Срещу пушенето на наргилета от деца – променят закони

Започнала е експресна работа по спешни промени в няколко закона
6 окт 2017 15:23,
1
Срещу пушенето на наргилета от деца – променят закони
Снимка: архив Reuters

За да не пушат непълнолетните наргиле, се готвят промени в няколко закона. Това обясни здравният министър Николай Петров по време на парламентарния контрол.

Кристина Сидорова от БСП цитира данни, според които редовното пушене на наргиле е по-вредно и от цигарите. Тя допълни, че непълнолетни пушат в наргиле баровете, а в интернет има клипове, на които се вижда как родители сами предлагат на децата си.

Още по темата

Министър Петров обясни, че още в края на септември е създадена работна група и е започнала експресна работа по спешни законодателни промени в няколко закона.

Предложенията в закона за здравето ще касаят разширяване на забраната за пушене в закрити помещения и на някои открити обществени места. Така забраната за пушенето ще обхване и т. нар. водна лула - наргиле, обясни здравният министър.

Управителите на заведения също ще бъдат санкционирани, ако не са създали необходимите условия, за да не се нарушава забраната.

Предвижда се и контролните органи да не бъдат само от здравното министерство, а да се разшири кръгът на инспекторите, които да установяват нарушенията на забраната.

Предстоят и промени в Закона за тютюна, в който да се измени дефиницията за тютюневите изделия, така че да бъдат включени и изделията за водна лула.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време беше.