Натовски сили в Черно море? Само за учения, не за постоянно

"Не става въпрос за никакво реално придвижване на войски", каза зам.-министър на отбраната
216
Натовски сили в Черно море? Само за учения, не за постоянно
Снимка: архив "Булфото"

Няма планове за постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Това увери зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти в МС.

По-рано днес от парламентарната трибуна лидерът на левицата Корнелия Нинова поиска лично премиерът Бойко Борисов да обясни пред депутатите ще има ли сили на Алианса в Черно море, както информират чужди медии.

Запрянов уточни, че се изпълняват плановете от срещата на високо равнище във Варшава за създаване на многонационална бригада в Румъния, което е старо решение.

Единственото, което се провежда, са договорените учения с военноморски сили, които се обявяват и не става въпрос за никакво реално придвижване на войски, посочи още той.

Още по темата

Запрянов даде пример, че на 27 октомври наша фрегата ще участва в учение за борба с тероризма в Егейско море.

"Засилено предно присъствие означава и участие на съюзните държави в носенето на мисията по Air Policing в страните от източния фланг", припомни още той. В момента имаме съвместна мисия по охрана на въздушното пространство заедно с италианските въоръжени сили, която ще бъде удължена до 1 ноември.

Удължаването е поискано от италианска страна заради по-добрите условия за тренировка у нас. Те били резултат от по-слабия въздушен трафик, който дава възможност за отработване на повече учебни задачи от военните.

Италия сама заплаща своето участие и присъствие в България, и подготвя своите пилоти, уточни зам.-министърът.

В отговор на въпрос Запрянов каза още, че няма никаква засилена наша активност или руска активност във въздушното пространство, която да е повод за притеснение.

Заместник-министърът коментира президентското вето върху промени в Закона за отбраната с думите, че е право на държавния глава да прецени един законопрект и да се произнесе по него, както впоследствие и на парламента.

Началникът на отбраната Андрей Боцев допълни, че в момента въоръжените ни сили изпълняват планираните ежедневни задачи.

"Няма никаква промяна от това, което е прието във Варшава 2016 година за създаване на многонационална бригада в Румъния и нищо друго не е коментирано", каза Боцев. Той посочи, че преди месец и половина е присъствал на заседание на военния комитет на НАТО, където не е ставало дума за черноморски флотилии или други допълнителни решения.

Боцев съобщи, че в Румъния ще участваме с определени формирования – до батальон. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари