Безпрецедентно! Провал на заседанието срещу корупцията при президента!

Борисов дойде по-късно, Цветанов тръгна по-рано, Радев каза: Край!
Обновена: 9 окт 2017 17:40 | 9 окт 2017 14:10, Камелия Цветанова
217

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Безпрецедентно, с провал и преждевременно приключи свиканото от президента Румен Радев заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

След три часа разговори държавният глава прекрати заседанието поради липса на кворум и насрочи ново по същата тема – законодателни промени за борбата с корупцията.

Освен че взе твърдо решение да сложи точка на днешната среща, държавният глава не скри и разочарованието си от поведението на държавниците.

Още по темата

"Пробив в борбата с корупцията ще настане едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет на българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти", отсече той.

Всъщност заседанието днес започва със закъснение и в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който предпочете първо да се срещне с протестиращите работници от "Емко", а след това да се присъедини към срещата на "Дондуков".

След това пък на шефовете на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов и на ДПС Мустафа Карадайъ им се наложи да си тръгват преди да е приключило, защото бързали за полет за политически ангажименти зад граница.

Финансовият министър Владислав Горанов също се оправда с друг служебен ангажименти и си тръгна, а след него това направи и лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

В крайна сметка съставът на присъстващите на заседанието доста оредя и това е станало причина Радев да го прекрати поради липса на кворум и да насрочи ново по същата тема.

Следващата среща на "Дондуков" 2 за нуждата от законодателни мерки за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши длъжности, ще е на 17 октомври, вторник от 15 ч.

В състава на КСНС участват президентът, премиерът, вицетата му, шефът на парламента, лидерите на парламентарните групи, министри, висши магистрати, шефовете на службите.

Румен Радев обясни, че на днешното заседание са били изслушани основните доклади по темата и са започнали сериозни дебати, които не са продължили "заради неприсъствието и напускането на част от участниците в КНСБ заради предвидени международни ангажименти".

Според президента обаче проблемът с корупцията е сериозен и за неговата острота може да се съди и по скандалите в медиите, и по срива на чуждите инвестиции у нас, и по непрестижното място, което заема страната ни в много световни класации.

"Корупцията сред лицата, заемаща висша държавна длъжност е заплаха за националната сигурност, защото срива престижа, възпрепятствиа развитието на българската икономика. Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение", отсече Радев.

Това е второто заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от Радев. Първото заседание, свикано от него, беше посветено на превъоръжаването на армията.

Досега и ГЕРБ, и БСП излязоха със свои антикорупционни законопроекти.

Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които Комисията за конфискация на имущество и БОРКОР.

От БСП пък предложиха свой закон, който предвижда да бъде създадена специална агенция "Антикорупция".

Един от основните спорове между ГЕРБ и левицата е кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура.

Управляващите предлагат това да става в парламента, а от левицата искат президентът да назначава ръководителя на новия орган.

Още в предизборната кампания Румен Радев даде заявка, че проявява интерес към темата за борбата с корупцията. А като президент се застъпи за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, като настоя, че държавният глава трябва да назначава шефа на звеното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
21
 
8
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
Не е работа на прецедента да се занимава с тази тема. Той първо да обясни как назначи любовницата си. Борбата с корупцията е работа на съдебната, законодателната и изпълнителната власти.
96
5
 
22
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
много анти-държавническо поведение от страна на ГЕРБ. Безобразие !
95
24
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Че кой го бръсне за сливa, Ало-Радев? И без това нищо не зависи от него.ВЛАСТТА в България е: Изпълнителна, Законодателна, Съдебна. НЯМА президентска власт, да го разберат молещете се на св.Путин!
94
10
 
4
 
! Отговори
частен земеделец преди 6 години
мене ме крадат от времето на БКП, ПОЛЗАВАТ МИ ЗЕМЯТА.Да вземеш на селянин земята е, като да вземеш на майка детето.После БСП МИ Я ВЪРНА , НО с полувин уста ми вика - обработвай си я.После тия СЛЕД ТЯХ, до днес я преорават да не се почувствам свободен. Не че печелят. от това. АМИ ОТ ПУСТА ЗАВИСТ. СЕГА ПРОДУКЦИЯТА ИМ ПЪТУВЯ А ЗА ИЗТОК ЧРЕЗ РУСКИ ФИРМИ , А ТЕ *** РАНИ. АМА ПУСТА МУ ЗАВИСТИ НАИСТИНА ТИЯ ОТ СНИМКАТА СА ЗА КОНЦ .ЛАГЕР СКРАВЕНА
93
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клаус Йоханис в БГ вариант.
92
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то беше ясно, че ще се води война срещу президента, още когато Баце заяви, че няма да можел да работи с Радев, това беше в навечерието на президентските избори. С такива бойкоти президентската институция няма да може да работи, всъщност така е и целта на ГЕРБ. Радев хубаво да си прегледа правомощията, президентът има право, доколкото знам, да свика Велико народно събрание с цел промяна на Конституцията и евентуално промяна към президентска република.
91
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо да дойде УАЗката с военните с автоматите и така да ги събират за заседание. Като не искат с добро, ще ги събираме за работа като в бананова република.
90
39
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корупция има в момента само в президентството, затова Борисов не е долъл ама Радев загрява бавно и не разбира намека.
89
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конграчулейшънс Борисов, конграчулейшънс...
88
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма значение, ГЕРБ, БСП, Патриоти и т.н. Никой не иска да бори корупцията. Та нали всички те живеят от нея. Следващия път може с призовки да ги извикат направо пред Всевишния.
87
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм ЗА президентска република, Франция е така, Русия, Германия (там е канцлер), Щатите... Очевидно ние не сме за парламентарна, твърде много продажници са. По-добре да изберем един достоен човек, отколкото шепа продажници (рубладжии или доларджии, все ми е тя, когато е против интереса на страната).
86
38
 
5
 
! Отговори
Червен клошар преди 6 години
Символът на корупцията е Радев с далаверата с Грипен, която не успя да направи.Сега безуспешно се опита да я пришие на Борисов, който ловко го финтира и сега момата Радев пищи на умряло.
85
1
 
32
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Кякъвто народа - такива са и политиците му!Каквито политиците - такава и държавата!Абе, с едно изречение - "про---ст народ - слаба държава"!
84
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най корумпираните излизат от тия под мен , че е ГЕРБ ИЗТИНАТА Е , В ЗАВЛИЧАНЕТО НА МИЛИАРДИ ОТ МОСКВА И НАП М И Ж И. Но това става протекцията / зависимостта / с големия процент от ТИЯ та снимката.
83
4
 
22
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
До 86 негласуващия - ами не гласувай, така Суджука няма да харчи големи пари за избори, като не гласуваме всички, на него ще му е достатъчно да купи 1 кaтyн индобългари за 50 лева и печели изборите. После същите гласували индобългари няма да бъдат закачани от него докато колят теб и твоето негласувало семейство! Не разбирам защо сте толкова прости! Аз затова гласувам напук на Суджука, защото моя глас директно му бърка в джоба с 20 лева и 2 кебапчета! Не че тия пари не ги е откраднал от мен де...
82
42
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кефи ме ГЕРБ как мачкат фасона на тоя неграмотен шапкар Радев.Само така!
81
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Значи,мен ще ме задължават да гласувам"==============Гледайте как изплюват камъчето без бой дори. Оказва се, че някои ги задължават да гласуват. За гроб ли ви задължават?
80
23
 
3
 
! Отговори
Fir преди 6 години
Radev si specheli paradna manekenska slujba s referendum za prezident. Ako iska izpalnutelna deinost da pravi, da doide na izbori za izpalniten organ. A dotogava tozi mladojenec da izpalniava pone doinost za podobriavane na demografskata kartinka v rbg...ima kak oste 5-6 deca pone da napravi...da imame i pehotinci, kavaleristi...paziteli na tradiciata...
79
19
 
4
 
! Отговори
от доброволец преди 6 години
корупцията се води от соца през времето на П-Р Беров /имам интервю от него/, та до днес. От слугинажа на Москва. Няма контрол на разходите на ЯЕЦ Белене, АЕЦ Козлодуй, Цанков камък, Енергетека. НАП не ги проверява Но контрола да ли имаш билетче от 1.60лв. върви. Да ли съм дал касов бон върви.Какви са тия двойни стандарти , ало Нинова.
78
3
 
28
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Какво трябва още да стане, та да се освестим и да окачим наглите Суджуци да висят на проветриво, докато изсъхнат? Всеки знае, от суров суджук боли корема после...