Борисов: Контрабандата е под 7%, пример сме за останалите държави

Заделени са 700 млн. за по-високи заплати през 2018 г., отчете премиерът
17 окт 2017 14:31,
138
Борисов: Контрабандата е под 7%, пример сме за останалите държави
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов отчете успехи в борбата с контрабандата и заяви, че сме пример за останалите държави.

Има много неща, които като приключат, престават да бъдат интересни, без да се оценява какъв огромен труд е положен, но ние наистина сме пример за останалите държави, посочи той по време на конференцията "Бизнесът и правителството в един отбор", организирана от Български форум на бизнес лидерите" /БФБЛ/.

Когато поехме властта, контрабандата на цигари беше 34 процента, бюджетът се пълнеше с по 2 милиарда лева по-малко. Сега контрабандата е под седем процента. Цигарите са най-бързо превъртащата се стока и беше много трудно да координираме хората, които да се борят с контрабандата. Същото се случи с алкохола, сега го правим с горивата, каза премиерът, цитиран от БТА.

В битката с контрабандата мисля, че надделяхме. Обаче за два месеца служебно правителство и приходите паднаха с двеста милиона лева, допълни Борисов.

Когато започнахме да се занимаваме с еврофондовете, усвояването беше 0,48 процента, сега сме седми и двайсет държави в ЕС са след нас. Радвам се на инвестициите, които се правят сега, защото те са в заводи. Преди имаше преки инвестиции, които пряко се закачаха на електромерите на хората и държавата ги дотираше, каза премиерът. Това не са инвестиции, защото ние миналата година платихме 1.2 млрд. лева дотации за тях, каза той. Сега увиваме с фолио оборудването, пристигнало на площадката в Белене, добави Борисов. Премиерът посочи и инвестицията в Цанков камък.

Променихме над 100 закона за намаляване на административната тежест и ще се справим и с този проблем, каза Борисов. Намаляваме натиска в туризма с кадри отвън, но нашите хора отиват да работят в други държави - не може ли да направим така заплатите, че хората да си остават тука, попита Борисов участниците в срещата. По думите му имаме абсурдна социална политика, защото плащаме за всичко и навсякъде.

Като приоритет ние поставяме образованието, макар че в една държава всичко е приоритет, заяви Борисов.

Заделили сме 700 млн. лева за по-високи заплати през следващата година при положение, че в бюджета за тази година тези пари са били 115 млн. лева, допълни премиерът.

Министър-председателят коментира и отношенията на България с Турция.

Каква критика понесох за добрите взаимоотношения с Турция, но само България има нулев емигрантски натиск по границата, отбеляза той. Ако не бяхме се разбрали с турския президент Реджеп Ердоган, нямаше да можем да пазим заедно границата. Ако Турция пусне три милиона бежанци и на нашата граница дойдат 100 - 200 хиляди души, какво щяхме да правим, попита Борисов. Щеше ли някой да даде заповед да се стреля, защото аз нямаше да я дам, заяви той.

А като влязат тук, къде ще отидат тези хора, след като навсякъде има огради, попита още той. Много трудно е да имаш добри отношения с всички страни, каза Борисов.

На 7 януари ще открием заедно ремонтираната църква "Свети Стефан" в Истанбул, на която вече златното кубе и кръст вече греят над Босфора, каза Борисов.

Премиерът коментира и председателството на Съвета на ЕС.

"Това не е нещо като да ти дадат властта за шест месеца и да правиш което си поискаш, каза Борисов. По това време можем да поставим въпроса за Западните Балкани, защото и те трябва да имат перспектива. Там младите хора си вземат куфарите и заминават и така целият регион се оголва, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберасчета , напомням : вие ни натресохте ТИКВАТА за премиер с обещанието за връщане на 4,5 милиарда от КТБ ! Вместо това СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ засекрети всичко !!!!! Сега далаверата с 200 милиона за скапаната ограда е засекретена !!!!!! Про.клети бъдете !
119
0
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Много добре е това, г-н прмиер! А кога ще върнете квалифицираните млади хора от чужбина, г-н Борисов? Като начало - 500 хиляди човека.
118
0
 
3
 
! Отговори
Марк Твен преди 6 години
Цигарите които се изпушват в България са за над 7 милиарда лева. От тях 80% са ДДС и акциз. Това 5,5 милиарда лева. Ако те не са влезли в хазната, къде ли са отишли? Освен това пушачите са зависими и лесно управляеми. Удобно и бързо оборотни и доходно
117
0
 
13
 
! Отговори
ники преди 6 години
Значи завършваш "МЕИ" електро инженер и вземаш 1700лв. заплата ок. само ,че носиш отговорност работиш с техника за милиони а в същото време мияч на чинии с основно образование о Бяла Слатина ти се смее ,че взема повече само че в Англия.
116
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, тез сами ли си пускат разни измислени статистики? На всяко кьоше дилъри на какво ли не- в изобилие. Баси нахалството. Все сме за пример и все най- бедните. Този човек живее в някой паралелен свят!!!
115
0
 
11
 
! Отговори
kosa преди 6 години
Бойко аз не познавам човек който да не си купува цигари без бандарол само казваш имате ли от онези другите и ти вадят някъде из под щанда. А па вие какво сте преборили аиде аиде...
114
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджук Паша умори Мишо Бирата, умори и Ваньо Танов, като се разсмърдяха нещата....
113
0
 
12
 
! Отговори
Суджук Паша преди 6 години
"Ало Ваньо, недей го закача тоя Мишо Бирата....Аз щом съм казал...не съм като Първанов....."
112
0
 
12
 
! Отговори
MIKE преди 6 години
Контрабанда но не е крадено,нали.
111
1
 
22
 
! Отговори
i'm преди 6 години
Абе Борисов! Как все сме пример за всичко в ЕС и все сме на последно място във всички положителни класации, и все сме първи във всички негативни класации? А кажи как го постигаш? Талант!
110
1
 
14
 
! Отговори
681 преди 6 години
До анонимен 111 За Бога, братя не гласувайте!!
109
1
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Е стига с това увеличение на заплатите,всяка година го правите,и после бюджетът на загуба.Няма вече къде да складираме банкнотитееееееееееееее!
108
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
магистралата ни е като плисирана пола
107
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво по-голямо доказателство ,за психическите отклонения на този индивид ? Лъ..же, та се къса . Партия Карлуково .
106
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И си вярва ,комундела !
105
1
 
4
 
! Отговори
до 100 преди 6 години
До Анонимен 100,те и без да работят пак не умират от глад,от чужбина им пращат,така че не се притеснявай
104
1
 
22
 
! Отговори
Когато.. преди 6 години
Когато простащината говори ,само *** може да каже истината..
103
3
 
33
 
! Отговори
Миро: преди 6 години
Бойко, махай се оттука!Ти,си алчен за пари и власт!И отивай вече на ***!Само Радев вече е с нас!!!
102
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със 2лв. в джоба, го боли българина за това колко сме добри в тази насока.
101
3
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Бойко Борисов назначи некачествени хора в общини бюра по труда ама на всякъде само негови хора Този човек закри много работни места .Просто българина като отиде да гласува да мисли за го си дава гласа .