БСП иска от КС да потвърди оставката на Делян Добрев

Социалистите сезираха съда с 62 депутатски подписи
17
БСП иска от КС да потвърди оставката на Делян Добрев
Снимка: БСП

БСП сезира Конституционния съд с искане да обяви за противоконституционно решението на парламента да отхвърли подадената от Делян Добрев оставка.

Депутатът от ГЕРБ я хвърли преди две седмици след скандала "Кумгейт", при който се оказа, че негови близки и роднини са назначени на възлови места в община Хасково. Мнозинството обаче видя в разкритията злонамерена атака на опозицията и не позволи на Добрев да излезе от парламента.

Още по темата

Според червените депутати това е погазване на Конституцията, защото депутатската оставка може само да бъде потвърждавана. Затова днес те внесоха 62 подписа за отмяна на решението, с което бе отхвърлена оставката на Добрев.

"Управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти са готови да потъпчат Конституцията, за да запазят модела "кумгейт". Парламентът превиши своите правомощия като отказа да освободи Делян Добрев", каза секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов при внасянето на искането.

Той обясни, че редица юристи и конституционалисти са на мнение, че според Конституцията, на практика Народното събрание няма правомощия да откаже освобождаването на Добрев и е следвало да потвърди тази оставка.

"Убедени сме че КС ще подходи експертно и съобразно разпоредбите на нашата Конституция, и в кратки срокове ще се произнесе по нашето искане.  Надяваме се то да бъде уважено", заяви Филип Попов, цитиран от пресцентъра на социалистите.

Той обясни, че ако това се случи и КС обяви за противоконституционно решението на парламента, решението на съда има действие занапред. Затова парламентът ще трябва отново да разгледа оставката на Добрев и да я приеме.

"Това са единствените негови правомощия", категоричен е Попов.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 година
Абе червени тюфлеци, комунистически утайки, вие не гледате да се работи по същество, вие гледате само да рушите и крадете най-нагло. Колко тъмни сделки сте направили я с "братска" Русия я с "братски" САЩ. Малко ли крадохте, че "лаете" за още. Още ли искате да глозгате България. Нямате срама долни чифути!
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да спазваш законите и констируцията на България ли наричате глупости, г-н "българин"? Или просто по навик или заплата ис плюете ей така, без основание по опозицията?
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се маха Делян от НС
13
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 година
Тези червените само с глупости ли ще се занимават.Нищо не правят за по-добро на хората само със сплетни и клюки се занимават -тя рибата се вмирисва от главата!
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на Георги Стоилов, дето нямал нищо общо с брат си, задържан за рекет и изнудване, кога ще му гласуват оставката?
11
11
 
8
 
! Отговори
Дельо преди 1 година
Най-добрият комунист,е студеният вече комунист !
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Hafen.Да, ама не-по израза на емблематичния Петко Бочаров.
Чл. 72 от Конституцията-Пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при:
1. подаване на оставка пред Народното събрание.
Оставката не се гласува, това не е вот на доверие, парламента само се информира за подадената оставка.
Забавно ще стане когато КС констатира, че Делян Добрев е с прекратен мандат от датата на регистриране на оставката му в деловодството на НС, и особено ако с негов решаващ глас са приети закони..
9
15
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 година
БСП тълкуват конституцията, както дявол евангелието! Простата логика говори, че щом има Гласуване на оставка, то може тя и да се отхвърли! Иначе Добрев щеше да я депозира в деловодстовото и готово! Ама комунягите са свикнали:"Рапорт даден, рапорт приет..".
8
3
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До мислещ. С тези разсъждения изобщо не си мислещ. И кой предлагаш да дойде (ако има желаещ такъв) - Господ? Или някой откачалник-месия? Айде, мерси.
7
7
 
8
 
! Отговори
БСП са преди 1 година
Защо, бе, червени? А Манол Генов кога?
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До мислещ

НЕ СА ПРАВИ
5
13
 
14
 
! Отговори
мислещ преди 1 година
В СЛУЧАЯ СА ПРАВИ И ДАНО КС ВЪВЕДАТ РЕД.КОНСТИТУЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА ОТ ВСИЧКИ А В СЛУЧАЯ ГЕРБ НЕ Я СПАЗВАТ.В ДЪРЖАВАТА ЦАРИ АНАРХИЯ И НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ВЪВЕДЕ РЕД.УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДОКАЗАХА ЧЕ НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ,БСП И ДПС НЕКА НЕ СЕ НАТИСКАТ И ТЕ.ДА ДОЙДЕ НЯКОЙ ОТ ВЪН И ДА ПОМОГНЕ НА РОДИНАТА НИ.
4
8
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Нима, ами че тогава партийни членове беха Боко Цоко и цуца. Какъв герб щеше да има ако ги нямаше основателите на това велико нещо.
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно ли е че Добрев е от малцинството ъ?
2
16
 
9
 
! Отговори
Мразещ БС(К)П!!!! преди 1 година
Егати и смешниците са тези - пълна трагедия. Не подкрепям ГЕРБ, но това е е нелепо
1
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП СА ЖАЛКИ. САМО ДОКАЗВАТ, ЧЕ НАТО СГРЕШИ КАТО НЕ ГИ ИЗБИ ОЩЕ ПРЕЗ 1990 ГОДИНА.