Радев иска национална политика срещу обезлюдяването

Събира кметове, министри, депутати на форум за местната власт
51
Радев иска национална политика срещу обезлюдяването
Снимка: Прессекретариат на президента

Със своето единство в името на благополучието на гражданите Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) се утвърди като активна и надеждна организация с незаменима експертиза. НСОРБ е незаобиколим фактор в отношенията между централната и местната власт. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на "Дондуков“ 2 се срещна с Управителния съвет на НСОРБ, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
"Развиването на ефективно местно самоуправление е ключът към връщането на хората към гражданската активност и към убеждаването им, че оставайки в родните места, те имат перспективи за развитие“, заяви Радев.
 
На срещата беше обсъдена темата за финансовата децентрализация с оглед на ефективното управление на местно ниво.

Румен Радев беше категоричен, че трябва да има баланс между растящите задължения на общините и бюджетното обезпечаване на изпълнението на тези задължения.
 
Президентът и представителите на НСОРБ се съгласиха, че трябва в най-кратък срок да бъде формулирана ефективна национална политика за развитие на регионите, с която да се спре обезлюдяването на българските общини и да се стимулират младите хора да се връщат в родните си места.
 
След края на разговорите с НСОРБ държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак изпълнителния директор на Сдружението Гинка Чавдарова за приноса й в утвърждаване на местното самоуправление в България и дългогодишната й работа за развитието на българските общини.
 
"Във време, в което в България се ширеше разединение и разруха, с Вашата активна и всеотдайна работа беше създадена организация, която съзиждаше и обединяваше. В резултат на Вашите 21-годишни усилия като директор на тази организация, днес имаме 265 общини в България, обхванати в единно и всеотдайно работещо тяло“, заяви държавният глава по време на церемонията.
 
По думите на президента членовете на НСОРБ, като мажоритарно избрани кандидати, са натоварени с изключителната отговорност да защитават ежедневно гласуваното им от гражданите доверие и да бъдат най-близо до тях в решаването на проблемите.

"Вие доказахте, че можете да работите заедно в интерес на гражданите, независимо от политическата си принадлежност. Вие давате пример за единство във време, когато на най-високо институционално ниво се говори с езика на омразата и разделението“, каза още Румен Радев и оцени високо конструктивния подход на НСОРБ и предлаганите от тях решения за възстановяване на ролята на регионалната политика.
 
"Солидарността между общините е на лице и е силна. Именно българската община е институцията с най-стари и здрави исторически корени у нас, но нейната роля все още не се получава достатъчно признание. Именно в общините и местните общности има огромна позитивна енергия и идеен заряд, на които трябва да се дава пространство и изява“, заяви Гинка Чавдарова по време на церемонията.
 
Румен Радев прие под негова егида да бъде организиран форум за диалог по въпросите, свързани с местната власт, в който да участват представители на изпълнителната и законодателната власт.


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Така е преди 1 година
След тези коментари, няма какво да се добави.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гн Радев, побързайте че в най-скоро време вие и народните депутати сами ще си играете на психиатър и пациенти! И лудите вече почнаха да бягат от България!
45
0
 
9
 
! Отговори
риторично преди 1 година
Селото е загубено. Няма да се възстанови.
Гледайте да не изтървете малките градчета и неголемите областни центрове. Заминават си градове от типа на Монтана, Търговище, Враца и т,н,
Спрете да толерирате само хората до 29 год.! Всички са граждани на РБългария, живеят тук, плащат данъци тук, с нещо допринасят за страната. С тази политика- толериране на определен кръг хора, няма да постигнете нищо градивно. Прекратете тази порочна практика! Хората ще продължат да емигрират. И няма да се върнат.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пише се" инвестициИ", "поминЪк","достатЪчно"..., да продължавам ли?
43
2
 
0
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Пише инвестиции, бе, българино!
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България няма нужда от село.И без това всичко си внасяме отвън.
41
1
 
5
 
! Отговори
редник преди 1 година
Без финансова и физическа сигурност забравете ! Нашия капитализъм е смъртоносен ! Няма бъдеще !
40
1
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Никои няма да инвестира в малки населени места това е ясно в големите градове има достатачно инвестиций като дадоха естестеният поминак на селата земеделието на олигарсите на дпс с тях е свършено невъзвратим процес.
39
0
 
2
 
! Отговори
кармазъ се де раст преди 1 година
ТКЗС-та се отказвали вече от колективизацията...
"Времето е наше"!
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са нужни, ако има инвестиции нещата ще се наредят, но с кол центрове и молове няма как да стане. Нали в България имало евтина раб. ръка, защо идват само съмнителни бизнесмени, които затварят шивачките в асансьора, защото идва проверка. Всъщност често дори не могат да влязат в някое производство, защото то е в порутени сгради с портал. Хората работят на черно за жълти стотинки.
37
3
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Селата се обезлюдиха много преди ГЕРБ да съществува и главният виновник са МРЪСНИТЕ комунисти който направиха зделка с ДПС и им подариха цялото земеделие на България така се сформираха тяхните коалоций и се родиха олигарсите на ДПС който изкупиха земята и източиха еврофондовете.Така се обезлюдоха селата не че ГЕРБ ги интересува от селата.
36
5
 
9
 
! Отговори
Късно е , преди 1 година
Г-нПрезидент. ГЕРБ обезкърви и обезлюди България. Разходете се из страната и ще видите мъртвите села,закованите с дъски прозорци и врати,бурени човешки бой и вид като след бактериологична война. Вижте жалките останки от сринати предприятия,фабрики и заводи. Тъжни отломки.Дори в Румъния в селата кипи живот. Порутени къщета с паднали огради,но варосани. Детски смях . Живот. У нас- мъртвило. Няма да спрете изменниците,които мечтаят за живот на запад.
35
1
 
3
 
! Отговори
Баста комунета преди 1 година
ПР издънка фейк нюз журналистическа партенка поредния кьорфишек , национална та политика та през дебелот0 софийск0 черв0 , 0лд фарт е това не е Шанел #5 ..........
34
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ежедневието на Генералпрезидента: Малко бла-бла, малко селфи, а накрая медал и снимка пред знамето с фигуранти на държавна хранилка !
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Navsqkude romcheta bili vinovni, ne gospoda bulgarcheta!!! Tova sa vashite sinove v politikata, naqli se samo sus sudjuci:) ostavili vas malko gladni za da stava interesno:( jalka kartina ste


A nie trqbva kradem vie taka iskate
32
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам за държавата са герберските тролчета,виещи срещу най-добрия и честен президент който сме имали.След резилите,които заворми партия ГЕРБ,президента е като бяла лястовица цред стадо виещи вълци,готови да го разкъсат.Но този път не сте познали.Народа каза своята дума и следващия път пак ще я каже.По същия начин.
31
2
 
12
 
! Отговори
Благоев преди 1 година
Късно е за каквито и да е мерки!
30
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След този провал вчера и с корупционния скандал с шведските самолети трябва да си подаде оставката, срам за държавата е тоя
29
6
 
8
 
! Отговори
Пази , Боже! преди 1 година
Решетката ще обикаля по селата и ще прави деца на бабичките ли?!

Че то *** и те това правят
28
0
 
11
 
! Отговори
Циник до Г.Ламбуров преди 1 година
Колега - тази тенденция е общоевропейска!
Сина ми получава 190€ детски....афганистански и арабски изчадия 500!
Шампион е автотенекеджия от Сирия с 28 деца и 4 жени със 360 000€ нето годишни социали!