Натовски сили в Черно море? Само за учения, не за постоянно

"Не става въпрос за никакво реално придвижване на войски", каза зам.-министър на отбраната
216
Натовски сили в Черно море? Само за учения, не за постоянно
Снимка: архив "Булфото"

Няма планове за постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Това увери зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти в МС.

По-рано днес от парламентарната трибуна лидерът на левицата Корнелия Нинова поиска лично премиерът Бойко Борисов да обясни пред депутатите ще има ли сили на Алианса в Черно море, както информират чужди медии.

Запрянов уточни, че се изпълняват плановете от срещата на високо равнище във Варшава за създаване на многонационална бригада в Румъния, което е старо решение.

Единственото, което се провежда, са договорените учения с военноморски сили, които се обявяват и не става въпрос за никакво реално придвижване на войски, посочи още той.

Още по темата

Запрянов даде пример, че на 27 октомври наша фрегата ще участва в учение за борба с тероризма в Егейско море.

"Засилено предно присъствие означава и участие на съюзните държави в носенето на мисията по Air Policing в страните от източния фланг", припомни още той. В момента имаме съвместна мисия по охрана на въздушното пространство заедно с италианските въоръжени сили, която ще бъде удължена до 1 ноември.

Удължаването е поискано от италианска страна заради по-добрите условия за тренировка у нас. Те били резултат от по-слабия въздушен трафик, който дава възможност за отработване на повече учебни задачи от военните.

Италия сама заплаща своето участие и присъствие в България, и подготвя своите пилоти, уточни зам.-министърът.

В отговор на въпрос Запрянов каза още, че няма никаква засилена наша активност или руска активност във въздушното пространство, която да е повод за притеснение.

Заместник-министърът коментира президентското вето върху промени в Закона за отбраната с думите, че е право на държавния глава да прецени един законопрект и да се произнесе по него, както впоследствие и на парламента.

Началникът на отбраната Андрей Боцев допълни, че в момента въоръжените ни сили изпълняват планираните ежедневни задачи.

"Няма никаква промяна от това, което е прието във Варшава 2016 година за създаване на многонационална бригада в Румъния и нищо друго не е коментирано", каза Боцев. Той посочи, че преди месец и половина е присъствал на заседание на военния комитет на НАТО, където не е ставало дума за черноморски флотилии или други допълнителни решения.

Боцев съобщи, че в Румъния ще участваме с определени формирования – до батальон. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И КАТО ПРАВЯТ УЧЕНИЯ, НА КАКВО ТОЧНО СЕ УЧАТ?
139
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 152Ако ти отмаам какалашката Чучи,очите ще ти изскочат като на жаба кекерица!Каква руска заплаха и агресия те гони,конско копито такова!
138
2
 
14
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Абе, Щатите (щото НАТО означава САЩ) подпалиха Близкия Изток, подържат пламъка на гражданската война в Ук, който инициираха.Готвят се да подпалят Азия (пламне ли конфликта със Северна Корея, то Япония, Ю.Корея и Китай също ще пламнат).Готовт се да подпалят и Югоизточна Азия - Иран, Афганистан и бившите Югоизточни Съветски Републики.Сега искат да драснат клечката и на Балканите, докато те (САЩ) стоят зад двата океана и гледат сеир, продавайки оръжие на почти всички страни в конфликтите.
137
2
 
1
 
! Отговори
Дзивко преди 6 години
До 166 супер че си момиче
136
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм момиче!
135
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 153Значи още не се е наложило. Ясно.
134
2
 
3
 
! Отговори
Дзивко преди 6 години
Момчета стига глупости,има договор за това какви кораби могат да влизат в Черно море,големина и тн. Всъщност бойни кораби на държави извън черноморския басейн могат да влизат само за определено време, с думи прости американска или френска фрегата могат да седят седмица две в Черно море , а самолетоносач от клас Нимиц не може щото е извън договора...
133
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АМИ ВЪРВИ И ПОЧВАЙ ДА ГИ БИЕШ НАРЕД.ПЪК ДА ВИДИМ ДО КЪДЕ ЩЕ СТИГНЕШ.
132
4
 
5
 
! Отговори
ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО преди 6 години
Ооох, как им се иска да превземат Крим, ама не можеее!!!
131
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само бой по руската пияна морда. Руснакът от дума не разбира, единственото от което му се изясняват нещата и мястото му в днешния свят е здравословният и лекуващ имперското перчене як бой.Наскоро прочетох че руските крепостници са се хвалели помежду си кой повече носи на бой от господаря си. Най-презрени в пиянските мужишки компании са били тези чиито господари са ги биели най-малко. Същото сега виждаме и при съвременните руснаци, нищо не се изменило в манталитета им за 300 години.
130
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 158Ами може и Абхазия, и Северна Осетия, и Крим.
129
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами не съм учил руски като теб, зная френски, а в Квебек се говори френски. Затова.Пък и в Торонто е гробът на дядо ми, имам повод.Пък след две-три години може и в Москва да ида, какво лошо. Голям, хубав европейски град, има какво да се види и там. Европа вече я пребродих нашир и на длъж. Човек като има пари навсякъде е добре дошъл.
128
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е НАТО да създаде постоянни бази в Черно море!Черно море е преди всичко територия на държави, членки на НАТО; Турция, България,Румъния, дай боже скоро и Украйна а защо не и Грузия...
127
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво е направил генерал Колев, как ли са бягали РУСКИТЕ ЦАРСКИ ОФИЦЕРИ?А защо не ги помляха на 5 септември 1944, ами ги пуснаха без нито един изстрел?Такава голяма армия имахме тогава и истински генерали, на като сегашните плондери.Унгарците и чехите се браниха, водиха храбро военни действия дори след падането на Берлин. Още комунистите не бяха взели властта, така че неможе да се оправдаваме с тях.
126
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, за 10000 евро консулът може и да ти издаде виза, но недей да ги пишеш тези неща така открито, ще го уплашиш.
125
9
 
6
 
! Отговори
До 147 преди 6 години
Ако се наложи и Крим ще превземе НАТО, та чак до Кремъл ще рита червени алкохолизирани дупета, а гнома ще моли за милост надупен.
124
4
 
9
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До БългаринаСащ по искане турция ни накараха да нарежем насочените към истанбул сс23 аналог на ц 400. Същите ц400 които сега турция купува и ще насочи и към нас.------------------- На такива като тебе тапунгери изобщо не трябва да се дава право на глас, докато не се явят на матура и я издържат. СС23 и Ц400 нямат нищо общо помежду си, освен името.
123
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЗ НЕ ИСКАМ ДА РАБОТЯ В КВЕБЕК, ИМАМ СИ ДОСТАТЪЧНО ПАРИ И ИСКАМ ДА СИ ПОЖИВЕЯ ТАМ. ЩЕ СТИГНАТ.НО ДА ПЛАЩАМ 10000 ЕВРО - ТОВА МИ НАМИРИСВА НА КОЛРУПЦИЯ, ТИ ДА НЕ СИ ОТ ГЕРБ СЛУЧАЙНО?
122
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Браво юнаци 138Тия глупости от кой руски или още по-лошо проруски сайт ги прочете? Вземи малко и се образовай, как генерал Колев през 1916 година е помлял руснаците в Добруджа, та чак и големият замаен русофил Иван Вазов се е почуствал горд че е българин и е сменил русофилската резба за разлика от теб.
121
2
 
6
 
! Отговори
Ro преди 6 години
Българските ВМС СА "натовски сили", румънските ВМС СА "натовски сили", турските ВМС СА "натовски сили".... От тая псевдоновина излиза, че спираме да пазим морската си граница?