Окончателно от парламента: Няма да ни съдят, без да знаем

Властта се отказа от въвеждането на 10-годишната давност на дълговете
37
Окончателно от парламента: Няма да ни съдят, без да знаем
Снимка: БТА

Депутатите се отказаха да въвеждат 10-годишна абсолютна давност за дълговете и не приеха облекчението при окончателното гласуване на поправките в ГПК. Така, макар и на първо четене  изменението, за което настояваше омудсманът Мая Манолова, да бе одобрено, няма да влезе в сила.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че 10 години при сегашната продължителност на делата е кратък срок и има риск длъжниците да злоупотребяват с него.

Още по темата

Въпреки това общественият защитник Мая Манолава остана доволна от свършеното в пленарна зала, защото депутатите ограничиха правата на частните съдебни изпълнители и монополите.

Именно тя пое първа битката срещу тях, защото се оказа, че всеки длъжник може да се окаже осъден, без дори да е разбрал.

Банките пък продавали на безценица взети жилища, а след това бившите им собственици, макар и без дом, пак трябвало да си плащат години наред за тях.

След промените в ГПК, приети и на второ четете, тя отчете още една "спечелена битка на гражданите срещу несправедливостите".

"5 от 6-те цели, които си бяхме поставили в началото на промените заедно с гражданските организации, са постигнати. 5 от 6 е един много добър резултат. Свръхправомощията и тормозът, който частните съдебни изпълнители оказваха върху гражданите, ще бъде прекратен. Останаха банките. За това казвам, че шестата цел остава на нашето внимание и на дневен ред", заяви Манолова.

Омбудсманът допълни, че има обещанието на листите от Патриотичния фронт, че още от утре започват да работят по текстове за изработването на механизъм, който да не товари длъжниците, но да даде възможност за проверка на претенциите на банките, които пък в момента могат да реализират в много облекчена процедура.

Засега обаче тя спечели битката и като за начало след направените днес промени хората вече няма да могат да бъдат съдени, без да знаят.

"Промените в призоваването гарантират това. Гражданите ще могат да платят по време на съдебния процес, защото сега много хора, които биха си платили дълг от 50, 100 или 200 лева, просто незнаейки за него в една хубава сутрин се оказват със запорирано имущество и плащат свръхразноски в изпълнителното производство”, аргументира се общественият защитник.

По думите на Мая Манолова като трета важна промяна може да бъде отбелязана намаляването на таксите на частните съдебни изпълнители, които според нея са били несправедливи, особено за малките дългове.

"Дава се възможност на длъжниците да оспорват оценките на недвижимите имоти, когато се изнасят на публична продан, за да се прекратят практиките да ти продадат на безценица жилището и ти да останеш вечен длъжник”, коментира още омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и в Русия вече няма " вечни длъжници"
33
2
 
2
 
! Отговори
няма значение преди 6 години
До НИЩОА как точно предлагате да става уведомяването? Призовкарят да се установи за месец-два пред вратата ви с надежда да ви срещне?!? Ако едно лице не бъде открито при три посещения на адрес (на вратата се оставя съобщение след всяко такова), то или не живее на този адрес, или му е все едно дали ще бъде уведомено. И двата случая - явно му е безразлично дали ще бъде осъдено или не. Не знам кое не е ясно? Следващата стъпка е да задължат кредитора да завива вечер длъжника!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Звучи добре, но ще видим, в тая скапан държава да не стига до съд или до лекар.
31
0
 
10
 
! Отговори
www преди 6 години
А ЗА ДА НИ СЪДЯТ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ПРАВОСЪДНА СИСТЕМА КОЯТО ОТ ГОДИНИ ПРОСТО ЛИПСВА...
30
1
 
10
 
! Отговори
НИЩО преди 6 години
Превода на приетите Закони - Запазва се Статуквото .Няма промяна -единствено се променя че трябва да имате ТРИ Писма без обратна връзка .
29
1
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
Просто ми е любопитно, ей така ако - обявя че ще свикам протест пред НС колко ли народ ще излезе ? Я да видим ? Иначе - за КОЙ излезе бая народ и какво от това - всички си драскат талончетата от Националната лотария или пък "американските долари" и чакат да спечелят ама ... ! Та по въпроса за будната съвест - хайде де - да видим ?
28
1
 
16
 
! Отговори
до 28 анонимен преди 6 години
Кое е глупост, че не се сещам - това да си длъжник до живот ли; вкл. две годишното ти дете / станало наследник на дълга и пропуснало да приема наследството "по опис"/ ? Я се вземи в ръце бе човек - тия направо се оляха /не че се изненадвам де, ама Валерката поне да не беше пускал тия мухи че се изложи много/ !
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости са това, защо няма закон за фалит на частни лица сега хем ще знаеш хем ще те съдят и хем нищо не можеш да направиш ,защото няма закони. Еми ще бягат хората на запад.
26
3
 
21
 
! Отговори
Яворово преди 6 години
Значи банките ще пируват!Нашите политици отново са 1 щото навсякъде по света(в развития свят)института на фалит на физическо лице е факт!Тук яко гушене докато му вземат на човека и последната риза от гърба.НЯМА ТАКОВА БУНИЩЕ!Към младите...светът е ваш не се замисляйте,нищо добро не ви чака тук с такива политици!!!
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи, все пак има надежда ....
24
0
 
27
 
! Отговори
до к.15 преди 6 години
Това си беше "грешка" на някои разпоясили се служители на Темида в комбина с депутати юристи. Такова нещо - да те съдят без да те уведомят и за 50 лв да плащаш 800 лв го има само в България. Както и мнението, превърнало се в мантра "Със съд не се спори, а решението му се изпълнява", което във вариант за съдия размахваше бившият гл.прокурор. а сетне и министър на правосъдието М.Попова. Добре че омбудсман стана Мая Манолова, та показа, че всеки проблем има решение, стига да искаш да работиш.
23
2
 
1
 
! Отговори
няма значение преди 6 години
До до 21 от ЗнаещияСъгласих се :)
22
6
 
3
 
! Отговори
до 21 от Знаещия преди 6 години
От текста става ясно, че таксата на нотара е 5 000 лева. Ама че вътре са тия 2.5 % МТ не става ясно и хората си викат - леле тия са егати лакомниците. Вярното също така е, че нотарите имат таван, нали ? А за таксите в гърция - твърдо 11 % от стойността на сделката - и ... няма ама, плюс 24 % ДДС - ако искаш. Та, както виждаш знаещ съм ...
21
0
 
5
 
! Отговори
няма значение преди 6 години
До Знаещ до 15То няма изискване адресът да съществува, вие искате договор :)
20
0
 
8
 
! Отговори
няма значение преди 6 години
До ЗнаещКакво точно знаете, че не става ясно? 2.5% е местният данък за възмездно придобиване, а не нотариална такса. Нотариусите действително получават твърде високи възнаграждения за НИКАКВАТА отговорност, която носят при евентуален проблем с изповядана от нотариус сделка, но това е друга тема.
19
1
 
15
 
! Отговори
Знаещ до 15 преди 6 години
И да те допълня - някъде да има изискване да се вписва адрес на фирма на основание договор ? Или пък това - с 2 лева капитал да си направиш ООД ? Аз сериозно мисля да си регистрирам ООД на адрес Московска 33 ! А по въпроса за длъжниците - случва се да паднеш /било поради самонадеяност, било поради глупост/ но ... и в библията има прошка ! В България обаче ако си длъжник на банка или на топлофикация не ! Виж, ако имаш да прибираш пари от държавата или общината - стой и чакай ...
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то Цецо Цветанов като го съдеха няколко пъти разбра ли хич биля не разбра премести си го в другия крачол
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАЯЯЯ НИЩО НЕ НАПРАВИ,СИГУРЕН СЪМ ЧЕ СИ ИСКАЛА НО СРЕЩУ ДЕПУТАТИ АЛЧНИ И ЗАВИСИМИ ОТ БАНКИТЕ НЕ СЕ БОРИ,НЯМА ЛЕВИИИ НЯМА ДЕСНИ ЩОМ СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ,КОЙ УПРАВЛЯВА СВЕТА...БАНКИТЕ СИРЕЧ ПАРИТЕ А БЪЛГАРИЯ А ПАРЛАМЕНТА...СПАСЕНИЕТО Е В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД,ПАРЛАМЕНТ И ДРУГИТЕ ТАМ ИНАЧЕ ЩЕ СИ УМРЕ БЪЛГАРИНА ДЛЪЖНИК ТА И ДЕЦАТА МУ И ВНУЦИТЕ И....
16
1
 
4
 
! Отговори
няма значение преди 6 години
До До 11 бравоНа практика, това което доведе до тези промени, беше уведомяването чрез залепване по постоянен адрес, на който лицето не живее. С други думи - поощряваме хората да не се регистрират по актуалния си адрес или да черпят права от неправомерното си поведение. Това е, в резюме.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Манолова каква хубава работа свърши в община Симитли, Ушко щеше още да си дерибейства...