Перат ли пари политиците и родата им? Сметки и сделки – под лупа!

От БСП обвиниха управляващите, че се опитват да всяват страх
Обновена: 6 окт 2017 13:06 | 6 окт 2017 13:00, Камелия Цветанова
43
Перат ли пари политиците и родата им? Сметки и сделки – под лупа!
Снимка: архив "Булфото"

Президенти, премиери, министри, депутати. Това са част от политиците, които вече ще подлежат на много щателни проверки относно произхода на парите им при различни видове сделки и финансови операции.

Изискването е записано в новия Закон за мерките срещу изпирането на пари, предложен от кабинета и приет на първо четете от парламента.

Той беше изготвен от работна група от ДАНС и МВР, като основният аргумент за законовата промяна е съответствие с европейското законодателство.

Главната промяна е разширяването на кръга от хора, които попадат в дефиницията за "видна политическа личност", и които подлежат на по-обстойна проверка.

Още по темата
Досега за видна политическа личност се приемаха президентът, премиерът и министрите, народните представители, конституционните и върховните съдии, кметовете, шефовете на държавни предприятия, висшите офицери, посланиците, ръководителите на централната банка и на Сметната палата.

Под контрола на службите обаче вече ще са и свързаните с тях хора, с които те имат брак или са във фактическо съжителство, както и деца и родители и техните съпрузи и роднините по съребрена линия до втора степен.

Законът разширява контрола и до всички физически лица, за които има данни, че са в близки "търговски, професионални или други делови взаимоотношения" с въпросната видна политическа личност или негови роднини. Службите ще изискват информацията от банките, нотариусите, партиите, лизинговите компании, попечителски фондове и други подобни чуждестранни образувания.

За спазване на изискванията на европейските директиви в мерките срещу прането на пари се "включват комплексна проверка на клиентите, събиране и изготвяне на документи и друга информация и тяхното съхраняване, оценка на риска от изпиране на пари, разкриване на информация за съмнителни операции, сделки и клиенти" и т.н.

Въведена е и опростена комплексна проверка при преценка на потенциалния риск от пране на пари или финансиране на тероризъм. За прилагането ѝ обаче ще се изисква одобрение от служител на висша ръководна длъжност спрямо задълженото лице.

МВР и ДАНС си дават още повече права - позволяват си ровене в регистри, събиране и обработване на информация. Предвижда се постоянен обмен на данни между ДАНС, МВР, прокуратурата, БНБ, КФН, министерствата на финансите и правосъдието, НАП, КОНПИ, Агенцията по вписванията, ВСС.

От БСП се противопоставиха срещу приемането на закона.

Според Красимир Янков от БСП службите нямат капацитетът да проверяват всички тези лица.

"Има ли усещането за сигурност, компенсирате управленската нищета и немощ с възможности за всяване на страх, а така няма да управлявате дълго", обърна се той към мнозинството в пленарна зала.

Това е абсурден, антиконситтуционен закон, отсече съпартиецът му Валери Жаблянов.

Според него законът е изключително слабо съчинение, защото дори и "изпирането на пари" е жаргонен израз, а с текстовете се регламентират "видни политици", каквито не може да има.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък обвини левицата, че работи против ЕС.

"Ако БСП приема тази посока, просто кажете, че трябва да поемем на Изток", коментира още той и използва случая, за да напомни на БСП, че са изчезнали милиони в началото на демокрацията и заради това днес нямало пари за пенсии.

Това предизвика червения Румен Гечев да му отговори, че парите "са отишли в ръцете на едни нечувано добри тъщи, които купуват по шест апартамента на година".

Соцлидерката Корнелия Нинова пък се ядоса на упреците на Цветанов и отсече, че левицата няма да позволи за втори път да се чуват внушения, че БСП е антиевропейрска партия.

В дебата се включи и Йордан Цонев от ДПС, според когото законът надхвърля европейската директива.

"Или използваме европейските директиви, за да си пробутваме ченгеджийските номера?! Който е написал закона трябва да обясни на народното представителство защо ни вкарва в този мач, няма да се превръщаме в панаир и в цирк заради намеренията на някои чиновник или министерство, хармонизацията на законодателство трябва да е такава, каквато е директивата, а нещо повече", скочи той.
 


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
sid преди 1 година
Да,няма кой да преброи милионите на Борисов,пък и не само той яде от баницата.
35
0
 
0
 
! Отговори
sid преди 1 година
Ха ха и кой ще ги проверява?Нали от НАП като проверяват знаем какво става.Само ще си пълнят джобовете проверяващите.Има ли още кой да вярва на тези лозунги.Може би само изфирясалите пенсионери,които са научени да вярват в държавата.
34
0
 
0
 
! Отговори
радист преди 1 година
основата на държявата е в семеиството
и герб залагат на товя
33
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До Анонимен 16 Ставаш досаден с протоиите си да пишеш по форумите че Борисов има 2,3,4 сега пък 10 милиарда.Луд ли си?Няма кой да ти вярва.
32
0
 
10
 
! Отговори
11 преди 1 година
стават политици хора с ниски дипломи и с дипломи от ала бала вузове, стават политици
за да имат пари без да работят, политиката е начин да успееш без да даваш нещо доб-
ро на обществото, не съм срещал свястен политик, стават политици да се хранят на
държавна и общинска ясла, политиците са нискокачестевни в своята професия и затова
не работят по нея, а се занимават с алабализми, ала бала хора, лъжци.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оф като оня от изпитващ станал инструктор офф пази боже няма такава държава офф
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ha ha ha
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На вашата Йончева и пречат контактните лещи,да види и разбере,скъпи червени тролчета!
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами кметовете по места. Те не перат ли пари. Поръчкте за наши фирми- процентче.
27
2
 
17
 
! Отговори
The Ghost преди 1 година
Никой здраво мислещ човек няма да стане политик само защото иска да промени нещо в държавата. Целта е ЛИЧНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ. Така е било - така и ще бъде !
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Суджук си дарявал единствената заплата за домове ,добре че са състрадателните му колеги да го финансират скромно да свърже двата края ! Да УКРИВА доходи бай Сиджук , да пере пари през офшорки през други лица ,ТОВА НЕМОГА ДА СИ ГО ПОМИСЛЯ .
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не си помислите ,че президента Радев е стимулисран със пет милиона долаера от бандитите на Кремъл ,неее,стимулиран е с потупване по рамото
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна трябваше. Нещата се виждат от народа, само от политиците не се виждат. Сега е време съда да се заеме с властимащите и да си свърши работата. Тяхното безочие трябва да свърши най- после. От това всички страдаме.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След дъжд - качулка. Както знаете парите от Европа ще спрат през 2020 година, каквото имаше се окраде и се спести от гербери, комуняги и депесари. Сега разбира се, Валери и лъжепатриотите също са се наредили на държавната трапеза да лапнат каквото могат. Дорде влезе закона, всичко ще е опоскано.
22
0
 
12
 
! Отговори
buba преди 1 година
И не само политици. Всеки който се е докопал до позиция и власт -съдии, военни, разни МВР шефчета. Там е работата, че хората със съвест биват повличани от масовия механизъм и всичко се забравя
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Перат ли пари политиците и родата им?

Ааааа, не уе!
Швеп с...
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов щом каза че има само 27 хилки в банката работата е ясна.
19
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всиучки знаем че троянските коне във парламента и не само там крадат парите на държавата,част остават за себе си а другите отиват в посока Русия .
18
0
 
5
 
! Отговори
tangra преди 1 година
Ко ? Не!
те разределят, усвояват.
За да перат, трябва някой да ги е изкарал някъде. Ние перем парите на германците :). Ма не ги крадем, ние си купуваме немските коли после с тези коли. Пак при тях се връщат. Какво толкоз
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ала-бала!Локум и лимонада в ушите на народа