Социалният министър отчете: Пенсионната реформа е успешна

Разходите за пенсии постепенно намаляват
44
Социалният министър отчете: Пенсионната реформа е успешна
Бисер Петков. Снимка: архив, Булфото

Въпреки че преди време социалният министър Бисер Петков призна, че ще има проблем с пенсиите, ако системата не се реформира, сега отчита, че увеличението на изисквания стаж и възраст към възрастните хора, за да спрат да работят, въведено през 2015 г. дава резултат.

Плавното увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране води до постепенно намаляване на разходите за пенсии, пише той в отговор на депутатски въпрос.

В края на 2015 г. броят на пенсионерите в страната е бил 2 178 123, а към 31 декември миналата година е бил 2 181 356.

В края на тази година се очаква той да е 2 169 000, т. е. отчетеното намаление е с около 12 000 или 0,6% спрямо края на предходната година.

Още по темата

Така че според Петков пенсионната реформа, въведена от бившия социален министър Ивайло Калфин, е успешна, защото води до скок на пенсиите и укрепва стабилността на осигурителната система, като я прави по-самостоятелна и независима от държавния бюджет.

Средният размер на пенсията през 2015 г. е бил 318, 03 лв.

За 2016 г. е 328, 26 лв., като увеличението е с 3,4 на сто.

За първото полугодие на тази година средната пенсия е 334, 01 лв., а до края на година ще скочи до 343, 90 лв. така че увеличението е с 4,5 на сто прямо 2016 г.

С реформата на Калфин от 2016 г. се даде старт на плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за масовата трета категория труд. Стажът за пенсиониране също да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Доживяхме и това социалният министър да каже, че целта на пенсионната реформа е била да се намалят разходите за пенсии. И какво можем да чакаме повече от него.
31
0
 
8
 
! Отговори
Не слушах внимателно преди 6 години
какво обясняваха преди малко в новините за пенсиите, които не са увеличени.Но сред тях е моя съседка. Години наред пред очите ми бяха написаните от нея статии и студии, близка е с майка ми.Тази жена преди 2-3 години се пенсионира с трудов стаж 39 години без няколко месеца, с пенсия, чийто размер в момента е 239 лева.Значи, високата й квалификация, създаденото от нея и големият трудов стаж й носят само 39 лв разлика с малограмотните, които нямат и ден повече от изисквания стаж!
30
0
 
6
 
! Отговори
Защо г-н Петков ? преди 6 години
Г-н Петков, защо от правителството допуснахте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно са внасяли своите пенсионни вноски и противоречи на европейските закони. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат нормалните пенсионни вноски при условие, че няма да получат съответстващите си пенсии. Така изкуствено създавате "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски ? Няма я! Докога така ? Рано или късно от Европа ще търсят сметка за това!
29
0
 
4
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
Гнида вонючая! На такъв като теб и 100 лв. не бих дал!
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕЛА ДА ТИ ДАМ 200 ЛВ. ПЕНСИЯ ДА ЖИВЕЕШ ЕДИН МЕСЕЦ С НЕЯ ДА ТЕ ВИДЯ СЛЕД ТОВА ПАК ЛИ ЩЕ ВИКАШ ЧЕ Е УСПЕШНА? СИТ НА ГЛАДЕН ВЕРА НЕМА.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕЛА ДА ТИ ДАМ 200 ЛВ. ПЕНСИЯ ДА ЖИВЕЕШ ЕДИН МЕСЕЦ С НЕЯ ДА ТЕ ВИДЯ СЛЕД ТОВА ПАК ЛИ ЩЕ ВИКАШ ЧЕ Е УСПЕШНА? СИТ НА ГЛАДЕН ВЕРА НЕМА.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО НОМЕР 26АБЕ ЕЙ *** ТИ СТАНИ НА 70 ГОДИНИ БОЛЕН И СЪС ЗАДУХ И ОТИДИ И ПРОТЕСТИРАЙ!ТЪПЧО ТЪПЧОООООООЧЕ И ПЛЮСЧЕТА ИМАШ
25
0
 
10
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
РЕКОРДНА СМЪРТНОСТ БЕ ХАХО ХАХАВ!
24
0
 
13
 
! Отговори
Хит Лер преди 6 години
28 години, холокост в България !
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро всички ще пукясват преди пенсия и от НОИ няма да има нужда!
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разходите за пенсии намаляват, защото едни не могат да получават пенсии и никога няма да имат изискуемия трудов стаж, а другите след 40 години блъскане кротко гушват букета, преди да стигнат заветните години. Геноцидът спрямо българите върви с пълна пара.
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде,айде,от два милиона пенсионери не не всички са болни.20 000 да излязат,пак ще постигнат повече,от това,което сега им дават.Ама ВИ Е СТРАХ!МНОГО ВИ Е СТРАХ!Вие така сте свикнали-като тъпата поговорка,че "преклонена глава сабя не я сече".Тогава не се оплаквайте.Живейте си в мизерията,докато господ ви държи.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ви ли е срам да карате старите хора да излязат да протестират. Много от тях са и болни и парите не стигат за ядене камо ли за лекарства. Вместо младите да се запретнат да изринат тая гнилоч, която ни управлява пращат болните си родители.
19
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ревете,бе?Като не сте доволни,протестирайте.Седнали да се жалват,че не им е увеличена пенсията с 5 лв.както са им обещали.Това ли е стандарта,който ви удовлетворява?Затова ли бъхтахте по 40 години,за да ви унижават и подхвърлят трохи,вместо да си потърсите правата за да живеете достойно.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно си прав,министре.С 200 лв.пенсия хората така забогатяха,че се чудят как да ги изхарчат.Добре,че имат деца и внуци,та да им построят по някой апартамент и да им купят по една хубава количка.А разходите за пенсии все повече ще намаляват,сещаш ли се защо,министре?
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социалният министър отчете: Пенсионната реформа е успешна Пенсионерите умират / извинете се редуцират и оптимизират/ според графика.
16
0
 
24
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Не е успешна има още живи пенсионери!
15
0
 
21
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Успешна е разбирасе,все по малко българи доживяват до пенсия
14
1
 
13
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Е това е ясно!Скоро няма,да ги има.Той и Хитлер право реформите с евреите така,и отчета така му е,докладвано.Теформатаже Успешна !!!ХАЙЛ..а сега,викат като Винету,ХАУ!!!
13
0
 
28
 
! Отговори
въпрос? преди 6 години
Г-Н МИНИСТЪР ПРАВИЛНО ЛИ Е ЧОВЕК СЪС СТАЖ 44ГОДИНИ И ВЗЕМА 220ЛВ.ПЕНСИЯ И НЯКАКВИ СИ КОИТО ЦЯЛ ЖИВОТ СА ЛЕЖАЛИ И ИМАТ СТАЖ М/У 15 И 20 ГОДИНИ ДА ПОЛУЧАВАТ 200 ЛЕВА?????????????? НА ТОВА ЛИ КАЗВАТЕ УСПЕШНА ПЕНСИОННА РЕФОРМА ????? АКО ТАКА МИСЛИТЕ ПОДОБРЕ СИ ХОДЕТЕ ДА ДОЙДЕ НЯКОЙ УМЕН ДА ВИЖДА НЕЩАТА ОТ ВСЯКЪДЕ А НЕ САМО КАКВОТО НЯКАКВА СЛУЖИТЕЛКА МУ ДАЛА СПРАВКА ЗА КАКВО ???????