Край на бележките за дългове към НАП, общината...

Електронна става и справката от Търговския регистър, "Митниците" и др.
5
Край на бележките за дългове към НАП, общината...
Снимка: Reuters

Депутатите намалиха бумащината и честите срещи с чиновниците с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, предложени от кабинета.

Проектът на Министерски съвет, минал на първо четете в парламента, е свързан с мерките за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса чрез премахване на изискването за представянето на някои официални документи на хартиен носител.

Това пък ще спести време и пари.

Още по темата

Целта на промените е да бъде намален броят на изискваните документи, да се опрости процедурата по предоставяне на услуги за гражданите и бизнеса, както и да се намали финансовата тежест за лицата чрез отпадане на необходимостта от предоставяне на различни документи.

С поправките в ДОПК се правят промени и в Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за местните данъци и такси, Закона за данък върху добавената стойност, Закона за счетоводството, Валутния закон.

Така че вече вместо да се вадят на хартия по служебен ред ще се събира информация за наличие или липса на задължения от Националната агенция за приходите, Агенция "Митници", общината.

Електронна ще е и справката от Търговския регистър, че лицето не e в производство по несъстоятелност или ликвидация, когато подава искане за издаване на лиценз за управление на данъчен склад, за издаване на удостоверение за освободен от акциз краен потребител или друг регистрационен режим по Закона за акцизите и данъчните складове.

Отпада и задължението за фирмите, които не са развивали дейност в последната година да подават годишен отчет, данъчна декларация и годишен финансов отчет.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време беше да го направят това за неработещите фирми.Излишен труд за счетоводителите.Какви финансови отчети - пародия.
4
0
 
10
 
! Отговори
икономист преди 1 година
Айде сега и тези, които се занимаваха с издаването на такива документи да се върнат в опустелите си села- с големите мотики да изкопаят тръните и бурените, че много големи са станали докато ги е нямало. Да очистят джунглата от бурени и тръни и си останат там да правят брутен продукт.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази статия е пълна с правописни грешки.
2
0
 
14
 
! Отговори
13 преди 1 година
БРАВО , НАЙ СЕТНЕ!!!
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На "скъпите" ни депутати за им кажа, че има един закон - този за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, и в него ясно се казва, че когато има дадена информация в обществен орган, то тя се изисква по служебен път. И вместо да го правят парче по парче, често пъти и некадърно, то по-добре е да изискват да се спазва съществуващия от 2003!!! година закон. А да, могат постепенно да го въвеждат и за хората, не само фирмите!