За еврошефството ни: Българите – оптимисти, отговорникът - Борисов

Хората у нас се страхуват от въвеждането на еврото, подкрепят Брекзит
20
За еврошефството ни: Българите – оптимисти, отговорникът - Борисов
Снимка: архив Reuters

Българите са оптимисти за подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС, а като основен отговорник за провеждането му те посочват премиера Бойко Борисов.

Това показва проучване от септември, проведено от Института за политика, цитирано от "Дарик". Изследването анализира нагласите на българите към европейските политики в страната и оценката им за готовността за провеждане на Председателството.

Анализът на данните показва, че хората са оптимисти за процеса на подготовката. Те разпознават в него лидерството на министър-председателя в международната политика,   но и на терена на националния интерес.

Още по темата

Според 45% от анкетираните България заслужава добра оценка за подготовката си за Председателството.

По-големият процент от хората смятат, че отговорността за подготовката и провеждането му се носи персонално от министър-председателя - 45%, следван от ресорния министър Лиляна Павлова – 22%.

Министерски съвет не е припознат като колективен ръководен фактор за председателството - 9%. Същите нагласи се отнасят и до ролята на президента - 8%,.

Голям процент от българите изпитва страх от въвеждането на еврото като национална валута - 59%.

43 на сто подкрепят въвеждането на еврото в името на развитието на едрия и средния бизнес. 47% са противници на въвеждането на еврото, защото смятат, че то ще доведе до скрит скок на цените на стоките и услугите. Притесненията са особено силно изразени при хората с основно – 80%, и начално образование – 71%, се казва в проучването.

То показва и паралелно съществуване на проевропейски и патриотични нагласи, в които се вижда 55% одобрение към водената от Унгария и Полша национална политика. Най-голям дял от тях се наблюдава при избирателите в лявото и крайно лявото политическо пространство - 70%, което се отнася и до населението над 56-годишна възраст.

На фона на проевропейските нагласи у българите се отчита висока степен на одобрение на Брекзит, разбиран като защита на националния интерес - 48%. Левият спектър изследвани лица преобладават в този начин на мислене - 62%.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
Тия многобройни институти по политика и икономика тярбва да бъдат закрити, защото работят с пари от чужбина.
Освен това са предатели, палачи на БГ-народ.
Кой не го е разбрал още?
12
0
 
4
 
! Отговори
Ииих, преди 1 година
Пак се заеха да спасяват имиджа на Борисов. Започнат ли да го хвалят,значи нещо не е наред.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Номер 15 го каза много правилно,тука само тарикати на дребно останаха,всеки иска да преебе другия,може да е за 50 ст. ,ама да е отгоре.,,Не е важно на мен да ми е добре,ами на Вуте да му е зле.”
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се сърдете, че сте бедни и последни в Европа по всички показатели , сами си избрахте кой да ви управлява.Харесвате ГЕРБ и Бойко Борисов, нали?
Не са виновните само политиците и депутати, 90 % сте таратики на дребно в Бъпгария .
Ако може да откраднете или да излъжете, ще го направите, нали?
9
3
 
6
 
! Отговори
Грую преди 1 година
Много правилно се страхуват от еврото. Ако си мислите че курса на лева е 2:1 много се лъжете. При махането на борда банките бързичко ще превалутират кредитите ви по 2:1, ама шефа ще ви превалутира 4:1.
Честито на печелившите с 30 годишна ипотека!!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои българи са оптимисти, Цецо Цървула, Свинетка, Съджук ефенди, Цецка Комонистката и Деси Умната. Е, не са много но все пак са българи ....по паспорт поне.
7
3
 
10
 
! Отговори
Това ли е важно 2? преди 1 година
Премахнете 70 - те фирми на изхода на Козлудуй, за да може БГ потребителят да избира евтин ток. Защо не казвате, че още три милиарда лева трябва да платите за съхранение на двата реактора на АЕЦ Белене. Хем платихме за площадки, проучвания и обурудване, хем ви осъдиха. Хем БГ народа няма да получава евтин ток. Страшно е Пирогов да няма линейки и да чакаме с часове да пристигат. Върнете спешна помощ във всяка болница и купете линейки, достойни заплати в Спешна помощ. Ремонт на Пирогов.
Позор!
6
14
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Айдеее, пак всички антибългари и руски еничари /мамелюци/ са побързали да се изходят под статията. Живейте си в миналото, бъдеще нямате!
5
2
 
14
 
! Отговори
Това ли е важно? преди 1 година
Днес закриха болницата в Поморие.
Премахнете лимитите за направления в болниците.
Сихронизирайте Директива на ЕС с Наредбата за енергитика, да не се заплаща сградна инсталация и индивидуален отказ от парно.
Върнете ЮПоток, само от транзитни такси 500 милиона на година, можехме да лекуваме деца в чужбина .
Намалете цената на водата, 77% продадохте на Веолия 2010, позорно изгонена от Франция и Германия за корупционни практики.
Занимавате се с глу*пости, а хората умират по пътя към болниците.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да признаем Каталония за македонска провинция. Знамето им е сходно, а на Александър Македонски прабаба му е каталунка :D
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЗИ ИНСТИТУТ ЗА ПОЛИТИКА Е НПО
ЗАЩО НЕ ОБЯВИ КОЙ МУ Е ПЛАТИЛ ИЗСЛЕДВАНЕТО.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв шеф ще е тоя със смъкнати гащи, резила ще е пълен. Тоя тъй или иначе е свикнал да фърля оставки пак ще дигне кръвното и ще се обеснява като ученичка.
1
4
 
25
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Малък ,но много прост народ....Баце носел отговорност .....наемам думи...