

Дебатът за приемането на доклада й обаче не премина по същество, а под знака на нападките между ГЕРБ и БСП и обиди към президента Румен Радев. Управляващите нападнаха държавния глава, че в президентството е имало унищожаване на документи, което ДАНС сега проверява.

Накрая шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се извини на държавния глава заради някои изказвания на своите.

"Тук, от тази трибуна, не трябва да се говори за личния живот на президента, а и неговата съпруга днес е първа дама", каза той, след като депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров първо намекна, че Радев бил взел пари, за да лобира за избора на "Грипен", а след това го обвини, че "в своето амплоа на генерал има особен афинитет да си назначава любовниците на втори договор".

Иначе Цветанов припомни, че България и Румъния бяха приети заедно в НАТО, а авиацията на северната ни съседка е в много по-добро състояние и едва ли експертното им решение за купуването на изтребители е било лошо.

"Имат 8 F-16 и са в процедурата на купуването на още 30, в Гърция бойната авиация разполага със 115 – F-16, в Турция с 232 F-16. За "Грипен" в Унгария и Чехия сделките приключиха със скандал, Швейцария направи референдум и отхвърли възможността да си купят "Грипен", в Словакия имаха обществено недоволство и отказаха "Грипен", каза Цветанов и добави, че в момента "Грипен" лети в Ботсвана и Танзация, а и България участва в този процес.

Според него е важно, когато България взема решението си какъв самолет да купи да се съобрази с партньорите от НАТО и новото оборудване да е със стандартите на Алианса.

В изказването му Драгомир Стойнев от БСП пък видя лобизъм за дадена фирма.

"И малките деца разбраха, че България трябва да купи F-16, всичкият този цирк беше само заради това, че България трябва да купи F-16, но има и други фирми", настоя той.

Цветанов обаче отрече да е посочвал дружество, което трябва да бъде избрано, защото е излагал само факти и просто е споделил опита на съседните ни страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
13
 
! Отговори
Ха ха ха преди 6 години
Много гламаФ народ има в тоя форум дету сънуват нови Ф-16.Ало другарете я погледнете съседна Румъния, колко годишни каруци купи?Бас хващам, че нашите каруци ще са по дърти от румънските.
25
15
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Ф-16 срещу МиГ-29 - 11:0 - толкова от мен.
24
18
 
9
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
Gripenсме го виждали ,само да ФЪРКА.А истинският боец се казваF-16.
23
5
 
6
 
! Отговори
Krom преди 6 години
При съпоставка нов F 16 към нов Грипен, определено първият. Но нов. Грипен-а в конфигурацията която ние искахме отстъпва. Отделно и това, че сме в съюз доминиран от Америка. А и не можем да воюваме с никого в околността.
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей тия американски *** няма да се откажат лесно да си пробутват *** които залежават по складовете и се чудят какво да ги правят! Пълна малоумщина! Най-лошото е че май ще вземат и да ни прецакат накрая ама да видим!
21
5
 
8
 
! Отговори
Гутиереш преди 6 години
До Анонимен 19Нов внос, може би, трета ръка, със сигурност.. Да се надяваме да не им е напукан алуминия..
20
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде пак старата песен. Радев много натиска да се облажи от сделката, докато още е на върха. Чак на чувства го удари в новинарските емисии как другите лоши батковци му се скарали и не му разрешили да ги купи. Жалка картинка.
19
1
 
14
 
! Отговори
Ха ха ха преди 6 години
Хайде на старите бракми, извинете самолети трета ръка на хиляда години, не се натискай народе ще има за всички. Пари ли нямате, няма проблем държавата ще вземе нов кредит.
18
0
 
3
 
! Отговори
Радев преди 6 години
Ами, добре! Нов F и утре!
17
2
 
4
 
! Отговори
Грип преди 6 години
Аз пазарувам от магазина на кметицата! Иначе, няма помощи за отопление!
16
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самолета ще е НОВ Ф-16, а Ало-Радев да си върне хонорара на шведите.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тез самолети и атаки по президента,просто се отклонява вниманието на хората от главните проблеми на страната,а те са много!Навсякъде е тотален хаос,благодарение на калинките!
14
0
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Не само в комисионите,а и в слугинажа също.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с кой ще воюваме с 4 самолета цялата работа е САЩ да си набутат бараките трябва да купим което е по-изгодно финансово при наличие на изтребители 5-6 поколение по света тия бараки са напълно излишни при такава бройка.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма да купува нов самолет да вдига рейтинга на Радев, защото какъвто и нов самолет да вземат е е негов успех. Ще протакат, ще дават заплати на гладни учители и детски надбавки и хората ще знаят кой им дава кокали и да гласуват за Бойко!
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Атака срещу президента след натиск от Америка и директно предупреждение от американския посланик.Безполовите американски слуги в България отново клекнаха пред новия по-голям "брат".
10
0
 
8
 
! Отговори
akud преди 6 години
трябва и ПВО и пехота
9
0
 
22
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Ако някой даде добра комисионна ще купят и водни кончета.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Откъде им знаеш качеството на руските?
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ф-16 сърбите ги сваляха с гранатомети ,а Грипени свалени да има някъде няма най-вероятно, качествени като шведска стомана