Борисов: Контрабандата е под 7%, пример сме за останалите държави

Заделени са 700 млн. за по-високи заплати през 2018 г., отчете премиерът
17 окт 2017 14:31,
138
Борисов: Контрабандата е под 7%, пример сме за останалите държави
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов отчете успехи в борбата с контрабандата и заяви, че сме пример за останалите държави.

Има много неща, които като приключат, престават да бъдат интересни, без да се оценява какъв огромен труд е положен, но ние наистина сме пример за останалите държави, посочи той по време на конференцията "Бизнесът и правителството в един отбор", организирана от Български форум на бизнес лидерите" /БФБЛ/.

Когато поехме властта, контрабандата на цигари беше 34 процента, бюджетът се пълнеше с по 2 милиарда лева по-малко. Сега контрабандата е под седем процента. Цигарите са най-бързо превъртащата се стока и беше много трудно да координираме хората, които да се борят с контрабандата. Същото се случи с алкохола, сега го правим с горивата, каза премиерът, цитиран от БТА.

В битката с контрабандата мисля, че надделяхме. Обаче за два месеца служебно правителство и приходите паднаха с двеста милиона лева, допълни Борисов.

Когато започнахме да се занимаваме с еврофондовете, усвояването беше 0,48 процента, сега сме седми и двайсет държави в ЕС са след нас. Радвам се на инвестициите, които се правят сега, защото те са в заводи. Преди имаше преки инвестиции, които пряко се закачаха на електромерите на хората и държавата ги дотираше, каза премиерът. Това не са инвестиции, защото ние миналата година платихме 1.2 млрд. лева дотации за тях, каза той. Сега увиваме с фолио оборудването, пристигнало на площадката в Белене, добави Борисов. Премиерът посочи и инвестицията в Цанков камък.

Променихме над 100 закона за намаляване на административната тежест и ще се справим и с този проблем, каза Борисов. Намаляваме натиска в туризма с кадри отвън, но нашите хора отиват да работят в други държави - не може ли да направим така заплатите, че хората да си остават тука, попита Борисов участниците в срещата. По думите му имаме абсурдна социална политика, защото плащаме за всичко и навсякъде.

Като приоритет ние поставяме образованието, макар че в една държава всичко е приоритет, заяви Борисов.

Заделили сме 700 млн. лева за по-високи заплати през следващата година при положение, че в бюджета за тази година тези пари са били 115 млн. лева, допълни премиерът.

Министър-председателят коментира и отношенията на България с Турция.

Каква критика понесох за добрите взаимоотношения с Турция, но само България има нулев емигрантски натиск по границата, отбеляза той. Ако не бяхме се разбрали с турския президент Реджеп Ердоган, нямаше да можем да пазим заедно границата. Ако Турция пусне три милиона бежанци и на нашата граница дойдат 100 - 200 хиляди души, какво щяхме да правим, попита Борисов. Щеше ли някой да даде заповед да се стреля, защото аз нямаше да я дам, заяви той.

А като влязат тук, къде ще отидат тези хора, след като навсякъде има огради, попита още той. Много трудно е да имаш добри отношения с всички страни, каза Борисов.

На 7 януари ще открием заедно ремонтираната църква "Свети Стефан" в Истанбул, на която вече златното кубе и кръст вече греят над Босфора, каза Борисов.

Премиерът коментира и председателството на Съвета на ЕС.

"Това не е нещо като да ти дадат властта за шест месеца и да правиш което си поискаш, каза Борисов. По това време можем да поставим въпроса за Западните Балкани, защото и те трябва да имат перспектива. Там младите хора си вземат куфарите и заминават и така целият регион се оголва, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
30
 
! Отговори
на Първо място преди 6 години
Ние сме пример за останалите държави за стабилност! Стабилно сме заседнали на всички възможни последни места в Европа - доволно се ухили другаря Борисов и добави: пардон, по инсулти сме на Първо място!
39
3
 
14
 
! Отговори
Живот на Марс преди 6 години
Мутрата с прякор на зеленчук си е Руски слуга. Справка първата бензиностанция. А терористичната организация БКП, на която той е член, с помоща на Руските навлеци, започва да се самоиздържа с Трафик на Опиум от Турция.
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все ми е тая дори предпочитам да има контрабанда и евтини цигари По време на сухия режим Ал Капоне е внасял алкохол по късно като ги стегна и голямата рецесия във заведенията на Ал Капоне се раздавал безплатен обяд на бедни и клошари. А такива като тоя суджук на снимката са ги бесели по дърветата. А при нас се задава голяма рецесия.
37
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Заделени са 700 мил. за по високи заплати през 2018 г. Отчете премиера" Отчете??? Че кога приеха Бюджета, кога го изпълниха и Той го отчете!! Впрочем за 3 мил. работещи, това са 93 стотинки на ден. Сметките са на грубо, но са по точни от на автора .
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бибиткови му работи. Успехи навсякъде само дето почнахме да закриваме и болници.
35
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТИКВА ЗЕЛЕНА РАСЛА НА КЪРА
34
0
 
27
 
! Отговори
123 преди 6 години
С други думи, не контролираме само тия 7%, останалите са под наш контрол!
33
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То ние във всичко сме за пример, да се чуди и мае човек що сме най-бедната държава в ЕС и що се водим държава само на книга, защото работещи институции на всички е ясно, че няма.
32
0
 
24
 
! Отговори
Борец Контрабандов преди 6 години
Браво Бойко,Браво Борисов!!!Контрабандата паднала на 8%!? Браво! Но коя?Която я движат други!? В статистиката влизали тая която я движат свои? А за усвояване на фондовете-БРАВО!!!Твоите хора яко ''УСВОЯВАТ''!?
31
0
 
27
 
! Отговори
българина преди 6 години
Кога ще сме първи по това което е формира една държава, раждаемост, образование, доходи и армия? Предпочитам да съм в австрия с 20 процента контрабанда например
30
0
 
21
 
! Отговори
:-):-) преди 6 години
а не, бе..тоя народ ще стои, докато 100-200 000 маймуни минават и грабят, нали..той нямало да даде заповед..първо влязат ли ти излиташ,,да не говорим, че никой няма да чака заповеди в такава ситуация..няма малко,няма голямо..под ножа щом са влезли да грабят
29
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е вярно и причината е проста: трябва да се брани бизнеса на Булгартабак и неговия одиозен собственик. Според публикации в турската преса обаче, 50 % от контрабандните цигари в Турция са български. Тоест, ограничаваме вноса, но не и износа.
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приказки, приказки, приказки ...И всичките до една празни.Ама материалът се кефи - пак показват Баце по тАлАвизорУ.
27
0
 
23
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
Самооценката е винаги отлична!А самокритиката най-често е незабележима!Борисов е крещящ пример за тези неща.Не е ли унизително това за нашия народ?
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко, пак ли си пушил?
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гюнтер бачкаш ли
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А стига бе щото това означава ако я караме така е добре .Да ти имам политика и минстър -председателя
23
0
 
23
 
! Отговори
Хаххахах преди 6 години
хахаххаха тая статистик асигурно си я правят неговите дилъри.Аз не съм видял на масата по заведенията цигари с бандерол, незнам къде ги извадиха тия 7 процента.
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъже та се къса да пример сме останаха само пенсионери и контрабандата падна и отиде към развитите държави, абе тоя въобще в час ли е.
21
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудна работа. Баце преборил контрабандата, ама някой някъде да е видял осъден контрабандист?!Същото и с корупцията. Баце се бори като Тиква с Прасе с тази корупция, а корумпирани политици и магистрати няма.