Сигурността на ЕС – на карта. А кой пази границите?

Румен Радев получи подкрепа от полския президент за Шенген
5 окт 2017 21:34, Боряна Павлова
10
Сигурността на ЕС – на карта. А кой пази границите?
Снимка: Прессекретариат на Президента на Република България

Президентът Румен Радев и полският му колега Анджей Дуда се срещнаха в полската столица Вършава. Двамата обсъдиха актуални проблеми и въпроси от развитието на България, Полша и ЕС.

"По темата за сигурността имаме пълно единомислие, Европа е изправена пред редица важни предизвикателства - и отвътре, и отвън", каза президентът Румен Радев на пресконференция .

"Що се отнася до заплахите пред Европа, тероризма, решаването на мигрантската криза - с президента Дуда имаме ясна позиция, че това е проблем, който изисква единно европейско решение, което трябва да съблюдава суверенитета на отделните държави, трябва да гарантира тяхната сигурност", заяви президентът Радев.

Той благодари на полската страна за безусловната подкрепа за членство на България в Шенген.

"При положение, че България е изпълнила всички технически изисквания от 2011 г., мислим, че не е справедливо България да не бъде в Шенген, заяви Радев. Президентът благодари на полската страна и за подкрепата по линия на Фронтекс за охрана на външните граници. Трябва да е ясно на всички държави членки, че външните граници на ЕС не са границите на България, Гърция, Италия, а са наши общи граници и трябва да има реална солидарност с реални действия в подкрепа на тези държави", отбеляза Радев. Той благодари и за цялостното разбиране и подкрепа за овладяването на мигрантските потоци и борбата срещу каналджийството.

За изминалата година търговско-икономическият обмен е на стойност над 1 млрд. и 600 млн. евро, заяви президентът Радев, като добави, че тенденцията на ръст е внушителна и това е ясен признак, че има голям потенциал да се върви нагоре.

"Много важно е да развие транспортната инфраструктура и свързаност, това ще даде още по-голям ръст на един много важен дял от икономиката ни - туризма", посочи президентът Радев, който отбеляза, че за миналата година има над 370 хиляди полски туристи, посетили България, и над 65 хиляди българи, посетили Полша.

Полският президент благодари на президента Радев за участието му в срещата по инициативата "Три морета", чиято важност изтъкна.

"Най-важната част от днешната ни среща е темата за бъдещето на ЕС, тъй като България, от началото на 2018 г., започва председателството на Съвета на ЕС. Изразих голямото си задоволство, че страна от нашата част на Европа и намираща се в подобен етап на развитие, ще може половин година да председателства ЕС. Говорихме за Европа, за миграционната криза, за начините за преодоляването й", посочи Анджей Дуда, който акцентира върху важността на опазването на външните граници на ЕС.

"Днес Европа се развива на различни скорости, едни страни са в зоната на Шенген, други са в Еврозоната, сътрудничим си и сме равни членове на ЕС, и нашият глас се смята за еднакъв", каза Дуда, според когото, ако тези принципи бъдат разрушени това ще доведе до упадък на ЕС.

Дуда е казал на президента Радев, че България може да разчита на полската подкрепа по отношение на присъединяването й към Шенгенската зона.

"Подкрепяме България, тъй като тя е реализирала всички условия, които трябваше да изпълни, за да влезе там. Ще подкрепяме политиката, която България води по отношение на бъдещето на страните от Западните Балкани в контекста на ЕС, смятаме, че вратата на ЕС трябва да остане отворена", каза полският президент.

Двамата са разговаряли и за икономическото сътрудничество. Президентът Дуда спомена и за интерес от полска страна към проекта за нови бойни машини за българските Сухопътни войски.

В отговор на въпрос към президента Радев за санкциите срещу Русия, той отново повтори, че в икономически план санкциите вредят. Според президента санкциите не могат да траят до безкрай и трябва да се търсят решения, които да водят към мир с всички възможни средства на дипломацията, без от това да страда бизнеса. Президентът отбеляза, че санкциите са общо европейско политическо решение, но не трябва от тях да страда бизнесът, затова той се надява те в даден момент да бъдат отменени.

Президентът добави, че спрямо Русия трябва да се следва двойния поход - от една страна поддържането и развиването на способности за отбрана и сдържане, но от друга страна - да се развива диалогът с Русия, за да се избягват и снижават конфронтацията и рискът.

Българският държавен глава, който е на официално посещение в Полша, беше посрещнат по-рано днес с официална церемония в Президентския дворец във Варшава. Президентите разговаряха "на четири очи", след което се състояха и пленарните разговори между делегациите на двете държави.

По-късно двамата държавни глави откриха полско-български икономически форум.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Rzeczpospolita преди 1 година
Warszawa на български НЕ Е ВЪршава!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Президентът благодари на полската страна и за подкрепата по линия на Фронтекс за охрана на външните граници".
Ами да, Фронтекс (европейската брегова охрана, базирана в Полша) правеше точно обратното на охрана. С операциите Хермес, Маре нострум и Тритон помогна на хилядите мигранти да стигнат до заветния европейски бряг.
7
2
 
12
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Както повечето съюзи и ЕС в началото е било нещо добро, но с времето все повече и повече се опорочава и нещата вървят от лошо към зле! В иЗторията примери - Бол!
Като започнеш от Римската империя и се стигне до Съюза(Съветският!!!) все едно и също се повтаря! Само Господ и още 5-6 врачки знаят кога точно ще се разпадне и сегашният сАюз! Само си сипете по едно малко и си гледайте мача!
6
1
 
6
 
! Отговори
VG gut Uhr преди 1 година
Полските медии наблягат на факта, че изказването на Президента за санкциите срещу Русия е подминато без коментар и дори без превод.
5
8
 
2
 
! Отговори
Ме преди 1 година
Гаварит Масква, пажалуста махнете тези полезни за нас санкции.
Не искаме да връщаме Крим и ще си правиме каквито гадории искаме. Ама моля ви само ни махнете санкциите.
Тоз президен у лево ако обича.
4
13
 
5
 
! Отговори
ГРАНИЦАТА АМИ... преди 1 година
РУМЕНЧО У ПОЛША....А , КАКА ДЕСИ ЗАТИСКА ГРАНИЦАТА С ДУПЕ....!
3
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа е бита карта, успяха да я съсипят а какви планове имаше... Англия, сега Испания, после някой друг ще повлече крак и така докато я съсипят окончателно
2
0
 
29
 
! Отговори
:):) преди 1 година
алооо Пише се Варшава не Вършава, там не вършеят жито, копат картофки
1
1
 
31
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Кви граници? От кого да ги пазят?
Най големите орангутани от Азия и Африка си обикалят необезпокоявани където им е кеф....канят ги....и ги карат с кораби....и самолети...всичко за наша сметка!
Богата работа и Европа - разграден двор!