Безпрецедентно! Провал на заседанието срещу корупцията при президента!

Борисов дойде по-късно, Цветанов тръгна по-рано, Радев каза: Край!
Обновена: 9 окт 2017 17:40 | 9 окт 2017 14:10, Камелия Цветанова
217

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Безпрецедентно, с провал и преждевременно приключи свиканото от президента Румен Радев заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

След три часа разговори държавният глава прекрати заседанието поради липса на кворум и насрочи ново по същата тема – законодателни промени за борбата с корупцията.

Освен че взе твърдо решение да сложи точка на днешната среща, държавният глава не скри и разочарованието си от поведението на държавниците.

Още по темата

"Пробив в борбата с корупцията ще настане едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет на българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти", отсече той.

Всъщност заседанието днес започва със закъснение и в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който предпочете първо да се срещне с протестиращите работници от "Емко", а след това да се присъедини към срещата на "Дондуков".

След това пък на шефовете на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов и на ДПС Мустафа Карадайъ им се наложи да си тръгват преди да е приключило, защото бързали за полет за политически ангажименти зад граница.

Финансовият министър Владислав Горанов също се оправда с друг служебен ангажименти и си тръгна, а след него това направи и лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

В крайна сметка съставът на присъстващите на заседанието доста оредя и това е станало причина Радев да го прекрати поради липса на кворум и да насрочи ново по същата тема.

Следващата среща на "Дондуков" 2 за нуждата от законодателни мерки за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши длъжности, ще е на 17 октомври, вторник от 15 ч.

В състава на КСНС участват президентът, премиерът, вицетата му, шефът на парламента, лидерите на парламентарните групи, министри, висши магистрати, шефовете на службите.

Румен Радев обясни, че на днешното заседание са били изслушани основните доклади по темата и са започнали сериозни дебати, които не са продължили "заради неприсъствието и напускането на част от участниците в КНСБ заради предвидени международни ангажименти".

Според президента обаче проблемът с корупцията е сериозен и за неговата острота може да се съди и по скандалите в медиите, и по срива на чуждите инвестиции у нас, и по непрестижното място, което заема страната ни в много световни класации.

"Корупцията сред лицата, заемаща висша държавна длъжност е заплаха за националната сигурност, защото срива престижа, възпрепятствиа развитието на българската икономика. Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение", отсече Радев.

Това е второто заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от Радев. Първото заседание, свикано от него, беше посветено на превъоръжаването на армията.

Досега и ГЕРБ, и БСП излязоха със свои антикорупционни законопроекти.

Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които Комисията за конфискация на имущество и БОРКОР.

От БСП пък предложиха свой закон, който предвижда да бъде създадена специална агенция "Антикорупция".

Един от основните спорове между ГЕРБ и левицата е кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура.

Управляващите предлагат това да става в парламента, а от левицата искат президентът да назначава ръководителя на новия орган.

Още в предизборната кампания Румен Радев даде заявка, че проявява интерес към темата за борбата с корупцията. А като президент се застъпи за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, като настоя, че държавният глава трябва да назначава шефа на звеното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
35
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велик си Радев - ама от тебе нищо не става. Едно заседание не можа да проведеш. Оставка!
116
31
 
13
 
! Отговори
факт преди 6 години
Радев днеска е побеснял, тъй като пореден път е установил, че от него нищо не зависи и той е само един фигурант в политиката. Истинският политик в България е Борисов. Той управлява държавата.
115
1
 
19
 
! Отговори
Реално преди 6 години
Браво нека ви стрижат лъжат и крадът това заслужавате - ***
114
1
 
14
 
! Отговори
Трайчо Трайков преди 6 години
Лошото е че и хора живеят по тази територия.
113
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С поведението си днес ГЕРБ направо удариха дъното.То е ясно, че няма как да се преборят със себе си, но поне от Кумова срама да бяха уважили КСНС.
112
2
 
19
 
! Отговори
Мислят преди 6 години
че до изборите ще забравим. НО нито забравяме, нито изборите ще са толкова далеч
111
14
 
5
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
До Анонимен128То няма нищо за гледане.След седем години,БСП вече няма да съществува,поради липса на кворум.
110
26
 
5
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
До скороПознай кой ще е президент при Президентска република? Позна ББ.
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Mr.STARBUCKSЩе видим,ще видим...
108
7
 
20
 
! Отговори
скоро преди 6 години
Все повече хора мислят за президентска република,това е един от изходите от дупката в която вегетираме.
107
23
 
5
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
Абе,какви оставки сънувате и бълнувате.Нали знаете ,че следващите избори са след ТРИ години,с опция за още ЧЕТИРИ за ГЕРБ.
106
3
 
42
 
! Отговори
ужаса преди 6 години
Какво искате от една политическа класа която съществува благодарение на корупцията и грабежа,дано Президента не се оцапа от тази помия около него.
105
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХАХАХАХАЙАНЯКОЙ ДА Е ИЗНЕНАДАН???
104
2
 
39
 
! Отговори
реалист преди 6 години
НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ, ТОЧНО ТЕЗИ ЩЕ НИ ОБЯСНЯВАТ ОТНОВО, КАК ЩЕ СЕ БОРЯТ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА И КАК СИ ВЗЕЛИ УРОК И ЗНАЕЛИ КАКВО ИСКА НАРОДА.ЛИЦЕМЕРИ!!! ОСТАВКА!!!
103
31
 
10
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
С две думи, ПрезидентаБИТА КАРТА.
102
5
 
34
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Суджуци и трафиканти (ГЕРБ И ОП) удариха дъното. ОСТАВКА.
101
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Манолски, анадолски - освен ГЕРБ от КСНС са си тръгнали и Марешки, и Карадайъ. Просто защото Радефф е може да бъде лице на борбата с корупцията.
100
5
 
32
 
! Отговори
варненец преди 6 години
Значи хората имат по-важни работи от националната сигурност?Евала, националната сигурност кучета я яли, нито ГЕРБ, нито ДПС-то ги интересува.
99
4
 
19
 
! Отговори
реалист преди 6 години
За две стотинки работа не вършат, ама иначе си вземат тлъстите заплати.
98
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес.бг са пропуснали в заглавието да добавят ", каза Корнелия Нинова". Но явно за този сайт това не е необходимо, защото е по подразбиране.