Син съм на България, обяви Местан и поиска свобода за езика

Лидерът на ДОСТ се обяви срещу двойните стандарти на властта
10 окт 2017 16:30,
358
Син съм на България, обяви Местан и поиска свобода за езика
Снимка: архив "Булфото"

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан отново разкритикува забраната за агитация на майчин език по избори и изучаването му като задължителен предмет в училище. Той излезе с позиция, в която обяви, че е син на България и иска да живее свободно, равноправно и комфортно в нея.    

Местан взе повод за изявата си от скандала около ограничаването на малцинства в Украйна да изучават майчиния си език.

Той припомни и визитата на президента Румен Радев в Чикаго, където той се застъпи за правото на българите в чужбина да изучават майчиния си език.

Още по темата

"Тезата му "изпуснем ли това поколение, децата им няма да имат българско самосъзнание", е неоспоримо вярна, защото езикът е основният елемент на етническата и национална идентичност на човека", пише лидерът на ДОСТ в позиция до медиите.

Той допълва и че успешната политика би трябвало да изключва двойните стандарти – един за българите в чужбина, един за собствените граждани от малцинствата.

"За съжаление, вътрешната политика на България по този въпрос е твърде далеч от стандартите, които изискваме да се прилагат спрямо нашите сънародници в други държави", пише още Местан.

Той изчислява, че при близо един милион български граждани от малцинствата съгласно последното преброяване, едва около 10 000 деца в училищна възраст изучават своя майчин език. Местан смята, че причина за това е отказът майчиният език да бъде включен в раздела за задължително образование, а не да бъде оставен в извънкласната подготовка наравно с хореографията.

Местан припомня и тезата си, че Изборния кодекс също дискриминира майчиния език и така противоречи на редица международни договори. Лидерът на ДОСТ припомни, че бе глобен няколко пъти за нарушаване на забраната за агитация на майчин език.

"Размерът на една от глобите ми обаче е с особено злокобна символика – 681 лв. Препратката към годината на създаването на българската държава сякаш цели "нацисткото" внушение, че едва ли не съм чужд заради своето етническо и религиозно различие и ако не искам да бъда остракиран, трябва да се откажа от своя език, т.е. от своята идентичност. Само че, господа държавници, и аз съм син на България, създадена през далечната 681 г., и искам да живея в нея не асимилиран, а истински свободен и равноправен, със съхранена човешка идентичност, на която държавата е еднакво длъжна да осигури комфорт, за да бъде истински единна и неделима общата ни родина", завършва лидерът на ДОСТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е тоз безродник не може да си син на майка България и да говориш на турски анадън му .