ДПС иска: Скок на пенсиите с 5,4% от средата на 2018-та

Движението внася промени в Кодекса за социално осигуряване
26
ДПС иска: Скок на пенсиите с 5,4% от средата на 2018-та
Архив: Булфото

Скок на всички пенсии от средата на следващата година с 5,4%, предлагат от ДПС с внесени промени в Кодекса за социално осигуряване.

По сметки на депутатите от движението това ще струва на бюджета допълнително 290 милиона лева, които можели да бъдат намерени.

Средствата може да бъдат компенсирани от увеличението на осигурителните вноски от фонд "Пенсии" с 1% от 1 януари 2018 г., както и от очаквания от правителството ръст на минималните доходи с 3,9% едновременно с увеличението на минималната работна заплата от 460 на 510 лв.

Ако предложението на ДПС стане факт, средната пенсия от 341,57 лв. ще скочи с около 18 лв.

Индексацията на пенсиите ще може да се постигне от 1 юли 2018 г. в резултат от предвидената промяна в златното швейцарско правило, записано в проекта.

Това е модифициран вариант, който отчита по-сериозния ръст на средния осигурителен доход.

Предложението на ДПС е съотношението между ръста на осигурителния доход и на потребителските цени за предходната година от 50:50 да стане 75 на 25.

По този начин ще се увеличат пенсиите на всички  по формулата за изчисляване на размера на пенсията, но вече през осигурителния принос и индивидуалния коефициент.

Според вносителите на промените увеличението само на минималната пенсия на 200 лв., което стана факт през тази година, е създало допълнително усещане за неравнопоставеност и липса на обвързаност с осигурителния принос.

Макар и с малко повече - между 18-20 лв. при пенсионерите със среден размер на пенсиите, това ще спомогне за възстановяване на усещането за справедливост и равнопоставеност, както и до по-високи нива на социална сигурност, пише в мотивите на вносителите от ДПС.
 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Бранимир преди 1 година
А бсп сигурно искат 80% скок на пенсии и заплати
22
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Има прост начин да се вдигнат заслужените пенсии - като се премахне минималната пенсия и всеки получава такава пенсия за каквато се е осигурявал. Като се осигурява за 50 лева пенсия, 50 лева да получава, а не доста отгоре, което води до уравниловка на пенсиите и лишава хората от стимул да декларират реалните си доходи. С несправедливо даваните сега пари на хората, които сега взимат минималната пенсия, а са се осигурявали за много по-малко, може да се вдигнат пенсиите на нормално осигурявалите си
21
2
 
3
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 1 година
Никакво вдигане на доходите,беден и неук народ лесно се управлява.Трябва и албанците да имат по високи доходи от българина.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Системата е несправедлива и ограбваща. За да се стимулира пенсионната система и трябва гъвкава реформа. А не като тази измислена за удобните и властимащите в миналото и ощетяваща тези които са били ощетявани така или иначе от живота и от работодателите си. Първо нямам СТИМУЛ да се осигурявам. Не виждам смисъл. 20 заплати получават единици професии. Аз не съм от тях.
19
1
 
13
 
! Отговори
нормално е преди 1 година
Всички политици на криминалния ни преход да излизат в пенсия на минималния и размер.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тези, които са в опозиция само искат, що не ги дигаха тогава"
Ами отвори си очите и провери в Гугъл как ги дигаха. Просто е ако не зеш как се търси в Гугъл - питай.
Дигаха ги за разлика от Борисов/2%/ с по 7-10%.
Само че на Тиквата не му харесва тая истина и я замита под масата.
17
0
 
15
 
! Отговори
Джъстиса преди 1 година
5 % било скок...На 200 лв са 10 лв отгоре...Политическите партии са паразити.
Един път вече сме разпускали политически партии. Време е да повторим.
16
0
 
20
 
! Отговори
овчарски скок преди 1 година
Скок,подскок.Докато скачате ви трябват 30 години да стигнете македонската минимална пенсия 400 лв.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата пенсионна система да се преработи.Каква е тази"задължителна"възраст за пенсиониране??????.Да работиш докато пукнеш за да не получиш пенсия е сегашното.Жените на 55г. и мъжете на 60г. е нормално да се пенсионира всеки работил(както си беше)и да получава такава пенсия за колкото години е осигуряван.Ако е работил само 10 г.-за 10 да получава.Ако е работил 30г.-за 30 да получава.Какви са тези приравнения с хора които няма и един трудов ден стаж-позорно е.А в случая ДПС само демагогстват.
14
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези, когато са в опозиция, само искат нещо си. Като бяха на власт, що не ги вдигнаха с 5.4%?
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че нали Боковци..Симеоновци..Сидеровци..Ниновци това винаги го искат и обещават преди избори!Ама като ги изберете си забравят обещанията!Пък Бойчу банкянския май щеше 1500 лева заплата да дава!
12
0
 
3
 
! Отговори
Bayazit преди 1 година
До Джарко PROST ;TAP ;MNOGO GLUPAV ;&TO E TO BULGARRRRR
11
11
 
4
 
! Отговори
Джарко преди 1 година
Това е добър предложение от дпс-то,но все пак оставете на нас Българите да си ришаваме в нашата си држава
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно е изборна дъвка като Борисов и Патриоти, съвсем друго е реално дигане на пенсиите като при царя и Станишев. Оттогава до сега много помия се изсипа по тях, но те реално дигаха пенсиите.
9
6
 
8
 
! Отговори
Дельо войвода преди 1 година
Те само искат,но никога не дават. В ДПС са пропуснали в училище аритметичният знак изваждане ( - )....в последните 20г. даже и знака събиране (+)....минаха на директна предавка към знака УМНОЖЕНИЕ !
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от времето на Беров до ефенди Орешарски много марсианци се изказаха по въпроса за пенсиите, майчинските, детските и тн изборни дъвки, но първенството е за патреотите - 2000 лв. административна пенсия деноминация с инфлация през 2050 година, честито на оцелелите данъкоплатци!
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ореха като стана премиер първото, което направи беше да дигне майчинските. И да оправи скапаната система за пенсиониране на Дянков.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на лошия цар се дигаха по 10% на година.
Направи справка и тогава пиши минуси!
Научиха ни да се радваме и на 2%.
Като оня дето си учил магарето да не яде. И тъкмо го научил....
Може би това е целта - да се отърват от пенсионерите.
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станишев, ако трябва да бъдем честни, увеличи парите на всички ( повтарям: на всички) пенсионери на два пъти с по 10% за една година.
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами от времето на Станишев 5% са чудо невиждано. Борисов трети мандат ги закова на 2,5%.