Цачева твърда: Антикорупционният орган да се избира от НС

Борбата с корупцията - неефективна, нямало дефиниция на понятието
Обновена: 11 окт 2017 14:48 | 11 окт 2017 14:38, Веселина Йорданова
28
Цачева твърда: Антикорупционният орган да се избира от НС
Снимка: БТА

Правосъдният министър Цецка Цачева отново настоя, че независимият антикорупционен орган, който ще се създаде, трябва да бъде избиран от парламента.

"Той може да бъде избран и структуриран само от Народното събрание, защото само в парламента може да се проведе открита, публична процедура, както и да се извършва контрол върху функционирането му", аргументира се тя пред журналисти в МС.

Още по темата

По думите й този орган трябва да бъде равноотдалечен от властите и на първо място от изпълнителната власт, където в различни доклади се отчитало, че се генерира корупция.

Това е и една от разликите с предлагания от левицата законопроект на антикорупционно законодателство, според който не парламентът, а президентът трябва да назначава председателя на този орган. Именно антикорупцията бе тема на последния КСНС при президента Румен Радев, който се провали поради липса на кворум и ще бъде продължен във вторник.

Цачева даде пример с това, че по време на политически и парламентарни кризи президентът назначава служебно правителство. В този случай назначеният от държавния глава независим орган би бил пряко зависим от изпълнителната власт, обясни тя и напомни, че в мандата си предишният президент Росен Плевнелиев назначи три служебни кабинета.

Според Цачева некоректно са извадени фрази от доклада, който е представила в КСНС и умишлено в обществото се правят внушения, че има знак за равенство между корупция и корупционни престъпления.

По думите й една от причините борбата с корупцията да е неефективна е това, че няма дефиниция на понятието. За проекта, който предлага правосъдното министерство, е ползвано дефиницията на Трансперънси интернешънъл. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цоцке, колкото повече се обясняваш, толкова повече затъваш! Само глупости ръсиш, особено това за дефиницията на корупцията. Ами да ти го кажа по-простичко - подкуп, рушвет, кражба, облагодетелстване, престъпление по служба... То и за шуробаджанащината сигурно няма, защото се нарича конфликт на интереси!
6
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демек да ги избират Герб и Патриоти.Без коментар.
5
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цачева е от стара коза яре.Тя много добре знае,че ако те си го изберат този орган,няма кой да ги разследва и ще продължат да хвърлят прах в очите на хората,само дето ще хрантутим още техни протежета.
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата е ясна! Каквото било било, от сега нататък каквото си беше.
3
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велика е леля Данговска с думите, корупцията не е престъпление. За нея се полага само административно наказание???? Представям си ако беше избрана за президент!!!!!
2
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колко удобно, направо някоя комисийка направете дето само ще отчита дейност и ще обяснява как няма корупция
1
1
 
31
 
! Отговори
11 преди 6 години
хахахах те искат да сложат техни хора. Такъв отдел трябва да се избира от ДАНС и да работи само с него. Да е независим и депутатите да нямат никакви правомощия!