Радев критикува Борисов: Трудно може да надвика съпартийците си

Не приемам сценария за добрия премиер и лошото му мнозинство, заяви държавния глава
Обновена: 12 окт 2017 20:08 | 12 окт 2017 19:25, Красимир Ангелов
205
Радев критикува Борисов: Трудно може да надвика съпартийците си
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев отново призна за проблеми между него и управляващото мнозинство в парламента.

"Напрежението трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента. Виждате, че срещу президентството беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Оценявам посредническото усилие на премиера, но очевидно той трудно може да надвика собствените си съпартийци", заяви държавният глава в предаването "Още от деня" по БНТ.

Още по темата
"Има съвсем коректен и работен диалог между мен и премиера Борисов и много от неговите министри. Но това нямам как да смъкне отговорността му за собственото му мнозинство и неговото поведение. Иначе пиесата за "доброто и лошото ченге", за добрия премиер и лошото му мнозинство, е със сценарий, който не приемам, отчете още Радев. Все пак той уточни, че е готов да се срещне с премиера, но при ясни условия. "Първо, не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт. Второ, трябва да е много ясно кой и какво говори от името на властта", заяви държавният глава.

Президентът коментира и парламентарната комисия за "Грипен"-ите. "Както виждате, с една завидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят народната пара. 1,5 милиард лева за самолети, забележете - неизхарчени. А защо същите борци - защитници на парите на народа не направиха една анкетна комисия за 2 милиарда, похарчени за саниране. Никога не е късно да се направи една такава комисия", посочи Радев. "Аз го очаквам, мисля, че не само аз", заяви държавният глава.

По думите му изборът на изтребител в никакъв случай не е предопределен. "Тук има много сериозно внушение на лобисти. Мога да гарантирам категорично, че тези три типа самолети, които останаха в конкурса, отговарят и покриват минималните военни изисквания и изискванията за съвместимост на Алианса", категоричен бе Радев.

По думите му в случая трябва да се търси оптималното, а не предубедено решение.

По отношение на борбата с корупцията Радев посочи, че отнемането на незаконно придобито имущество е задължително, но не достатъчно условие за успех.

"Моята роля като възглавяващ този съвет не е да търся някакво механично обединение в два проектозакона, а по-скоро да търся обединение около принципи и насоки, които да са в интерес на обществото. Иначе философията на управляващите залага на превенцията и на пасивни форми за борба с корупцията. В мотивите, в които този закон се внася, ясно е записано, че държавната политика по противодействие на корупцията няма за цел възмездие, а възстановяване на справедливостта в обществото", коментира той.

По думите му корупцията у нас не е проблем на бъдеще време. "За да има ефективна борба с корупцията трябва да има преследване на сегашни и бивши корупционни деяния. Не можем да разчитаме на самопризнания в имуществени декларации", каза държавния глава.

Президентът отново заяви, че не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на антикорупционния орган. "Ще разследва ли това мнозинство собствените си министри? Очевидно това ще стане много трудно", посочи държавният глава. Румен Радев добави, че назначаването на ръководството на антикорупционния орган за него не е самоцел и би приел да носи тази отговорност само при положение, че органът има ясно изразени разследващи функции и капацитет да ги упражнява.

Категорично господин Христов не е имал достъп до нито един класифициран документ, това ще покаже и проверката на ДАНС, каза Румен Радев по отношение на скандала с началника на кабинета му.  Повод за коментара му стана съмнение от страна на ГЕРБ, че се нарушава Законът за защита на класифицираната информация в администрацията на президента.

Запитан дали се притеснява от процедура по импийчмънт, Радев посочи, че за него няма значение колко дълго ще бъде президент. "Много по-важно е какъв президент ще бъда. Приех тази мисия с ясно осъзнаване на отговорностите и на всички трудности. Ще направи всичко, което зависи от мен, хората да не съжаляват", отчете държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дааааа....а премиерът отговаря и наистина трябва да му се потърси отговорност защо сме последни във всичко, след като вече повече от осем години управлява!
143
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а ти и такива немаш ,САМО ТРИТЕ ВЛЪхВИ ОКОЛО ТЕБЕ и жената ти генерала ФУСТО ПОД ЧЕХЪЛ
142
2
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До ЕЛИДойдохме си на думата комай?! Разбира се, че Премиера Борисов е отговорен и трябва да му се търси отговорност /наказателна/ за всички безобразия и разрухата в България : Корупция, геноцид, неработещи или зле работещи итституции - здравеопазване, съдебна, ..., най-бедната страна в ЕС, спиране на проекти/пропуснати ползи за държавата/ , ... битова престъпност /ТВ ежедневно облъчнат с това инфо народа/, ... липса на качествено здравеопазване, .... пп. Та нека си понесе реално отговорноста
141
5
 
3
 
! Отговори
Ал Бънди Президенте преди 6 години
Еееех Гумене...ако не е матушка Раша, на устата са ти все пустите Грипени. Явно много те е заболяло от несъстоялата се комисионна. А ти, Гумене за какво си във спор с правителството, че така и не разбрахме..Боли те Гумене от санирането, а беше готово да дадеш почти толкоз за 7-8 самолета, които са абсолютно ненужни и нито ще стоплят, нито ще нахранят българите. Много ви заболяха комунистическите дирници, но свиквай Гумене и ти Корни!
140
8
 
2
 
! Отговори
Реплика преди 6 години
Генералпрезидента, кога най-сетне ще спре да се оплаква като ощипана ученичка !?
139
2
 
7
 
! Отговори
143 преди 6 години
Боко, че е мутра и срам за България е ясно. Документирано е. Още се развяват негови снимки с коженото палтенце, патлака на кръста и мафиотска шапка Борсалино на празната тиква. Проблемът е, че този "човек" е избран от българите, което категорично ни прави най-простия народ на планетата.
138
0
 
7
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Колко по щастливи щяхме да бъдем, ако вместо да се борим срещу хора, се борехме срещу корупцията. Едните мразят Радев, другите Борисов, ами браво, корупцията ще изчезне ли когато едните изтикат другите в ъгъла? Аз разбирам политиците да се боричкат за порциите, ама народът защо иска да ги даде на едните, а да ги вземе от другите, какъв му е келепира изобщо? Защо трябва да идеализираш едното от двете? Вади кирливите ризи и на едните и на другите, иначе поддържаш корупцията.
137
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой може ли да отрече че БиБитко е мутра от сик ?
136
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой може ли да отрече че БиБитко е комунист ? Че е приет за член на БКП три дни след навършване на 18 години . С Правилегии.Че Красимир Велчев е последният Партиен секретар на БГА ,Цачевва на Общ съвет Плевен ,Главчев на Научен Институт а Ц. Цветанов е служител на ДС . Че 70 % от членовете на ГЕРБ са БКП и структури на ДКМС ,внуци на АБПФК? Потомствени комунисти .Днес свирепи демократи .
135
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я гледай ти, Цецерон е увеличил състава на герберските ***, налазили са дори този сайт!ха-ха... но и нивото им е като това на Цецерон, за физкултура може да стават, но да мислят не.От луната се вижда че един и същи *** хули безпардонно и олигофренски Президента Радев. Сменил никовете и си въобразява че е неуловим. Ид*от.
134
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом пяна излиза от устата и г.ъз.а на Червените Гербери ,значи генерала ги настъпва на точното място.Засега ги настъпва !
133
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До даЧЕРВЕН БУНАК И КОМУНИСТ Е ВАШИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ.ГЕРБ- ЧЕРВЕНИ КОМУНДЕРИ И БАБУШКЕРИ .
132
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БОКО-УЖАС ЗА НАРОДА И братовчеда ПРОДАН БОРИСОВ =милиарда 16 ?????
131
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ниско интелигентния на клавиатурата има копче капслок използвай го. а относно президента Радев, лесно се вижда, че и той е с травма в главата все пак доста време е бил военен. Колкото и да се опитва да заблуждава със заучените текстове от пр-ите му, няма как да скрие... самозаблуда, самочувствие до луната, самозабрава мисля че това най точно го описва.
130
12
 
5
 
! Отговори
мари преди 6 години
То наистина под шапката му няма нищо...На тоя всичко което е направено му пречи, само Гри-пените са наред.И ако си мисли че депутатите ще го оставят да ръси глупости много се лъже.Защо не вижда тъпотиите на кара кака Корни,били му боюкотирали консулт.съвет........С една дума - ***
129
6
 
10
 
! Отговори
БОКО-УЖАС ЗА НАРОДА преди 6 години
ЯВНО ГЕРБ МАЙ СА ПОЗАКЪСАЛИ С КИНТИТТЕ,ЗАЩОТО ПЛАЩАТ САМО НА 1-2-*** ЕЛЕМЕНТАРНИ ТЪ ПАЦИ, КОИТО ПОВРЪЩАТ ВЪВ ФОРУМА.АКО ГЕНЕРАЛ РАДЕВ Е *** В ПРАЗНИТЕ ИМ ГЛАВИ И ПРОМИТИТЕ ОТ ОМРАЗА И ЛУДОСТ МОЗЪК И ЕЗИК, ТО ЛЮБИМИЯТ ИМ ТИКВЕНСКИ ***,ЛЪЖЕЦ И КРАДЕЦ МУТРАТА БОРИСОВ Е УЛИЧЕН ЧЕЙНЧАДЖИЯ,ПАЗАЧ НА ПАРКИНГА НА ГРУПИРОВКАТА СИК,ДОКАТО БАШ "МОЗЪЦИТЕ"ПРАВЯТ БИЗНЕС.БОКО Е ДОСТАТЪЧНО ПОДЪЛ,ОТ НИВОТО НА ДОНОСНИК И ИЗБИ БАЯ НАРОД ОТ КОНКУРЕНЦИЯТА,ЗА ДА НАПРАВИ ШЕМЕТНА КАРИЕРА В ПОЛИТИКАТА,ЗА ВСЕОБЩ УЖАС
128
12
 
6
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Клепоухия генерал да знае, че тази която го издигна, го ТИКА към импийчмънт!
127
19
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
На Плевналиев му се смеехте, че няма жена и му викахте чехлю, а този какъв е като три жени го въртят на пръстите си. Плевналиев го критикувахте за това че лобира за ЕС и НАТО, но това е работата на президента на държава членка на ЕС и НАТО, а този още с встъпването си на поста, започна да лобира за Матушката си Русь и устата му така и не чухме думата - България, а в Европа го разпознават като посланник на добра воля на раССия и товарищ путин. Такива са делата на БСП и СиЕ и на техните питомци...
126
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормалните тука смятат за луди ...Герберския мозък е неспособен да чува нормална реч и да схваща смисъла и. Свикнал е да му се говорят напоително лъжи за мнооого пари, мнооого асфалт, мноого страшно положение ако не ни харесат началниците. Нямат уши за истината и реалността и подскачат като пудели край шлифера на капо ди тути капи. Не ни трябва бащица, а мъж с характер! Успяхме поне свестен президент да си изберем! В него ни е надеждата!
125
13
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Ще критикува ми, какво друго да прави, трите влъхви нали затова са се изкиприли до него, да го подкукуросват, а и на ген.Решетников трябва да рапортува и да дава отчети ... за назначението си .... !!!