БСП иска от КС да потвърди оставката на Делян Добрев

Социалистите сезираха съда с 62 депутатски подписи
18 окт 2017 21:28,
17
БСП иска от КС да потвърди оставката на Делян Добрев
Снимка: БСП

БСП сезира Конституционния съд с искане да обяви за противоконституционно решението на парламента да отхвърли подадената от Делян Добрев оставка.

Депутатът от ГЕРБ я хвърли преди две седмици след скандала "Кумгейт", при който се оказа, че негови близки и роднини са назначени на възлови места в община Хасково. Мнозинството обаче видя в разкритията злонамерена атака на опозицията и не позволи на Добрев да излезе от парламента.

Още по темата

Според червените депутати това е погазване на Конституцията, защото депутатската оставка може само да бъде потвърждавана. Затова днес те внесоха 62 подписа за отмяна на решението, с което бе отхвърлена оставката на Добрев.

"Управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти са готови да потъпчат Конституцията, за да запазят модела "кумгейт". Парламентът превиши своите правомощия като отказа да освободи Делян Добрев", каза секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов при внасянето на искането.

Той обясни, че редица юристи и конституционалисти са на мнение, че според Конституцията, на практика Народното събрание няма правомощия да откаже освобождаването на Добрев и е следвало да потвърди тази оставка.

"Убедени сме че КС ще подходи експертно и съобразно разпоредбите на нашата Конституция, и в кратки срокове ще се произнесе по нашето искане.  Надяваме се то да бъде уважено", заяви Филип Попов, цитиран от пресцентъра на социалистите.

Той обясни, че ако това се случи и КС обяви за противоконституционно решението на парламента, решението на съда има действие занапред. Затова парламентът ще трябва отново да разгледа оставката на Добрев и да я приеме.

"Това са единствените негови правомощия", категоричен е Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Абе червени тюфлеци, комунистически ***, вие не гледате да се работи по същество, вие гледате само да рушите и крадете най-нагло. Колко тъмни сделки сте направили я с "братска" Русия я с "братски" САЩ. Малко ли крадохте, че "лаете" за още. Още ли искате да глозгате България. Нямате срама долни ***!
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да спазваш законите и констируцията на България ли наричате глупости, г-н "българин"? Или просто по навик или заплата ис плюете ей така, без основание по опозицията?
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се маха Делян от НС
13
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 6 години
Тези червените само с глупости ли ще се занимават.Нищо не правят за по-добро на хората само със сплетни и клюки се занимават -тя рибата се вмирисва от главата!
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на Георги Стоилов, дето нямал нищо общо с брат си, задържан за рекет и изнудване, кога ще му гласуват оставката?
11
11
 
8
 
! Отговори
Дельо преди 6 години
Най-добрият комунист,е студеният вече комунист !
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen.Да, ама не-по израза на емблематичния Петко Бочаров.Чл. 72 от Конституцията-Пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при:1. подаване на оставка пред Народното събрание.Оставката не се гласува, това не е вот на доверие, парламента само се информира за подадената оставка.Забавно ще стане когато КС констатира, че Делян Добрев е с прекратен мандат от датата на регистриране на оставката му в деловодството на НС, и особено ако с негов решаващ глас са приети закони..
9
15
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
БСП тълкуват конституцията, както дявол евангелието! Простата логика говори, че щом има Гласуване на оставка, то може тя и да се отхвърли! Иначе Добрев щеше да я депозира в деловодстовото и готово! Ама *** са свикнали:"Рапорт даден, рапорт приет..".
8
3
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До мислещ. С тези разсъждения изобщо не си мислещ. И кой предлагаш да дойде (ако има желаещ такъв) - Господ? Или някой откачалник-месия? Айде, мерси.
7
7
 
8
 
! Отговори
БСП са преди 6 години
Защо, бе, червени? А Манол Генов кога?
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мислещНЕ СА ПРАВИ
5
13
 
14
 
! Отговори
мислещ преди 6 години
В СЛУЧАЯ СА ПРАВИ И ДАНО КС ВЪВЕДАТ РЕД.КОНСТИТУЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА ОТ ВСИЧКИ А В СЛУЧАЯ ГЕРБ НЕ Я СПАЗВАТ.В ДЪРЖАВАТА ЦАРИ АНАРХИЯ И НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ВЪВЕДЕ РЕД.УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДОКАЗАХА ЧЕ НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ,БСП И ДПС НЕКА НЕ СЕ НАТИСКАТ И ТЕ.ДА ДОЙДЕ НЯКОЙ ОТ ВЪН И ДА ПОМОГНЕ НА РОДИНАТА НИ.
4
8
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Нима, ами че тогава партийни членове беха Боко Цоко и цуца. Какъв герб щеше да има ако ги нямаше основателите на това велико нещо.
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно ли е че Добрев е от малцинството ъ?
2
16
 
9
 
! Отговори
Мразещ БС(К)П!!!! преди 6 години
Егати и смешниците са тези - пълна трагедия. Не подкрепям ГЕРБ, но това е е нелепо
1
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП СА ЖАЛКИ. САМО ДОКАЗВАТ, ЧЕ НАТО СГРЕШИ КАТО НЕ ГИ ИЗБИ ОЩЕ ПРЕЗ 1990 ГОДИНА.