Има ли нормални хора в държавата? Занимаваме се само с глупости!

"Българинът го е яд, не че някой краде, а че той не краде"
145
Има ли нормални хора в държавата? Занимаваме се само с глупости!
Снимка: архив "Булфото"

Останаха ли нормални хора в тази държава. Този въпрос задава спецът по изборни системи проф. Михаил Константинов в интервю за "Труд". Там, коментирайки скандалите от последните дни, той признава, че има усещането, че в България се занимаваме само с глупости.

"Не виждам обективни причини за случващото се в момента, освен, разбира се, естественото желание на опозицията да покаже, че е жива. Обаче това, което прави политическата класа, е, че реже клона, на който седи. Всички много старателно режат този клон, а той е един-единствен. Ако успеят да го отрежат, ще изпопадат като гнили круши. А долу има алигатори, всичките гладни и зъбати", категоричен е професорът.

За роднинските назначения Михаил Константинов смята, че по-важно от това дали някой е назначил роднини, е дали те си вършат работата. И дава "забележителни примери" от историята.

Още по темата

"Докато Джон Кенеди бе президент на САЩ, министър на правосъдието и главен прокурор бе брат му Робърт. Никой нищо лошо не видя в това, защото и двамата бяха на мястото си и си гледаха работата. Днешният американски президент също си е назначил масово родата и това се приема. Навремето любимият на БСП Тодор Живков беше подкарал децата си към властта и даже направи дъщеря си министър и член на Политбюро на БКП. Ще повторя, че в момента в администрацията на САЩ има масово назначаване на роднини. Там няма проблем, ако роднините си гледат работата", отсече професорът.

Той допълва и че има чувството, че в държавата се занимаваме само с глупости.

"Наскоро прочетох с възмущение, че майката на един депутат била назначена за чистачка. Извинете, това е толкова идиотско обвинение, че не мога да разбера в тази държава останаха ли нормални хора! Накрая и Господ ще престане да бъде българин", заключава Константинов.

Той коментира и непрекъснатото говорене, че у нас много се краде.

"Българинът не се възмущава, че някой краде. Българинът се възмущава, че той не краде", казва професорът и допълва: "Говорим, защото ние всъщност чакаме да застанем на по-висок пост и да започнем и ние да крадем". Константинов припомня и разликата между бизнес и далавера - "далаверата е нещо, в което ти не участваш. Ако участваш, е бизнес".

Според професора българинът гледа само да се качи на софрата и да открадне нещо. И така било не само в България, но навсякъде по света.

"Политиците са издигнати, за да свършат нещо полезно за народа. И после да вземат своето. Ако някой си мисли, че заниманието с политика става без пари, лъже се. Няма такова нещо", категоричен е Константинов.

Разликата между нормалните държави и нашата обаче била, че там първо вършиш полезната работа и после вземаш своето.

"При нас е обратното. Първо се награбваш и ако ти остане свободно време, гледаш да свършиш нещо. Трябва да обърнем реда – първо изпълни дълга си и после седни на трапезата", категоричен е изборният спец.


145
Още от
Напиши коментар Коментари
83
3
 
14
 
! Отговори
AZ22 преди 3 месеца
И професор да си, няма гаранция, че няма да станеш за смях!
82
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този андрешко-хитрушко, интегриран в лъжливо-крадливия отбор буда-тикварски, елементарно ни плаши със старата питча за клона, движен от страха да не си загуби топлото и хранително местенце.
81
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
не можах да дочета тази малоумна статия ....
80
4
 
12
 
! Отговори
До 86 преди 3 месеца
Когато професора попита има ли нормални хора в държавата,като ти прочетох поста, разбрах колко е прав-няма.
79
2
 
4
 
! Отговори
:)) преди 3 месеца
До Азио

До Бали, Малдивите, ... , Дубай, Хонконг, ...ли отскачат, а не до съседното село на Балканите!? Какъв просперитет?
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е то глупостите не са от вчера. То от вчера да бяха добре.
77
4
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 3 месеца
До 82 Анонимен

БСП отклонява вниманието?! А ГЕРБ и ОП к`во правят когато цялата власт е в тях? може би разследват и разкриват мащабни престъпленията от миналото/вършат си работата демек/ или сега на тех им е ред /да крадат/?! -:))
пп. Защо ГЕРБ нямат поне 1но голямо разкрито престъпление/кражба/злоупотреба с власт или обществени средства/ресурси? ГЕРБ мълчат, спотайват се нещо? Дори не са възмутени от случаи като КТБ, ЕМКО, ... ! -:))
76
17
 
13
 
! Отговори
Азио преди 3 месеца
Възхитен съм от коментарите на професора...Държавата тази г. дръпна напред икономически, всеки уикенд стотици хиляди коли пъплят към братска Гърция на почивка, 6 милиона пътници на летището...скъпи лимузини щъкат по улиците....Еее гова всичко от крадене ли идва...ай сиктир ШУМКАРИТЕ ЧЕНГЕЛАРИ са бесни на бате Бойко!!!!
75
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има ли нормални хора в държавата. Професоре нема вече нормални хора в тая държава - всичко лудо, което не е лудо краде.
74
2
 
13
 
! Отговори
PD преди 3 месеца
Правилно профсоре! Ти трябваше да го кажеш. Кой разбрал, разбрал. И предишни професори са го казвали, и въпреки всичко колелото на историята се е завъртало, и пак са отрязвяли клона, и .... при крокодилите. Така че, говори. Крокодилите няма да останат гладни.
73
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гьонсуратлъка на глашатаите на ГЕРБ няма граници.Въпросът е знае ли някой колко пари са похарчени за да се купят политици,общественици,социолози и политолози,журналисти медии за да поддържат и хвалят статуквото.
72
12
 
9
 
! Отговори
Еню Илиев преди 3 месеца
Прав е професора! Когато роднините си гледат работата какъв е проблемът?
71
9
 
12
 
! Отговори
хаха преди 3 месеца
Абе константинов, абе гербаджийска лъжицо калайдисана! Нали си математик? Ами остави тогава фактите да говорят! Кум-гейт си е ФАКТ!!! Това ли измисли за да защитиш Началника? В Америка каквото е, с тукашното не го сравнявай!
70
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много често тилата професор е равнозначна на диагноза!
При Костантинов това е на 100%. Всезнайко мислещ се за морален оракул, а в същото време е едни обикновен слагач на ГЕРБ!
69
2
 
6
 
! Отговори
Az преди 3 месеца
Kolko ti platiha ot otkradnatoto za tazi patriotichna rech. Da pochnem vsichki da kradem togava ot politicite parite sa v tqh za da ima kragovrat. Problema e , mafiqta si ima dargava I partiq I nqma koi da q sadi ,da I slogi rairanite teniski.
68
0
 
15
 
! Отговори
Еню Илиев преди 3 месеца
Проблемът на Кумгейт в България е не ,че има роднински връзки при управляващите, а че никой от родата не става за нищо.
67
4
 
19
 
! Отговори
Гвендор преди 3 месеца
Професорче, говори за себе си, а не обобщавай, без да си наясно. След като не познаваш всеки един българин поотделно що за стока е, значи най-малкото е не професионално да говориш на ангро. Дори да има доза истина в казаното от теб, то съвсем не е определящо за народа като цяло- Примерно аз съм част от тоя народ и не се смятам за крадлив, нито искам да сядам на трапеза за чужда сметка и т.н. Малко мисли, преди да говориш, не ти отива на годините да се излагаш така и да сипеш брътвежи.
66
5
 
13
 
! Отговори
Кратун преди 3 месеца
Тоя какво се опитва да ни каже? "Всичи са маскари, по цял свят и туй, дето го искате - честност, достойнство и държавничество, никъде го няма. Тъй примерете се и ни оставте на мира да си я караме как си знаеме." Не съм съгласен! Вие сте престъпници и не можете да управлявате държава, защото не ви пука за хората, а ги ползвате като роби!
65
8
 
15
 
! Отговори
тъпак преди 3 месеца
Има ли нормални хора в държавата?---няма, професоре, няма----Щом такива като теб, са професори. Ти стана един от най-големите лиииизачи. Не те ли е срам?
64
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Давай професоре.Нали трябва да стигнеш нивото на Антон Тодоров.Давай,ти можеш.