Кой ще бори сега корупцията? Топката отиде в парламента

Дебат щяло да има и по закона на БСП, и по този на ГЕРБ
Обновена: 17 окт 2017 22:56 | 17 окт 2017 22:50, Камелия Цветанова
37
Кой ще бори сега корупцията? Топката отиде в парламента
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След като на заседанието на КСНС при президента Румен Радев политиците не успяха да се обединят около това кой да назначава шефа на новия антикорупционен орган и какви функции да изпълнява той, всичко остава в ръцете на депутатите.

Още по темата
Все пак червената шефка Корнели Нинова, която единствена подкрепи държавния глава в настояването му той да назначава шефа на звеното и то да има и разследващи функции, обвини управляващите, че са предрешили нещата.

"Оставам на позицията си, че политическата класа няма истинско желание да се бори с корупцията, защото е част от нея“, отсече тя.

"Президентът предложи в общата декларация текст, според който се създава единен, независим нов орган, който да се занимава с разследване на корупционни престъпления, този текст беше подложен на гласуване и събра два гласа - неговия и моя, срещу 12 против, тоест единен, нов орган, който да се занимава с разследване, а не с проверка на декларации и глоби очевидно няма да има", посочи Нинова.

Същият е бил резултатът и при гласуването на текста, предложен от президента, в който се казва ,че при конструирането на един такъв орган ще има взаимен баланс на институциите.

"Тоест двата въпроса, които бяха спорни и по които има различни законопроекти, днес разбрахме как ще бъдат решени", коментира Нинова.

По думите й оттук нататък отговорността е на мнозинство.

Ние ще продължим да защитаваме своя законопроект в парламента, но от това, което съдя по КСНС, те вече са решили какво ще направи мнозинството в парламента, каза лидерът на БСП.

"Да си носят отговорността за това ,че имитират борба с корупцията и че това няма да доведе до никакъв резултат", допълни тя.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче беше категоричен, че дебат ще има.

"Позицията на почти всички представители на политическите сили беше, че в момента има два антикорупционни законопроекта, дебатът трябва да се води в българския парламент и законопроектите трябва да бъдат приети от парламента“, настоя той.
 
Той посочи, че на заседанието на КСНС две точки не са били приети, защото има спорни моменти относно това кой назначава антикорупционния орган и функциите за разследване, което се предлага от БСП.

"Взе се принципно решение да бъде подложено на гласуване, всички участници гласуваха за отпадането им, освен президентът и лидерът на БСП Корнелия Нинова, поясни Цветанов.

По повод решенията на предишния КСНС Цветанов обясни, че Националната стратегия за национална сигурност в момента минава за обществено обсъждане и тя ще внесена в МС за приемане до края на октомври. Смятам, че няма никакви несъответствия, имаме сериозна политическа воля да се движим по точките, приети на КСНС, отбеляза той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък коментира, че може да се каже, че КСНС постигна принципно съгласие по ред важни теми и въпроси.

"Консултативния съвет прие една обща политическа рамка, според нас, към която Народното събрание ще се придържа, надяваме се“, заяви той.

"Има внесени законопроекти. Този въпрос ще се разглежда в Народното събрание. Нещо повече – ние поставихме една тема на това заседание. Това е темата, свързана с това, което виждаме в последните дни, седмици, месеци. Нашата оценка е, че демокрацията е в опасност, включително и свободата на словото. От тази гледна точка ние призовахме за адекватни действия и отговорните политици в страната“, настоя Карадайъ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма да се бори с корупцията , ще замайват само електората както е ствало 27 не веднъж. Целият ни преход е корумпиран без нито един осъден и пуснат в пандиза. Крадоха всички , колкото беха на по високо толкова по на дълбоко от кацата с меда.
27
0
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
За почтените хора, каквито със сигурност има в тези партии, такава служба не само не е заплаха, но е от полза, защото ще ги освободи от търтеите, които им пречат. Знаем, че обикновено почтените не се издигат на високо, в момента, в който ги усетят, че имат някакви принципни позиции и характер, че може да не са на сто процента лоялни и да пазят омертата, кариерата им спира до там. Предполагам, че и те се задушават сред толкова корупция, тарикатът винаги се натъква на по-голям тарикат и от него.
26
0
 
1
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Само по този начин може да се съберат неопровержими доказателства, които безпрепятствено да минат и през съд. Единственият начин да не се разбере какво правиш е да не го казваш на никой. Няма друг начин. Разследвания от такъв мащаб ще бъдат атакувани и лесно спрени, ако се придвижват от случайни хора, които не могат да противостоят на натиск, включително от шефовете си. Всички държави имат такива специализирани звена, с висока степен на секретност и без участие на останалите служби.
25
0
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Когато се разследва корупцията по високите места, ключовият момент е тайната и секретността. Такива разследвания не могат да пътуват от бюро на бюро по установения ред. Да, вярно е, че един агент няма всички компетенции, но Шерлок Холмс може да си има и доктор Уотсън. Искам да кажа, че е редно да работи един детектив по един случай и той може да си има екип, както и да търси подкрепа от други институции, които да му съдействат. Но без да бъде длъжен да издава детайлите по разследването.
24
0
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Тази сутрин изслушах майката на нацията и ми се изясни, че наистина никой с такъв поглед не може да се бори с корупцията. Според нея, тази борба не може да се различава по нищо от нашата борба и трябва да включва системата, която ние използваме. Когато за да доведем едно дело до край, ползваме полиция, съд и прокуратура и където случаят ни се развява по случайни бюра в много служби и все някъде ще се натъкне на недоброжелатели или корумпирани служители. Все някой там ще се поддаде на натиск.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом и Валерия Велева - Доганова вреши срещу Президента в синхрон с Десен Харизанов сутринта по телевизиите, значи статуквото е малко обезпокоено.Само малко.Те си командват парада и Тиквака го приема. Бе не знам дали беше Харизанов или Тома Биков.Трудно ги различавам, единия знам, че се бръсне ката ден.
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добра идея, но живеем в Бг, където добрите идеи свършват с трагедии.Да си представим само: Поредният антикорупционен орган - искат да го направят абсолютно независим и безконтролен. Дотук добре, но така давате власт за гонене на вещици на един безконтролен орган - той да коли и да беси. Помним Филчев. Помним и други безконтролни главни прокурори. И после? В съда всичко пада и обвиненият става чист като момина сълза, но междувременно са изгоряли доста хора, съсипан бизнес и т.н....
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъвто и антикорупционен орган да се направи, той ще събере доказателства, ще арестува съответния газилукчо, ще му предяви обвинение и... ще го предаде на...Хайде, познайте на кого ще го предаде?На СЪДА. И в съда - таковал съм ти антикорупционния орган, таковал съм ти доказателствата - "тестът е валиден, а Жорко е невинен" ;-)НЕ НИ ТРЯБВА НОВ АНТИКОРУПЦИОНЕН ОРГАН, ВЕЧЕ СИ ИМАМЕ НЯКОЛКО. ТРЯБВА НИ СПРАВЕДЛИВ И РАБОТЕЩ СЪД.
20
0
 
7
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Ясно, няма "политическа" (разбирайте мафиотска) воля да се направи нещо по най- наболелия въпрос в Бг- ликвидиране (или поне ограничаване) на корупцията. Всъщност най- логичния завършек беше това- та кой би си вкарал автогол сам да създаде орган, който след това да му разследва машинациите и гешефтите?
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако преборим корупцията от какво ще живеят политици , депутати , управляващи. Тогава ще има глад за депутати и управляващи. То с една депутатска заплата живее ли се? Гледайте филма " Диамантената ръка"....
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Киев сега се е събрал многохиляден протестен митинг срещу корупцията в Украйна.И то при положение, че едва ли тяхната корупция е по-голяма от нашата.А ние какво правим? Спим си в къщи на топличко в леглата.
17
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мляскащия така наречен президент, съвсем свали значението на президентската институция.
16
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Отново идва поредният " Златанов" - отново силните на деня ще определят кой да се " удари", кой да се провери и резултатите отново ще са нулеви! Крайно време е някой да хвърли камък в това блато, наречено парламент и политически партии, но явно пак ще се размине - както и да го увъртат управляващите , истината е една - СТРАХУВАТ СЕ, защото всички са оплетени в огромни далавери! А НАРОДЪТ има " право" САМО да мълчи и да плаща данъци, за да хрантутим тези безделници и мошеници - и в НС, и партиите
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уважаеми политици не смятате ли, че народът трябва да избере анти корупционния орган? А не да сложите орган, който е угоден само на вас без значение дали сте управляващи или опозиция.
14
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
(п)Резидентът ще изтреби корупцията, как кой? С новите изтребители.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо много му тесничко костюмчето на Суджука. Много е приел с власт.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов, Пеевски и Цацаров.Тримата Шишковци - те ще преборят корупцията.Няма начин просто.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов, Пеевски и Цацаров.Тримата Шишковци - те ще преборят корупцията.Няма начин просто.
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава жалка и обречена страна сме, че нямам думи! Как ще оставиш в ръцете на мафиоти, да правят орган да се бори срещу тях!? Това е абсурдно. Кой ще си върже сам въжето? Няма спасение за България вече. Единственият начин е да се назначи служебно правителство от Европа, в което да е забранено да се доближават българи до властта. Нито един българин. Защото в ръцете на българи, България изчезва. Ние сме крадливо и корумпирано племе и срам за дедите ни
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас корупцията може да я пребори само един нов Пиночет