Натовски сили в Черно море? Само за учения, не за постоянно

"Не става въпрос за никакво реално придвижване на войски", каза зам.-министър на отбраната
216
Натовски сили в Черно море? Само за учения, не за постоянно
Снимка: архив "Булфото"

Няма планове за постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Това увери зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти в МС.

По-рано днес от парламентарната трибуна лидерът на левицата Корнелия Нинова поиска лично премиерът Бойко Борисов да обясни пред депутатите ще има ли сили на Алианса в Черно море, както информират чужди медии.

Запрянов уточни, че се изпълняват плановете от срещата на високо равнище във Варшава за създаване на многонационална бригада в Румъния, което е старо решение.

Единственото, което се провежда, са договорените учения с военноморски сили, които се обявяват и не става въпрос за никакво реално придвижване на войски, посочи още той.

Още по темата

Запрянов даде пример, че на 27 октомври наша фрегата ще участва в учение за борба с тероризма в Егейско море.

"Засилено предно присъствие означава и участие на съюзните държави в носенето на мисията по Air Policing в страните от източния фланг", припомни още той. В момента имаме съвместна мисия по охрана на въздушното пространство заедно с италианските въоръжени сили, която ще бъде удължена до 1 ноември.

Удължаването е поискано от италианска страна заради по-добрите условия за тренировка у нас. Те били резултат от по-слабия въздушен трафик, който дава възможност за отработване на повече учебни задачи от военните.

Италия сама заплаща своето участие и присъствие в България, и подготвя своите пилоти, уточни зам.-министърът.

В отговор на въпрос Запрянов каза още, че няма никаква засилена наша активност или руска активност във въздушното пространство, която да е повод за притеснение.

Заместник-министърът коментира президентското вето върху промени в Закона за отбраната с думите, че е право на държавния глава да прецени един законопрект и да се произнесе по него, както впоследствие и на парламента.

Началникът на отбраната Андрей Боцев допълни, че в момента въоръжените ни сили изпълняват планираните ежедневни задачи.

"Няма никаква промяна от това, което е прието във Варшава 2016 година за създаване на многонационална бригада в Румъния и нищо друго не е коментирано", каза Боцев. Той посочи, че преди месец и половина е присъствал на заседание на военния комитет на НАТО, където не е ставало дума за черноморски флотилии или други допълнителни решения.

Боцев съобщи, че в Румъния ще участваме с определени формирования – до батальон. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
5
 
! Отговори
набор преди 6 години
Флотилията на Ненчев търси матроси! До сега се е записала само Мара Матрошата, която е прекратила поради преклонна възраст кариерата си в бар дака...
159
5
 
5
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 6 години
Предния път само ги посплашиха а сега вече ще имат коз да ги стрелят Руснаците.
158
3
 
3
 
! Отговори
до 173 преди 6 години
И вечер късно ли се дрогирате ! Как ви търпи мъжът ви ?
157
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 67 Скоро ще имаРусифилите до буряти ли си лягате или до чеченци?
156
2
 
3
 
! Отговори
AAXAAXAAX преди 6 години
NATOVSKITESILI SA UTKA MAINA SIN KASKET GEI DO GEQ MILA MOQ MAINOLIIO
155
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
EDNO VREME BE UCHENIE KATO IZLEZEM 1000 BTR 30 TANKA 200 GAUBICI I 30 PROTIVOTANKOVI ORYDIQ OTDELNO MINOXVYGRACHI PAPER NE OSTANE OT MISCHENITE I TO SAMO EDIN POLK SIGA CQLATA ARMIQ NQMA TOLKOZ ORYJIE OTDELNO VYRTOLETI ZA BORBA PROTIV TANKOVE OTDELNO AVIACIQ SEGA JIV TASCHAK
154
2
 
3
 
! Отговори
AAXAAXAAX преди 6 години
PYK NASCHTE SE NAUCHIA KAK SE TRQSKA XILIKOPTER V KORAB I OTTOGAZ NI XILIKOPTER IMAME NI KORAB
153
2
 
4
 
! Отговори
до 67 Скоро ще има преди 6 години
Ква база та гони па тебе бе ? Я си взимай вечерната "доза" и легай до бежанеца от Африка
152
2
 
8
 
! Отговори
Майко милааа, преди 6 години
Всеки втори в България- продажник. Поне струва ли си заплащането,или сте продажници по съвест?
151
3
 
2
 
! Отговори
адолф хитлер преди 6 години
Ako имах черноморски флот, нямаше да ми се налага да ходя за каспийския нефт през Щалинград. Нека моите последователи да го имат впредвид следващия път и да изградят силен черноморски флот. За целта е нужна логистиката на България, Румъния и Украйна.
150
12
 
4
 
! Отговори
Скоро ще има преди 6 години
База на НАТО в Одеса и кремльовският *** няма са има думата в Черно море..
149
3
 
11
 
! Отговори
АБВ преди 6 години
До Анонимен 156Територията на Русия е 17 125 187 кв.км. а на САЩ 9 826 675 кв. км. Справка - Уикипедия. Само за сравнение - България е 110 993 кв. км. Така, че и американците и руснаците си имат достатъчно място. Но не разбрах, дали ще има място за някой на тази планета при ядрена война?
148
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A BOKO ISKASCHE MORE S QXTI I LIUBOV KO STAVA?
147
2
 
7
 
! Отговори
AAXAAXX преди 6 години
UCHAT SE DA SE NASIRAT PRAVILNO V GASCHTITE OT STRAX
146
2
 
5
 
! Отговори
Дзивко преди 6 години
160Така първо пиши някакво име и второ ти верно ли вярваш на тия глупости как един разрушител е по силен от цял флот, няма значение къв е, било то американски, руски или френски ...,повтарям щатите не са толкова *** че да сервират корабите си на Русия, няма никакъв смисъл, ние и румънците правим каквото ни кажат ,що сами да се набутат
145
3
 
4
 
! Отговори
редник преди 6 години
Хиените обикалят и приближават ! Коя ли ще падне първа ?
144
6
 
5
 
! Отговори
Дзивко преди 6 години
И още нещо, Черно море не кой знае колко голямо, многото флот е предпоставка за инциденти като корабите са толкова нагъсто ..,от друга страна щатите нямат интерес да рискуват техни кораби под носа на руския флот, някоя и друга фрегата няма да имат ефект пред целия черноморски флот , а самолетоносач няма право да минава през Босфора а и няма нужда, да не са луди да го рискуват, ама нека се карат политиците по телевизията
143
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами прати веднага смс в Брюксел, те не знаят завалийте, че моментът е назрял
142
3
 
14
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
Ученията трябва да станат постоянни. Това е отлично лекарство срещу руския империализъм и агресия.----------И познай кой пръв ще изгори защитавайки задокеанските глобални интереси на САЩ???Сега, след като Краварите са толкова "ербаб", та пълнят памперсите от страх от Севернокорейското Красанче с две-три допотопни ракети, що не вземат открито да обявят война на РФ (единствената държава в света, която може да превърне САЩ в стъклена пустиня)?Що чакат, нали са уж най-великите!?
141
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕДВА ЛИ СЕГА МОЖЕМ ДА РАЗБЕРЕМ КОЙ Е ПО-СИЛНИЯ - САЩ ИЛИ РУСИЯ.НО НЯМА ДА ГО РАЗБЕРЕМ И АКО ЗАПОЧНЕ ВОЙНА, ПРОСТО ЗАЩОТО НЯМА ДА НИ ИМА.Руснаците имат голяма територия, все ще има къде да си направят нова държава след войната, ама на американците само пустинята Невада ще им остане. От нас нищо няма да остане.