България търси бъдещи дипломати

МВнР обявява конкурс за 15 стажант-аташета
11 окт 2017 14:28, Анисия Иванова
30
България търси бъдещи дипломати
Снимка: МВнР

Министерството на външните работи обявява общ конкурс за назначаване на 15 държавни служители на длъжност "стажант-аташе". Желаещите могат да внесат документите си за кандидатстване до 24 октомври. Това съобщиха от МВнР.

Целта е да бъдат привлечени повече млади хора в българската дипломатическа служба, които ще имат възможност един ден да отстояват интересите на страната ни в чужбина или като градят външната ни политика от София.

"Българската дипломатическа служба се нуждае от подмладяване. Освен конкурсите за стажант-аташета, обмисляме и по-бърз кариерен ръст на младите дипломати", коментира по-рано по този повод вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

За да бъдат допуснати до конкурса, кандидатите трябва да отговарят минимум на следните условия:

• да са български граждани и да нямат друго гражданство, освен на държава-членка на ЕС;
• да имат завършено висше образование със степен "магистър” в хуманитарни науки, социални, стопански и правни науки, сигурност и отбрана;
• да владеят най-малко два чужди езика, поне единият от които да е официален за ООН или работен за Европейската комисия (английски, френски, немски, руски, арабски и китайски);
• да притежават компютърна грамотност;
• да не страдат от хронично психическо заболяване;
• да отговарят на другите изисквания за заемане на държавна служба по чл.7, ал.1 и ал.2 от Закона за държавния служител.

Онези кандидати, които владеят езици като албански, арабски, гръцки, иврит, италиански, китайски, корейски, румънски, руски, скандинавски езици, турски, фарси, хинди, холандски и японски, имат предимство при равни резултати с техни конкуренти от писмената и устната част от изпита.

Писмената част включва три етапа. Първият е решаване на тест от затворен тип за проверка на общата култура, както и тест от психолог. Следва разработване на аналитично есе по външнополитическа тема от въпросите в конспекта. Третата част е аналитично есе на един от езиците, с които се кандидатства. Текстът трябва да е с обем половин страница.

Устната част включва развиване на въпрос от същия конспект, както и отговор на въпроси от членове на изпитната комисия.

Конспектът от теми, по които кандидатите трябва да се подготвят за изпитите, както и необходимото заявление за кандидатстване и длъжностна характеристика могат да бъдат намерени на сайта на министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
КОРЕКЦИЯ преди 6 години
Допуснах грешка в коментар 28.Става въпрос за около 60-годишен човек. Бил е на 33 г., когато веднага след промените се опитал да си търси късмета в чужбина, но май не му е провървяло и от години си работи тук, в България.
27
0
 
2
 
! Отговори
Продължението преди 6 години
До бай хВ отговор го попитали "Кой ви праща?"Когато казал "Никой не ме праща. Три години работих по разпределение в Червена могила, сега си търся работа", стаята гръмнала от смях. След като се успокоили, му казали "Момче, тук не става така. Става само с препоръки."Е, в крайна сметка почнал работа в Кремиковци.
26
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха преди 6 години
До бай хПич, ти наистина успя да ме разсмееш.Познавам един инженер, който днес е около 50-годишен. Веднъж разправяше на нашите как го разпределили в Червена могила навремето, след като завършил ТУ, който тогава се е казвал МЕИ.Когато изтекъл срокът на това разпределение, решил да си търси работа в София. Той е софиянец, но със скромен произход. Най-напред отишъл в Интерпред, една от най-лъскавите сгради в София тогава. Не знам кого точно е питал има ли свободно място. Ще продължа -
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конкурсъс ще бъде от вида кандидатите да се казват Иван Стоянов Иванов и да са родени на 15.1.1968г. в София. И тъй кяато само един човек отговаря на условията за конкурса него ще назначим...
24
0
 
4
 
! Отговори
Защо конкурс? преди 6 години
За такива позиции предварително се знае кого ще назначат.Конкурсът е "Мижи да те лажем".Спомняте ли си преди време как беше назначен водещ на едно много важно ТV-предаване? Онзи, който на писмения изпит се оказа на 46-о място, беше изведнъж предпочетен след устното събеседване, макар че години наред след този конкурс той не успя да преодолее граовския си акцент!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До вижте ся,момциТо при всички държавни служби май е така със заплатата. Аз съм в ИТ сферата, частния сектор. Докато един приятел същата длъжност, но в държавната сфера. Уж официално той е с 3-4 пъти по-ниска заплата от моята, но реално с разни добавки, хватки там взима над моята.
22
0
 
5
 
! Отговори
вижте ся,момци преди 6 години
Малко да ви светна!Първо,конкурса е за пред Европа-та!Вас този конкурс не ви касае!Второ, заплатата е малка,за да няма завист в народа,и той да не се натиска за служба!!Има,обаче,един тънък момент в цялата история!И той се нарича "добавки"!И какви ще бъдат го решават горе!Тази основна заплата е важна,но не съвсем!По-важно е какъв процент върху нея ще взимаш!Има си постановления,които са "класифицирана информация" т.е.тайни!!И по тях се определя реалната заплата!А тя обикновено е доста голяма!
21
0
 
5
 
! Отговори
666 преди 6 години
Пълна излагация - навсякъде хората в посолствата се назначават с връзка, а тука конкурс ще ми правят! Не се шегувам!
20
0
 
9
 
! Отговори
Дивия изток преди 6 години
Да не са свършили вече всичките роднини, кумове, зетьове, учинайки ...
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата на изедниците завършиха и трябва да им се осигури работа на държавна хранилка.
18
0
 
5
 
! Отговори
Исти преди 6 години
За дипломатическа служба избирайте не хора от кол и въже,а добре обучени в специални училища кадри,които освен всичко друго да са издържали изпит по дисциплината "Патриотично възпитание" с 5 или 6. Обучението там трябва да се провежда тайно под затворени врати,а учениците и преподавателите да са анонимни за масовото общество. Дипломати и управници трябва да стават само най-подходящите от тях и никой,който не е минал успешно през това училище не бива да става депутат,министър или кмет на община!
17
0
 
10
 
! Отговори
mbbhbhhb преди 6 години
СМЯХ ,сблъсквал съм се с БГ дипломати в чужбина.Е няма такива тъпоглавииии същества. Пълна трагедия, единия не знаеше езика на държавата в която беше.Плямпаше на английски ,другия се оказа подсъдим за извършено престъпление защото имаше и местно// не Бг // гражданство.третата ОФЦЪЪЪЪ се оказа дъщеря на една известна българка и САМО това беше причината да се окаже в посолството
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, само има една малка подробност. От сега се знаят победителите. А конкурса е направен само за да не стане скандал, че сме назначили едно наше момче.
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
конкурса е обявен ей тъй за спорта, иначе всички са инструктирани кого да приемат и по колко да вземат
14
0
 
19
 
! Отговори
да бе преди 6 години
Няма защо да се мъчат, а да черпят опит от бившия външен Никито Младенов как се назначава мед. сестра за посланик.
13
0
 
19
 
! Отговори
Аман бе! преди 6 години
Абе вярва ли някой на това, което е написано ??? Та те вече са назначени и разпределени по посолства и мисии и представителства, при това с тлъсти заплати в евро. Кой "наш човек" ще се навие изобщо да става сутрин от леглото за 550 лв?
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не се заблуждавайте!Те вече са назначени внуците и правнуците на шуробаджанаците на сигурната и добре платена службичка!
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравиха най-важното - ако са членове на ГЕРБ се ползват с предимство.Да си носят членските книжки!
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите не са голями ,но командировачните са добри-зависи от държавата + апартамент и комунални безплатно + билет безплатен ..... .
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Тодоров - посланик, ако не го вземат в СЕМ или журналист в някоя телевизия.