И след 4 часа при президента: Разнобоят за корупцията остава!

Властта не успя да изглади противоречията си по бъдещия закон
Обновена: 17 окт 2017 19:43 | 17 окт 2017 17:37, Камелия Цветанова
65

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След 4 часа заседание на "Дондуков" 2 първите мъже и жени в държавата пак не успяха да се разберат за новия орган, който ще бори корупцията, нито кой да назначава шефа му, нито дали да има разследващи функции.

Така разнобоят между  ГЕРБ и  БСП, ко4то  излязоха със свои антикорупционни законопроекти, остава.

Още по темата

Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които Комисията за конфискация на имущество и БОРКОР.

От БСП пък предложиха свой закон, който предвижда да бъде създадена специална агенция "Антикорупция".

Един от основните спорове между ГЕРБ и левицата е кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура.

Управляващите предлагат това да става в парламента, а от левицата искат президентът да назначава ръководителя на новия орган.

След заседанието президентът Румен Радев обясни, че все пак има единомислие по някои въпроси.

Заедно с него, докато правеше изявление, застанаха повечето от членове на КСНС – премиерът, министрите му, шефовете на парламентарните групи, председателят на Народното събрание, явно за да се заличат следите от скандала с проваленото поради липса на кворум заседание на Съвета по същата тема през миналата седмица.

"Обединихме се, че резултатите в борбата с корупцията са ниски поради несъвършенства в законодателството, нормативната рамка и липсата на обособена структура с ясен капаците. Постигнахме съгласие за основните насоки в работата на държавните институции, които да гарантират прилагане на комплексен подход и да се концентират не само с превенцията, но и с преследването и разкриването на корупцията", обясни държавният глава.

Той допълни, че всички са били на едно мнение и са излезли с предложения към правителството и парламента да приемат промени в Наказателния кодекс относно корекционните престъпления, за да бъдат обхванати адекватно не само в публичния, но и в частния сектор.

КСНС излиза и с препоръка към депутатите да приемат закон за противодействие на корупцията, който да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, откриването на незаконно притежаваното имущество и разкриването на прояви на лица, свързани с това престъпление и заемащи висши постове.

И все пак президентът призна, че не са успели да постигнат съгласие за ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган и за принципите за назначаването на ръководството му и за контрола на действието на този орган.

Радев обясни, че е предложил две точки, по които да има обединение и които са съдържали неговите гледни точки, но те не са били приети в дебата и гласуването.

Според него наистина е нужен антикорупционен орган, който да работи така, че да се стигне до поемането на наказателна отговорност.

"Дълбоко в себе си вярвам, че корупцията не може да бъде преборена само с имуществени декларации и борбата с нея не може да е само превенция", коментира той.

Президентът обясни, че сега въпросът е в ръцете на депутатите и предстои да се разбере доколко техните решения ще отчетат и резултатите от днешното заседание на КСНС и високите обществени очаквания.

"Силно се надявам, че парламентът ще подходи към противодействието на корупцията, осъзнавайки мащаба на проблема и надмогвайки партийните интереси в името на България", коментира Радев и припомни, че преди седмица е заявил, че корупцията ощетява и унижава пряко или косвено всеки българин.

"Отказва инвеститорите, хиляди българи работят зад граница далеч от семействата си прокудени и демотивирани точно заради корупцията у нас и заради това борбата с нея е толкова важна", обобщи той.

Държавният глава скастри институциите, че още не са реализирали решенията, взети на предходно заседание на КСНС, свързани с националната сигурност.

Според него именно заседанието на Съвета от 30 май, на което се обсъди проблемът, е добър пример, защото е имало смислен дебат и е бил постигнат много добър консенсус с конкретни мерки.

"Досега обаче те не са претворени в политики и решения и уважавайки КСНС и запазвайки неговата роля и място в обществения дебат следващи такива съвети за националната сигурност ще има, когато видим реални стъпки в изпълнение на предишните решения", закани се той.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
До Колев преди 1 година
Що за речник?.
Що за възпитание и култура. Защо ли се учудвам.
Какъвто е речникът на управляващите, такъв и на избирателите.
"Аз съм прост, и Вие сте прости?!"
Докато не разберете, че всички партии управлявали от 1990 са такива, разклонения на БКП. Не Ви очаква светло бъдеще, още повече с подобна езикова култура!!!
57
1
 
7
 
! Отговори
Имитация преди 1 година
Къде е диска от Германия с 500 милионера с ошфорни сметки, защо не стигна до НАП?
Кои са 750 милионера заграбили 1 милиард от Външнотърговските дружества?
Кои са 70 -десетте фирми на изхода на Козлудуй, заради които БГ народа плаща безумно скъп ток. Защо 2010 г. продадохте 77% акции от Софийска вода на Веолия. Скандално изгонена от Ф-я и Г-я за корупция. 2006 г. НДСВ, БСП, ДПС - докараха Веолия в БГ. Снимките на яхтата с Вълчев и брейди облигациите? 33% държавен дял ток продаден от Трайков?
56
0
 
3
 
! Отговори
Ганчо преди 1 година
Тези не може да се разберат защото ще им останат празни партийните каси , както и техните портфейли.
55
3
 
8
 
! Отговори
Може би преди 1 година
Тея от Прокуратурата как не ги е срам?
Да вземат да арестуват брата на бесепарски депутат за ракетьирска и мафиотска организирана дейност.
А в същото време кумеца от Хасково, който работил в обшината неорганизирано не го пипат.
Ако бесепето беше на власт щеше да раздадат бесепарска справедливост:
всички работещи гербери по общините - право в Белене - нема ала-бала
И Народен Съд. Какви са тези консултативни съвети и други тинтири-минтири.
54
1
 
8
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
Ще гласуваме за други , но те идвайки на власт дали няма да догонят по корупция изгонените.?
53
2
 
8
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
България има доста проблеми и корупцията е един от най- основните (ако не и най- големия). Тези .. чут0ри дето ги споменават в статията и дето сме гласували за тях е крайно време да решат да направят нещо по въпроса.
Едва ли ще се случи, но да се надяваме :)
52
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Узакониха корупцията! Това свършиха.
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом шефка на съдебната система е рабфак простачката квачева, ще има мнооогооо несъвършенства.
50
6
 
7
 
! Отговори
Гриша Ганчев преди 1 година
В тази държава се случва, каквото кажа аз, а Бойко ми е .......на повикване...
Каквото му кажа, това става. Хванал съм му цаката на тоя селянин от Банкя!
49
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХОРА И СОЦИАЛИСТИ-*** НЕ МОГАТ ДА ПОСТИГНАТ СЪГЛАСИЕ НИКОГА.
48
17
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
СЛАВА НА ГЕРБ И ОП!
47
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че няма да постигнат съгласие. Има си хас, та нали ако направят действащ закон сами трябва да се вкарат в затвора. Боко тиквата никога няма да разреши да се приеме нещо добро за държавата. Само не разбирам хората, които продължават да гласуват за него???
46
1
 
18
 
! Отговори
Празни приказки... преди 1 година
Празни приказки на празни хора...
45
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова се опитва да кара влака чрез Президента, обаче той знае да вдига самолет, не може да подкара влак.
44
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо което не е угодно на власта никога няма да се създаде, независимо у кого е власта.Корупцията винаги е вървяла ръка за ръка с власта. Власта не се разследва освен когато вече не е на власт.
43
2
 
16
 
! Отговори
Борец преди 1 година
Бравос! Туй са истински борци с корупциятя!
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе и Озирис Рамзес не е бил толкова години на власт колкото октопода БКП,БПС, ГЕРБ и останалите разклонения!
41
3
 
12
 
! Отговори
Питащ преди 1 година
"БКП, която от десетилетия не съществува, дамгосана и анатемасана е, отричана и забранявана, продължава да командва от отвъдното. Неин член е и председателят на Парламента – Димитър Главчев, преди 10-ти ноември около 30-годишен."
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще лъжат,ще мажат,ще говорят празни приказки,ще гласуват против всяко конкретно предложение но нищо няма да създадат ,или ще е нещо уродливо и подчинено на тях - това е всичко което умеят нашите политици,нека не се залъгваме,проблема е в тях и корупцията е от тях
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без лустрация борбата с корупцията е ...мижи да те лажем.Измитане и съд на всички в политиката и куфарните "бизнесмени" от 1989г.до сега защото всички те създадоха корупцията.