За килцата на децата: Затлъстели - да! Но поне не трупат още!

Забраната за вредни храни в училищата давала резултат
Обновена: 12 окт 2017 14:18 | 12 окт 2017 13:55, Камелия Цветанова
27
За килцата на децата: Затлъстели - да! Но поне не трупат още!
Снимка: Flickr.com

Преди два дни Световната здравна организация обяви, че България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от изследвани общо 32 държави, но здравният министър Николай Петров отчита положителни резултати от последното проучване на родните институции по тези тема, проведено през миналата година.

Още по темата

Затлъстялото дете най-вероятно ще се превърне в затлъстял възрастен, което води до по-голям риск от по-рано възникване и по-тежко протичащи хронични болести като диабет, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром и някои злокачествени заболявания, обяснява министърът в писмен отговор на депутатски въпрос.

Така че храненето на децата в детските гадини и в училище е приоритет в националната здравна политика на кабинета.

Има редица наредби, в които е посочено кои храни са препоръчителни за малчуганите и кои не и контролът върху спазването им е възложен на Регионалните здравни инспекции.

Отделно има издадени рецептурници за ястията, които се приготвят в забавачките и училищните столове.

От 1998 г. се провеждат и проучвания за храненето при различни възрастови групи деца. Последеното изследване от 2016 г. отчита положителна тенденция на задържането и намаляването на затлъстяването.

Установена е и промяна на училищната среда, като са включени и инициативи за превенция на здравето и принципите на балансираното и здравословно хранене, обяснява Петров. Има и списъци на забранени за продажба храни в училищните лавки.

Според министъра не само храненето, но и физическото движение на децата оказва влияние върху тяхното развитие.

Темата ще бъде обект и на обсъждане по време на българското председателство на ЕС, като намеренията на властите ни са да се набележат конкретни мерки за намаляване на затлъстяването при децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
5
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Колеги, когато ние бяхме ученици през '70 - '80 -те години на миналия век си хапвахме здраво през междучасията - банички, тутманици, бюреци, наслади и кифли с боза, но не пълнеехме, напротив бяхме слабички, че дори и кльощавички.А, днес децата уж на диети и природосъбразно хранене, а пълнеят!?Моето обяснение на този феномен се нарича - ГМО!!!!Обърнете внимание на актьорите от старите филми на '50, '60, '70, и началото на '80-те години - 99% слаби, а днес?ГМО???
23
0
 
3
 
! Отговори
19, преди 6 години
Защо така грубо се обръщате към дамата? И аз я прочетох, но не се ядосах - ми нали точно това пише, че е въпрос на стандарт. А за никого не е тайна, че България е мизерна държава.
22
2
 
2
 
! Отговори
13, преди 6 години
Ами в класовете на моите деца също няма такива с наднормено тегло. И? Това нищо не доказва.За да установиш, че сега има проблем, трябва да разполагаш с официални данни на статистиката от минало време. Сигурна съм, че нямаш такива.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръгнал прасчо да се загрижва че децата ще му налеят на суджука и решил да се бори с този порок.Аз като видя депутатите и си мисля че %-та е доста по-голям и е от години.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трагедията с ученическото хранене е пълна. Столове няма, защото няма луди да си сложат главата в торбата да спазват *** рецептурници и да им идват проверки през 2 дни от къде ли не да търсят нещо да си изпросят рушвет. Има кетъринг, правен от наши хора. Срещу 3 лева на ден има пласмасови прибори и боб и леща в 3 от 5те дни. Риба има само в една рибена чорба евентуално. Всичко това стоплено в микровълнова.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ало, анонимната, ние с по две и повече деца колко средни заплати трябва само за обяд да даваме а ?
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
м да де, с кифла, кроасан, сиренка, кашкавалка за закуска (за по 25 ст.) ... онзи ден явно решили здравословно и гледам - крушка ( за ядене де, като синя слива - по една раздали). В павильончетата: вафли, кексчета, пици, кроасани куп хрупанки с консерванти и гмо-та, кви да са децата - или хипер активни и кльощави или надебелели.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ефект от храните второ качество бъкани с антибиотици,консерванти,оцветители,овкусители и какво ли още не,наскоро бях купил руска салата в която преброих 12 Е-та
16
5
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
Аз тези които нямат възможност да дават по 320 лева само за обяд на деца . те да мрът нали..........Ето такива създаде евроатлантизма егоисти
15
1
 
2
 
! Отговори
неграмотник преди 6 години
До тлъсти дебилчетаи тебе като те гледам нямаш акъл да оправиш бАлгарИА, неграмотнико
14
3
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Естествено евроталантизма и американските простоти и храна ,с които ги облъчват това и ще направи с децата.......
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в моя клас нямаше нито едно дете с наднормено теглов другия имаше само еднопри социализма хората бяга слаби, здрави и умнипри демокрацията сега са дебели, дъбили, наркоманицирани и зомбирани
12
9
 
6
 
! Отговори
10, преди 6 години
Винаги е имало и ще има пълни и затлъстели и деца, и възрастни. Не залитайте по светлото минало. Същото беше. Само дето нямаше статистика, а ако е имало пък вие нямахте достъп до нея. Между впрочем доста пълни хора имат хормонални проблеми и проблеми с обмяна на веществата и ако вие не сте сред тях, само може да сте щастливи. Може двама души да се хранят еднакво, да имат една и съща двигателна активност. Изобщо няма гаранция, че ще имат еднакви фигури.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата не се движат достатъчно. По физическо май сме единствената държава, в която се покриват задължителни нормативи. И това отказва децата. Търсят си и си намират бележки. В белия свят децата играят навън в междучасията задължително, а по физическо се играят спортове или танци - по избор. За да носи и удоволствие тази физическа активност. Какви са тези изнасилени неща- бягане за време и скок да метри? Глупости!Нека гонят топката, да танцуват, да плуват - да се спортува редовно и с удоволствие.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затлъстели - да! Но поне не трупат още! И това трябва да е успокоение ли? Аз не помня по онова време да се е говорело за вредни храни и да имаше масово затлъстели деца, тогава бяхме слаби и макар и да имахме два пъти седмично физическо не бяхме дебели.Пълните деца в едно училище се брояха на пръсти.Тогава храната се произвеждаше от държавните предприятия а не от частни фирми.
9
2
 
3
 
! Отговори
тлъсти дебилчета преди 6 години
*** деца са пълни,но пълни *** търсачи на покемони.Не мимсе мисли като пораснат какъв акъл ще имат за да оправят балгариа
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва бързо да се направи нещо с тия деца - я липосукция, я глад, я просто да ги скрием някъде да не се виждат, че да не се излагаме през Председателството.
7
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затлъстяването идва от некачествената храна. На моите деца един обяд в училище е 160 евро на месец на дете ( плаща се отделно). Има три менюта - риба, вегетарянско и месо. Всеки родител избира какво да е. Отделно плод и салата са винаги включени. Абсолютно съм убедена, че има много родители, които са съгласни да доплащат,за да е хубава и качествена храната. Мнозинството обаче хем иска без пари, хем недоволства....
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те децата вече се раждат мутанти в бг,да не говорим за шведите,и направо на хора не приличат
5
6
 
8
 
! Отговори
alf преди 6 години
друг глучай- сядат в ресторант 4 4ленно сем майка 150 кг+ баща 220+ 2 деца по 100-120 кг . Почват да ядат пърж кожички, картофи, дроб, пърж бутччета аве към 25 пърж ястия. Напраих му забележка викам ей торбест купи си слата стига с таа спържа а ония се едно ги напсувах. Накраа као му турнат клампите ще се мирне