За признатата ни общност – историческа справедливост и път към ЕС

Министри и евродепутати приветстваха решението на Тирана
14 окт 2017 17:00,
33
За признатата ни общност – историческа справедливост и път към ЕС
Снимка: БТА

Сега, след толкова години, се възстановява историческата справедливост. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод решението на албанския парламент да признае българското национално малцинство, предаде "Фокус".

"В проекта на закон липсваше българското малцинство, признаваха се осем малцинства. Положихме доста усилия за това", обясни тя.

Още по темата

"Най-важното е в една демократична държава, която иска да бъде член на ЕС, да не се пречи на хората да се самоопределят, в случая когато те са самоопределят като българи и има исторически факти", заяви Екатерина Захариева.

"Благодаря на българското малцинство в Албания за това, че за около месец и половина събраха 3 хил. подписа", коментира министърът и допълни, че в Албания има 4-5 регистрирани сдружения на българи.

"Има споразумение между Албания и България от 1932 година за това, че се признава българско малцинство. За съжаление, не е влязло в сила и не е финализирано подписването му", каза още външният министър.

"Това е венецът на общите усилия на политици, общественици и борци за запазване на българщината, които се обединиха, независимо от политическите си убеждения, в името на правата на българските общности по света. Този акт показа, че когато България има ясна цел и използва пълноценно своите външнополитически ресурси, всяка задача е изпълнима", посочва и военният министър Красимир Каракачанов в писмо до медиите.

Според Каракачанов до признаването на българската общност е прякото продължение на договора за добросъседство с Македония.

"С историческата успех в Албания, ние отново дадохме пример за силата на девиза изписан на сградата на българското народно събрание "Съединението прави силата". След десетилетия на плаха безлична и нихилистична външна политика България направи втората голяма крачка във външната политика, след Договора за добросъседство с Македония, с което заема своето място като  фактор на стабилност на Балканите. Фактор, който поставя над всички правата на българите на Балканите. И днес, когато това е факт, ние сме длъжни да продължим да поставяме над всичко правата и интересите на българските общности зад граница", твърди лидерът на ВМРО.

Българските евродепутати също привестваха решението на Албания. Сергей Станишев посочва, че признаването на българското малцинство е успех и нашите сънародници не бива да бъдат използвани като разменна монета в чужди геополитически сметки или да стават жертва на натиск от кръгове, приближени до Никола Груевски.

Евродепутатът Ангел Джамбазки смята, че стъпката на албанското правителство е признак за желанието и волята на Тирана да работи за членство в ЕС.

"Свидетели сме на исторически момент. Беше направена историческа крачка, която възстановява историческата справедливост и разбива тежки фалшификации за българските общности на Балканите. Благодаря на колегите, с чиито общи усилия успяхме да постигнем този резултат. Признаването на съществуването на историческото българско малцинство е положителна стъпка в развитието на отношенията на Балканите", посочва Джамбазки.

Ръководителят на българската делегация в Европейската народна партия Андрей Ковачев привества решението на властите в Тирана.

"Това е исторически ден. Българската общност се опитва да получи права от 104 години, особено интензивно усилията бяха  подновени през последните няколко години. Това показва, че можем да постигаме национални каузи, когато всички гледаме в една посока. Този въпрос обедини премиера, евродепутати, правителство и Народно събрание. Благодарност и за усилията на българските организации в Албания и всички приятели на българската общност и на България в Република Албания. Не на последно място благодарност и към европейския подход на нашите  приятели и колеги от албанския парламент. Отново се доказа, че европейската интеграция е единственият начин за решаване на исторически проблеми в нашия регион и допринася за това, тъмните сенки от миналото да избледнеят", твърди Ковачев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Край преди 6 години
Е да и аз за това и викам "вълшебница".
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прилича на *** от мед.филм
8
2
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
Очилатата вълшебница да не се радва толко. Бойте се и като получавате "дарове". Това е цената да подкрепяме "държавата" Косово и да свикваме с албанизацията на Македония. Хубав съюзник сме си намерили.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2050г.Управляващата парития ДРОМ ,са съгласи на остъпки за българите,като правото за изучаване на езика в българския език в първите класове на училището.Нещо за което се застъпваха от втората политическа сила Евророма и бг партия ,,Доброто старо време"въпреки протестите на останалите две парламентарно представени партии ДПС и ДОСТ.
6
5
 
12
 
! Отговори
2020 преди 6 години
2020 година. Султанът, пардон, министър-председателят на България, Абдуллах Гюл, призовава нацията да бъде толерантна с българското малцинство!
5
3
 
15
 
! Отговори
не става за нищо преди 6 години
Когато някой не става за нищо, той става министър в кабинета на пожарникаря.
4
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нещо за българите и българщината в България кога ще направите?
3
22
 
7
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Благодарение на ГЕРБ страната е в подем!
2
11
 
13
 
! Отговори
Анонимка преди 6 години
Голяма работа... знаете ли колко ме топли? никак!
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ерата на ракия и туршия вече е реалност!