Българите в Унгария искат да им пратят учители

Къде е националната политика, питат те Илияна Йотова
31
Българите в Унгария искат да им пратят учители
Снимка: Прессекретариат на президента

Национална политика за българите зад граница с цялостна и стратегическа насоченост, поискаха наши сънародници по време на разговора си с вицепрезидента Илияна Йотова в Будапеща.

Срещата се състоя късно вчера в сградата на Българското републиканско самоуправление в Унгария, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2..
 
Вицепрезидентът бе на работно посещение в Будапеща, като визитата бе по покана на българската общност в Унгария и се осъществи в навечерието на Деня на българо-унгарското приятелство – 19-и октомври.
 
По време на срещата Илияна Йотова отбеляза, че работата й с българските общности зад граница е приоритетна в дейността й като вицепрезидент.
 
"От особена важност ще бъде изучаването и запазването на българския език в страните с исторически български общности, както и гарантиране правата на сънародниците ни там“, бе категорична Илияна Йотова, според която, за да се случи това е необходимо да се направи разширена среща – дискусия с представители на всички институции.
 
Д-р Данчо Мусев, председател на организацията изрази надежда, че българската държава ще се ангажира целенасочено с проблемите на сънародниците ни зад граница. Ще бъде добре да се промени мисленето за създаването на такава политика и тя да не се прави "на парче“, а да се вземе пример от унгарските институции, отбеляза той по време на разговора с българския вицепрезидент.
 
На свой ред говорителят на българската общност в местния парламент Симеон Варга акцентира върху необходимостта България да се включи по-активно в реализацията и отбелязването на Деня на българо-унгарското приятелство. Според него, това би придало на събитието допълнителна значимост и важност.
 
В хода на разговора нашите сънародници споделиха пред вицепрезидента Йотова желанието си българските институции да съдействат за възстановяване на дейността на българското училище "Христо Ботев“, закрито през 2011 г. Една от задължителните предпоставки за добро обучение и образование на децата, според нашите сънародници е, българската държава да командирова в Унгария начални педагози и преподаватели.
 
"Добре е да бъдат обсъдени и набелязани поне няколко варианта за възстановяване функциите на училището, за да може да бъде избран най-работещият от тях“, отбеляза в отговор вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова бе категорична, че ще продължи и занапред да работи за признаване на българския език като матуритетен, особено в страните, където имаме големи диаспори. По време на срещата вицепрезидентът и представителите на организацията дискутираха инициативата за осигуряване на възможността българските деца от чужбина да държат българска матура, каквато държат учениците в България.
 
"Ще продължим да работим за създаването на интернет платформа, чрез която всички наши сънародници, които не живеят на територията на България, да могат да получават и обменят информация от българската държава по важни за тях въпроси", посочи още Илияна Йотова пред представителите на българската общност в Будапеща.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не желаем Турция да ни се меси в живота. Това е. Прави го вече 140 години. Кой обикаляше преди изборите и ги настройваше против България? Гьокче. И само защото Премиера ни е предател тоя не беше изгонен от България така както това става навсякъде по света. И докато Турция не ни остави на мира няма начин да ни се оправят отношенията.В Унгария има десетки хиляди българи изселили се оттук още преди 150 години, както и други изселили се в началото на 20-то век. И живеят добре с унгарците.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българите в Унгария учат български,защото сами са пожелали,а не защото държавата Унгария ги е задължила да правят това"Викаш на мен бавнозагряваш ама...Я ми кажи турците там не желаят ли... Мислите си, че със зор го правят така ли? Е не...
5
5
 
4
 
! Отговори
До 3 и 4 преди 6 години
"Нещо не си разбрал,става дума за свободноицбираем майчин език,не за задължителен майчин,което искат българските турци у нас"Нещо и ти не си разбрал... Майчения език в България ще стане ЗИП за турците САМО... Вие си мислите, че ще касае и Вас! Стига ,.. Вие попринцип пишете все г.лупости... Турция се е бъркала във вътршните ви работи...на каква основа, че помага на джамиите ли?България не финансирва ли...е днес имаше такава новина! Та даже се подпомогат и от Турция!!! Тогава няма проблем, а?
4
2
 
17
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Кви лицемери, бе!Няма българин, който да реве всеки ден, че Унгария е българска територия. Никой не е тръгнал да прави българска етническа партия. Живял съм там - отношенията между българските градинари и унгарците са перфектни. Никой не е тръгнал да се меси във вътрешната политика на Унгария. Така, че "лицемери" ще наричаш сънародниците си.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2 Нещо не си разбрал,става дума за свободноицбираем майчин език,не за задължителен майчин,което искат българските турци у нас.Винаги ще се появи някой бавнозагряващ,като теб.Българите в Унгария учат български,защото сами са пожелали,а не защото държавата Унгария ги е задължила да правят това.В Българо-унгарската гимназия в Будапеща,която е на повече от100 години,създадена от наши градинари,преселили се там преди век,се учи на два езика-български и унгарски,но са там по жилание.
2
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Унгарците на стачка... Тук е унгария и майчин език в България....Не може, който иска да учи български пътя е ясен....Аре бе пишете, нали така беше лицемери. :-) :-) :
1
13
 
1
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Хахааа..тез не знаят какво си пожелават май..