Борисов от Брюксел: Аз съм един от моторите за обща европейска отбрана

Да не се късат преговорите с Турция, настоява премиерът
Обновена: 19 окт 2017 19:29 | 19 окт 2017 19:09, Анисия Иванова
107
Борисов от Брюксел: Аз съм един от моторите за обща европейска отбрана

 Аз съм един от моторите за общата европейска отбрана. Това коментира пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.

"Всички идват пак на моя акъл – че като харчим толкова лесни пари, айде да похарчим няколко милиарда за самолети. Друг иска за танкове. Става въпрос за милиарди. Като ги питаме кой е противникът, се усукват. Що не излязат военните, президентът, да кажат кой е противникът", добави още той.

Той подчерта, че в отношенията с Турция трябва да се намери баланс в отношенията. "Тези държави, които са навътре в Европа, им е по-лесно да говорят. Има в Турция толкова неща, които не ни харесват, но това ни е съседът и трябва да се опитваме да поддържаме нормални отношения, иначе се огъва целият фланг. А оттам е Азия. Ние сме първите, които трябва да застанем на този фланг. Тогава тези, които ме критикуват, че съм казал да продължим да работим с Турция, да ми дадат друг вариант - как и с какво. Аз съм един от моторите за общата европейска отбрана. Аз съм миролюбив човек“, добави премиерът.

Той е категоричен, че споразумението с Турция трябва да продължава да се спазва.

"Пред публиката е по-добре да кажеш това, което печели изборите – антитурската теза. Само че най-големият съсед на Европейския съюз, а и на България е Турция. И аз и на колегите им казах на днешните срещи, и с Тереза Мей сме на едно мнение, че Турция не трябва да се пипа”, каза още той.

По думите му по време на Българското председателство на Съвета на ЕС не трябва да се говори за окончателно приключване на преговорите с южната ни съседка.

"Защото само преди 7-8 месеца знаете какво беше в България и то само с няколко хиляди мигранти, а представете си с няколко стотин хиляди мигранти какво ще се случи с нашата страна. До този момент Турция спазва стриктно споразумението си и Ердоган държи на думата си в това отношение и ние имаме нулева миграция. Така че моето мнение ще бъде споразумението с Турция да се спазва, да не се късат преговорите“, каза още Борисов.

Той определи като нелепо обсъждането на темата за присъединяване на Турция към Европейския съюз в момента, но уточни, че отношенията с нея трябва да се запазят.

"Защото ако днес ние приемем това решение - Турция да стане наш основен противник и да прекратим разговорите с нея, какво правим с южния фланг на НАТО? България става южен фланг на НАТО – можем ли да удържим напора, който ще дойде? Просто цялата отбранителна концепция на България и на съюза се срива, ако това се приеме и ние трябва да пазим тези отношения. Ако Турция мине в другия лагер, това означава близо милионна армия на нашата граница. Така че тези, политикантите, които толкова лесно излизат и казват: "Турция да изчезне“ – може да им печели избори, но не може да им спечели война. Така че в такива моменти ние мислим с главите си, а не за това, кое би се харесало повече публично“, каза oще Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ами като си моторьт кажи кои ще ни напада аз искам мир и никакви военни сьюзии учения не искам да пьлня гушите на впк които и да е тои на мен русия не ми е врага вие сьзнателно ни тикате кьм конфликт не може страна която даде 20 милиона жертви през 2своина да иска воина бьлгария от 1878 винаги е била на грешнатастрана и това го доказа историята
89
0
 
1
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Щом ще има обществени поръчки Баце е първи.
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е колониална държава, нямане нужда даже от премиер и депутати, да слагат един губернатор от Брюксел.
87
0
 
2
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Бойко Борисов клекна на Ердоган, Меркел, Макрон, Тръмп.................на всички, господин "Да" ,тоя изобщо не му пука за обикновените българи.Формално - България в ЕС.Реално- заплати и пенсии като в Африка, фалирала колониална държава.
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Б.Б. един предател и антибългарин, бивш мафиот , момче-кукла на конци на западните господари.Децата ни ще плащат неговите грешки и това че глупавите българи го избраха 3 пъти за премиер.
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след ликвидацията на Българската Армия.. явно си бая смотан мотор!
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какъв мотор е, но не е питал българския народ нито за това, нито за Турция, дали я искаме в Евросъюза. Ние с тези хора се наричаме семейство, какво семейство ще правят патриотите с Ердоган, макар много да си приличат по мераците да управляват хората. Дали и у нас ще започнат да глобяват за целувки по улицата? Със сигурност доста неща ще правим под строй, ако не бъдат вразумени. Изборите не им дават правомощия за чак такива непопулярни решения.
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито Ердоган е вечен,нито ББ.Политиката се мени,политици се сменят,само глупостите които са изрекли или направили оставят спомен в следващите поколения.Всичко тече,всичко се променя.Турция никога не е била европейска държава и никога няма да бъде в европейски съюз на християнски държави.Беше за кратко светска държава, Ердоган я връща назад към ислямизиране и произвежда джихадисти.Перговорите за членство са само ...мижи да те лажем...и двете страни го знаят,чудя се докога ще продължава този фалш
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутрата умело присвоява идеи и работа ! Безспорно е абсолютен отличник в това един мотор ако не му работи запалването го хвърлят на *** !
81
2
 
0
 
! Отговори
Еголеме преди 6 години
Няма как да не го признаете доулни хейтъри - и изказ и визия всичко му е на ниво за Българич !Само бих добавил, че сравнението му куца малко, по-скоро е ПЕДАЛна газта за еу отбрана.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъжно е,да гледаш позастарял райдър на мотор,а твърде "млад и зелен", като политик ,в същото време.Борисов прави крачка напред и две назад.Накрая сдава властта на БСП-бреме от комунизма,какво да го прявим?Нямаме още,млад и необременен от комунизма лидер.В западна Европа младите триумвират в политиката,че и в света-Макрон,Курц,канадския лидер...дъщерята и зетят на Тръмп,като съветници...
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господин Борисов да попита Путин, защо въоръжава Русия и Сърбия до зъби? Както и сирийския диктатор.Какви са истинските му отношения с ненормалника от Северна Корея.Въоръжаваме се, защото и другите се въоръжават.Когато отбранителната мощ е силна, се преговаря по-добре.Но откъде да знае това Борисов, нито е образован по въпроса, нито притежава далновидността на български и европейски държавник.Политиката му"да не ядосаме поредния руски диктатор",накрая ще му изиграе лоша шега, а на БГ-само загуби
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Матори много , ама маторджиите хич ги нема.
77
1
 
12
 
! Отговори
КАКВИ ГИ ПЛЕЩИ ПАК преди 6 години
ДОКАТО МУТРАТА БОКО УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ, В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИ НЯМА ДА ОСТАНАТ. И ТОГАВА ЩЕ ДОЙДАТ МИГРАНТИТЕ- ТЕ ДОБРОВОЛНО НЯМА ДА ДОЙДАТ,ЗАЩОТО ПОЛОЖЕНИЕТО В СТРАНАТА Е ОТВРАТИТЕЛНО. ЩЕ ГИ ВНАСЯТ, ВСЯКАКВИ МАНГА ЛИ. ЩЕ СЕ СБЪДНЕ МЕЧТАТА НА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА -ДА НИ ОПРАВЯТ И ГЕНОФОНДА.ЗАРАДИ ГРОЗНАТА ТИКВА ЩЕ КУПУВАМЕ СКЪП И ПРЕСКЪП ГАЗ ОТ ТУРЦИЯ, ВМЕСТО ДА ПЕЧЕЛИМ ОТ ТРАНЗИТА И ДА ГО КУПУВАМЕ ЕВТИНО.ЗАРАДИ ТОЯ БЪЛГАРИЯ ГУБИ МИЛИАРДИ, МИЛИАРДИ ДОЛАРИ.НО ПАРИЧКИТЕ ОТ ТУРЦИЯ ЗА БОКО-ГАРАНТИРАНИ
76
1
 
10
 
! Отговори
марко преди 6 години
Бойчето е толкова гламав , че се чудя как си намира къщата
75
0
 
13
 
! Отговори
ТУРСКИ ПОТОК преди 6 години
Прав е човекът. с Турция трябва да сме в много добри отношения, защото след две години газът ни ще идва оттам и те ще определят цените.щото май в Черно море в нашия участък не се оказа никакъв газ, сега пак искат да дупчат Добруджа и да унищожат подземното езеро.
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мотор ли?Този съвсем е изперкал.Не е зле по-често да се тегли на кантара, че за коледа май ще стигне 150 кг.
73
6
 
7
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 6 години
Самолети въобще не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия.Ние сме в НАТО и в ЕС и това трябва да се използва оптимално.
72
2
 
16
 
! Отговори
ВОЕНЕН СПЕЦИАЛИСТ преди 6 години
НАЙ НАПРЕД МАФИОТА БОРИСОВ БЕШЕ БОРЕЦ СРЕЩУ МАФИЯТА. ПОСЛЕ РАЗБИРАШЕ ОТ КМЕТУВАНЕ И СОФИЯ ЗАПРИЛИЧА НА БУНИЩЕ, СЛЕД ТОВА НА ТРИ ПЪТИ ПРАВИ ОПИТ ДА Е МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ И ДОКАТО ПРЕМИЕРСТВА БЕШЕ И ФУТБОЛИСТ И ТЕНИСИСТ И ШАХМАТИСТ/НЕ СЕ ЗАСРАМИ, ЧЕ ЕДНО МАЛКО МОМИЧЕНЦЕ МУ ПОЗВОЛИ ДА СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО ТАКЪВ/И КАРТОИГРАЧ С ЕДНИ КОТАРАЦИ, ЧУКАШЕ ПО ГЛАВАТА ПРЕЗИДЕНТА, УЧАСТВАШЕ НА ЖИВО В ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ, ЗА МАЛКО ДА СТАНЕ ЧЛЕН НА СБХ,А СЕГА Е ВЕЧЕ В НОВА РОЛЯ-ДИПЛОМАТ, КАКВО ПО-ПРОСТО ОТ ТОВА,ЧЕ И
71
2
 
10
 
! Отговори
Доктор Ох неболи преди 6 години
на лъжците хеНероидите им излизат през носакъф мотор бе брато, тоя за мотопед на *** на стааопппа за за аспух мое и да стаа. Они у ЕУто гинат да 4истат с телената 4етка де що пушек насмърдва. спрете го да се у ЕУто немерка оти Цецо после немое да изжадо СеРеСе-то от последна газова Гара