Цачева твърда: Антикорупционният орган да се избира от НС

Борбата с корупцията - неефективна, нямало дефиниция на понятието
Обновена: 11 окт 2017 14:48 | 11 окт 2017 14:38, Веселина Йорданова
28
Цачева твърда: Антикорупционният орган да се избира от НС
Снимка: БТА

Правосъдният министър Цецка Цачева отново настоя, че независимият антикорупционен орган, който ще се създаде, трябва да бъде избиран от парламента.

"Той може да бъде избран и структуриран само от Народното събрание, защото само в парламента може да се проведе открита, публична процедура, както и да се извършва контрол върху функционирането му", аргументира се тя пред журналисти в МС.

Още по темата

По думите й този орган трябва да бъде равноотдалечен от властите и на първо място от изпълнителната власт, където в различни доклади се отчитало, че се генерира корупция.

Това е и една от разликите с предлагания от левицата законопроект на антикорупционно законодателство, според който не парламентът, а президентът трябва да назначава председателя на този орган. Именно антикорупцията бе тема на последния КСНС при президента Румен Радев, който се провали поради липса на кворум и ще бъде продължен във вторник.

Цачева даде пример с това, че по време на политически и парламентарни кризи президентът назначава служебно правителство. В този случай назначеният от държавния глава независим орган би бил пряко зависим от изпълнителната власт, обясни тя и напомни, че в мандата си предишният президент Росен Плевнелиев назначи три служебни кабинета.

Според Цачева некоректно са извадени фрази от доклада, който е представила в КСНС и умишлено в обществото се правят внушения, че има знак за равенство между корупция и корупционни престъпления.

По думите й една от причините борбата с корупцията да е неефективна е това, че няма дефиниция на понятието. За проекта, който предлага правосъдното министерство, е ползвано дефиницията на Трансперънси интернешънъл. 
 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Протести преди 1 година
Антикорупция няма да се избира от НС, щото там са вързани като свински черва. ДПС владее 70% от БГ земеделски земи. Пеевски медии и тютюн и оше, и още. БСП - 70 фирми на изхода на Козлудуй. ГЕРБ и Пеевски дружинка. Патриотите - да правиш пари са сметка на НСигурност на БГ - оградата трябваше да е Бетон, Тел, Бетон. Кой продаде на ВЕОЛИЯ 77% акции Вода - Община, тази фирма е изгонена от Франция.Кой продаде акциите на държавното електричество. Кой финансира частни клиники от НЗОК.
Радев почвай ги
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антикорупционният орган трябва да се избира директно от народа,и да се отчита директно на него,като на същия се дадат правомощия,приоритетно да ползва репресивните органи на държавата - армия,жандармерия и полиция!!!

Всичко друго е "хава гъзъ,турски вестник"!Така казваше един мой приятел от младостта!!

Нима стадото,наречено,"народ",си въобразява,че "народното" събрание е негово?!

Не,овчици - то е на партиите,което значи,на Партийната система!!!
25
0
 
3
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 1 година
Не ни трябва закон за корупцията а закон за защита НА ДЪРЖАВАТА.ТОГАВА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ.
24
0
 
8
 
! Отговори
Интересно, преди 1 година
Толкова ли ”твърда” щеше дс бъде бабичката,ако друга партия беше на власт и съответно мнозинството в Парламента не беше на ГРОБ?
23
0
 
6
 
! Отговори
МА ЦЕЦО МЕЦО преди 1 година
МИ ТЯ ЦЕЦКА И ТЯ В КЮПА, ЗАРАДИ МЪЖА СИ. И ТОЙ НА ДЪРЖАВНА ЯСЛА. ТЯ ЛИЧНО Е ЗАИНТЕРЕСУВАНА ДА НЕ СЕ ПРАВИ ЗАКОН, КАКЪВТО ИСКА БСП.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой трябва да обясни на Цачева що е то корупция и има ли тя почва у нас.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГНИДИ !
20
0
 
13
 
! Отговори
Наивен преди 1 година
Мислех си че правосъдната система ще бори корупцията, където и да я срещне. Без значение на етажите. А то какво било. Министъра на правосъдието не знае какво означава корупция. Едва ли някой знае тя защо е министър. Отсвириха я от всякъде, със гласуване, не по незаконен начин. Но явно знае много и беше рисковано да остане без контрол. Между другото, някой да е чувал поне дума за реформа в съдебната система?
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, вярна, послушна, изпълнителна, изритана безапелационно на изборите и от своите, Суджук ефенди нямаше ли някоя по-умна жена, по-малко позната, средно приятна на вид, да я сложи за министър? Тази тетка работи едно, да пази крадците и краденото от ГЕРБ. Благодарна е на Суджука, че не я изрита. Злепостави я, подигра и се, но я запази като министър. Ползата от нея е нула, огромна и тлъста нула. Жалко за България и правосъдната система с тази министърка.
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полицейски шеф бил арестуван за връзка с телефонни измамници!!!Цачева,ти на това как му казваш?Аз му викам престъпление по служба.А ти?
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяха какво се получи при тях с роднински и приятелски назначения и пак държат да е тяхното . От тях по-умни и хубави няма , но резултатите са налице . Тръгнали са по един път , където ако не стане по тяхната воля започват да провалят и тъпчат на едно място само да не е както искат другите . Не ги интересува дали е от полза на хората , които очакват да се случи нещо умно и полезно за всички .
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек според Цачева, трябва по заслуги - който орган генерира най-голяма корупция, той да избира и тези които ще я борят.
Разправят, че някои неща се случвали през поколение, демек ако се е случило на дядо ти, то може да се случи и на теб...
15
0
 
30
 
! Отговори
=== преди 1 година
Само ни баламосват - мислят ли, че им вярваме - въпросът на въпросите е може ли корумпирани да се борят с корупцията......
14
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в днешно време какво са 20хил лв за чантичка... в политиката се крадат милиони, милиарди... семестъра в щатите в един по-евтин колеж е 20 хил долара, Корни и тя е пестила от ПР че да изучи децата си, с поне 50 хил на семестър, НА семестър!
13
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най-правилно е да се избира от НС, рака и хората ще внимават повече за кой гласуват, а и дано повечко хора да гласуват(под 80год възраст)
12
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямало дефиниция на понятието "корупция"?Абе Цачева,какво не ти е ясно,как да ти се каже по-дефинирано?Тогава ето ти един пример:Следствие на корупционни практики ли е да носиш чантички за по 18 000 лева или просто не си яла,не си пила,не си се обличала месеци наред,за да можеш да си ги купиш?Визирам твоя съпартийка,министърка на председателството ни на ЕС и бивша регионална такава.Или нейния подопечен,който отклони 50 милиона лева за комфорта на любовницата му да не и друса по селския път.А?
11
0
 
20
 
! Отговори
комисия по фъстъците преди 1 година
като се смени мнозинството в следващия парламент - двете основни агитки ГЕРБ и БСП/ДПС ще настояват точно обратните си позиции съответно с по един златен фикус
10
0
 
34
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Абе, най -добре да се избира от Шайката, а пък А. Тодоров да става главен прокурор.
9
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знам кои ще бъдат избрани.Единия ще е кум на Делян Добрев,другия-негов сученик,третия-братовчед или брат на Дончев,четвъртия -тъста на Цв.Цв.,а останалите-който е наведен най-ниско пред вожда.
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами крадат си, като няма дефиниция значи няма и корупция!