Син съм на България, обяви Местан и поиска свобода за езика

Лидерът на ДОСТ се обяви срещу двойните стандарти на властта
10 окт 2017 16:30,
358
Син съм на България, обяви Местан и поиска свобода за езика
Снимка: архив "Булфото"

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан отново разкритикува забраната за агитация на майчин език по избори и изучаването му като задължителен предмет в училище. Той излезе с позиция, в която обяви, че е син на България и иска да живее свободно, равноправно и комфортно в нея.    

Местан взе повод за изявата си от скандала около ограничаването на малцинства в Украйна да изучават майчиния си език.

Той припомни и визитата на президента Румен Радев в Чикаго, където той се застъпи за правото на българите в чужбина да изучават майчиния си език.

Още по темата

"Тезата му "изпуснем ли това поколение, децата им няма да имат българско самосъзнание", е неоспоримо вярна, защото езикът е основният елемент на етническата и национална идентичност на човека", пише лидерът на ДОСТ в позиция до медиите.

Той допълва и че успешната политика би трябвало да изключва двойните стандарти – един за българите в чужбина, един за собствените граждани от малцинствата.

"За съжаление, вътрешната политика на България по този въпрос е твърде далеч от стандартите, които изискваме да се прилагат спрямо нашите сънародници в други държави", пише още Местан.

Той изчислява, че при близо един милион български граждани от малцинствата съгласно последното преброяване, едва около 10 000 деца в училищна възраст изучават своя майчин език. Местан смята, че причина за това е отказът майчиният език да бъде включен в раздела за задължително образование, а не да бъде оставен в извънкласната подготовка наравно с хореографията.

Местан припомня и тезата си, че Изборния кодекс също дискриминира майчиния език и така противоречи на редица международни договори. Лидерът на ДОСТ припомни, че бе глобен няколко пъти за нарушаване на забраната за агитация на майчин език.

"Размерът на една от глобите ми обаче е с особено злокобна символика – 681 лв. Препратката към годината на създаването на българската държава сякаш цели "нацисткото" внушение, че едва ли не съм чужд заради своето етническо и религиозно различие и ако не искам да бъда остракиран, трябва да се откажа от своя език, т.е. от своята идентичност. Само че, господа държавници, и аз съм син на България, създадена през далечната 681 г., и искам да живея в нея не асимилиран, а истински свободен и равноправен, със съхранена човешка идентичност, на която държавата е еднакво длъжна да осигури комфорт, за да бъде истински единна и неделима общата ни родина", завършва лидерът на ДОСТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са защитниците на каталония да се изкажат :) Или на чуждия гръб е по-лесно?
240
0
 
2
 
! Отговори
мутер Дойчланд преди 6 години
До сравнениеняма значение, пейката пред посолството изтърква еднакво потурите на всички гастърбайтери
239
2
 
0
 
! Отговори
сравнение преди 6 години
кой е по-опасен? този които открито поставя искането си или този който подмолно върши това?
238
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AKO CHAKASCH CHLEN 5 ERDOGAN I PUTIN MOGAT DA SI PIQT KAFETO U SOFETO AMI TRAI TAM U KONEVRYZA
237
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До редник205 Сам знаеш,че това няма да се случи.Русия има достатъчно свои проблеми и по-добре да си ги решава,вместо да си вре носа,където не му е мястото.Никой няма да поиска помощ от страна,която е под санкции на ЕС/НАТО,където са най-развитите демокрации в света.Член 5 от НАТО гласи,че ако една страна бъде нападната,останалите също ще се смятат нападнати,***.
236
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито една мюсюлманска държава не се радва на демокрация и висок стандарт.Мюсюлманската религия сковава хората и им пречи да се развиват.Защо мюсюлманите не си седят удома,ами драпат за запада?
235
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анадолски216 В Турция българският език не се изучава като задължителен,както иска Местан за турския в България.*** потур,да беше попрочел.
234
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аз227 Вие,турците не сте много по ученето,какъв е този внезапен порив за учене/повече езици/?На ум ми идва 13 годишната медийна звезда Сузанита,чиито родители хвърлиха разголена в "шоу-бизнеса"...
233
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен257 Такива като теб,само могат да отежнят положението на турците в България.Да си ги носите на съвеста.
232
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Така си мислиха и в Украйна,пък *** да видиш,как православните братя-славяни се изкървиха,заради руската агресия там.Българинът е търпелив,но когато посегнат на държавата му,е готов да се брани срещу всеки.
231
7
 
11
 
! Отговори
да преди 6 години
Турция ще победи САЩ ли хахахахаза 24 часа ще ви върнат в пещерната епоха, от която ви извадиха 50-те години, когато решиха да ви цивилизоват :)))фесовете си повярваха :)))а не се сещат, че ако САЩ реши не кюрдите ще живеят в Турция,а Турция ще се окаже в Кюрдистан :)много е малка Турция да се мери с големите..ама имали 600 самолета..че и американски, с които ще биели.. Америка хахахахахахахахахахахахахахахахаха
230
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен260 Като не ти харесва,марш в родните си руски сайтове,смърдлив руски ***!
229
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
258 TEZ TYPNI SOROS TI GI PEE UMRQLA RUSIQ ZA TEB
228
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
EDNO E POCHTI SIGURNO KURSCHUM SRESCHTU RUSIQ I TURCIQ OT BYLGARSKA ZEMQ NQMA DA TRYGNE ZA DRUGI ALGYZNICI NE ORGOVARQM
227
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 243 Ти остави САЩ,ние сме съюзници в Алианса,виж Русия до къде стигна незаконно в Украйна.Утре ще почука и на нашата врата,затова трябва да сме нащрек със съюзниците си от НАТО.
226
1
 
4
 
! Отговори
Kuranaga Stana преди 6 години
До АнонименGanyo,Ganyo!!!Ey zarad takviz budali kat teb,deto si mislqt,4e sme otkrili toplata voda za sveta sme na toq hal!V politikata ima edno nepisano pravilo!Kazva se dalnovidnost,a Turtsite v tova otno6enie sa mnogo napred"VERVAY MI"!!!
225
3
 
11
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
До ХА ХА ХА .Забеляза ли как американския посланик в Турция , Джон Бес , се изнесе преди няколко дни ? Всъщност МИТ трябваше него да опандизи ! Вашингтон усети ,че нещо в северен Ирак се пече , и го изтеглиха веднага. Той е голямата риба и ако го бяха спипали него , тогава кирливите ризи на ЦРУ , щяха да са медийно достояние на целия свят. Като тип , Бес е слабохарактерен , и щеше да пее като славей при распита......
224
0
 
1
 
! Отговори
Kuranaga Stana преди 6 години
Do 246 Abe Ganyo!?USA,nikoy nqma da go smaje!Ama i te o6te vednaj kato pradnat,sedem pati 6te umuvat,na koy Hur adjeba da pradnat,ta da ne se naserat posle!
223
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименаманзаман хаберзинихт от сабахлен:дженерал Романеску предвожда 10 легиона с танкове и 10 атомни бомби, а гърците активираха лазерните установки, ще се бият за визите и Гюлен. сърбите обещаха да помагат на турците, ще удрят както обикновено в гръб, но първо ще изчакат да видят вятъра накъде ще задуха според указанията отгоре.
222
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"коментарите "ЯСНО ПОКАЗВАТ какъв марселмюмюнски napцал е този сайт