ЦИК за евровота през 2019-та: Е-гласуване, машинно гласуване...

Шефката на комисията обаче предупреждава, че съществуват рискове
10
ЦИК за евровота през 2019-та: Е-гласуване, машинно гласуване...
Снимка: архив "Булфото"

ЦИК изготвя проект за въвеждането на дистационно електронно гласуване, което да се приложи на изборите за евродепутати през 2019 г. От комисията обещават на вота за европейски парламент да можем да гласуваме със сигурност и машинно.

Това стана ясно от думите на шефката на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева – Робинсън. Тя обаче даде да се разбере, че има много рискове в процеса – кратките срокове, местата за гласуване при повсеместно машинно гласуване и др.

"ЦИК като партньор на Държавната агенция за електронно управление реализира в момента проект за въвеждането на дистанционно електронно гласуване, което да се приложи още на изборите през 2019 г. за евродепутати", каза Алексиева преди конференция, посветена на електронното гласуване.

Още по темата

Форумът е организиран от Обществения съвет към ЦИК и е предизвикан от големия обществен интерес към дигитализацията на изборния процес.

Проектът за въвеждането на дистанционно електронно гласуване на практика е анализ на добрите практики по света за провеждане на този вид гласуване и използването им за изграждането на нашата система, каза Алексиева, цитирана от БТА.

Тя обясни, че сроковете за проекта са изключително кратки - до края на ноември тази година. На базата на анализа членовете на ЦИК ще предложат на парламента да промени текстовете, свързани с въвеждането на електронното гласуване.

"На следващите избори през 2019 г. със сигурност ще приложим машинното гласуване. Надявам се да можем да приложим и дистанционното електронно гласуване", каза още Ивилина Алексиева.

Тя обясни, че в анализа до депутатите ще бъдат представени както позитивите, така и рисковете от въвеждането на повсеместно машинно гласуване.

Един от тях е проблемът с осигуряването на електронно машинно гласуване в подвижните избирателни секции, на корабите, плаващи под български флаг, в домовете за стари хора, лечебните заведения, затворите, както и местата извън страната, тогава, когато се произвеждат избори в два тура, каза Алексиева.

Според нея най-добре би било, ако парламентът въведе поетапно машинно гласуване, изключвайки някои категории от него.

На конференцията специалисти и експерти от Обществения съвет представиха своя опит от прилагането на електронното гласуване в различни държави от света.

"Когато говорим за електронно гласуване - то има много видове и дебатът по тези въпроси, както и за въвеждането на информационните и телекомуникационни технологии в организацията на изборния процес в по-широк смисъл, е необходим. 21-ви век е дигитален, технологиите навлизат все по-мащабно в ежедневието ни, необходимо е да стане ясно как те ще навлизат в организацията на избори и референдуми", каза още шефката на ЦИК.

Тя обаче призова и обществото да бъде запознато с евентуалните заплахи от използването им, предвид зачестилите хакерски актаки в световен мащаб.


10
Още от
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НИКАКВО ГЛАСУВАНЕ ! ПЪЛЕН БОЙКОТ И ТРЕП..НЕ НА ИЗЗЕДНИЦИТЕ
9
0
 
3
 
! Отговори
А бе преди 5 месеца
До Анонимен
"И ти ще станеш стар дедо да те питам тогава"
Тия младежи не гласуват,а после-недоволни!Като добър старец(50г) питах дъщерята за кого да гласувам,та да не и проваля бъдещето евентуално,тя ми казва,че не се интересува от това!И аз какво да правя при това положение?Накрая(понеже не харесвам никого) гласувах за Патриотите-сеир да има.Обаче и там геле-откак налапаха кокала въобще не са забавни-бързо се усвоиха.
Впрочем,успях да накарам щерката да гласува-излъгах я,че ще я глобят,хи-хи.
8
2
 
5
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 месеца
Електронното гласуване е пълна пародия и още по лесен начин статуквото да фалшифицира резултатите за справка вижте какво се случва при всички избори във ФАЩ,някой кандидати имат даже негативни гласове! партия ГЕП се чуди какво да измисли за да не изпусне мървешкият си захват над властта!
7
0
 
4
 
! Отговори
Хм преди 5 месеца
Щом всички могат да теглят пари от банкомат,значи могат и да гласуват машинно!
Впрочем,чрез машинното гласуване могат да бъдат накарани неграмотните да се научат.Как ли?Ами партиите или кандидатите да са в произволен ред(без номера),а подреждането да се променя при всяко гласуване!Не можеш ли да четеш-гориш...
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 4: технологията се казва блокчейн
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
АКО ДОПУСНАТ ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВА НИ ЧАКА НАЙ-ГОЛЯМАТА ФАЛШИФИКАЦИЯ!! ТОГАВА ВСИЧКИ УМРЕЛИ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ГРОБ :D :(

ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ТЪЙ КАТО ЩЕ БЪДЕ ИЗПОЛЗВАНО ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ВОТА!
4
3
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 5 месеца
Гласуването не е съвсем същото като прехвърлянето на пари. Ще ти го обясня така: Ако всички пълнолетни българи работят с една банка и всички решат да прехвърлят пари в един и същи ден, системата ще изгърми.
Изисква се съвсем друга IT технология. С това не казвам, че не е възможно да се направи, казвам само, че не е същото като прехвърлянето на пари.
3
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
Е па дано стана стар дядо, какво лошо съм казал? Като стана стар дядо, младите ще гласуват с кой знае каква магия, коят не разбирам, но заради мен ще оставят електронното гласуване още няколко години. Такъв е животът.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
и ти ше станеш стар дедо да те питам тогава
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За какво се занимават с това "машинно гласуване" и се чудят как да мъкнат машини по корабите?
Да се хвърлят директно и да направят електронното гласуване - отварям си телефона и си гласувам така както си превеждам пари от него. Какво толкова?
Е, за бабите могат да си оставят и старите урни по училищата още няколко години.