Борисов от Брюксел: Аз съм един от моторите за обща европейска отбрана

Да не се късат преговорите с Турция, настоява премиерът
Обновена: 19 окт 2017 19:29 | 19 окт 2017 19:09, Анисия Иванова
107
Борисов от Брюксел: Аз съм един от моторите за обща европейска отбрана

 Аз съм един от моторите за общата европейска отбрана. Това коментира пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.

"Всички идват пак на моя акъл – че като харчим толкова лесни пари, айде да похарчим няколко милиарда за самолети. Друг иска за танкове. Става въпрос за милиарди. Като ги питаме кой е противникът, се усукват. Що не излязат военните, президентът, да кажат кой е противникът", добави още той.

Той подчерта, че в отношенията с Турция трябва да се намери баланс в отношенията. "Тези държави, които са навътре в Европа, им е по-лесно да говорят. Има в Турция толкова неща, които не ни харесват, но това ни е съседът и трябва да се опитваме да поддържаме нормални отношения, иначе се огъва целият фланг. А оттам е Азия. Ние сме първите, които трябва да застанем на този фланг. Тогава тези, които ме критикуват, че съм казал да продължим да работим с Турция, да ми дадат друг вариант - как и с какво. Аз съм един от моторите за общата европейска отбрана. Аз съм миролюбив човек“, добави премиерът.

Той е категоричен, че споразумението с Турция трябва да продължава да се спазва.

"Пред публиката е по-добре да кажеш това, което печели изборите – антитурската теза. Само че най-големият съсед на Европейския съюз, а и на България е Турция. И аз и на колегите им казах на днешните срещи, и с Тереза Мей сме на едно мнение, че Турция не трябва да се пипа”, каза още той.

По думите му по време на Българското председателство на Съвета на ЕС не трябва да се говори за окончателно приключване на преговорите с южната ни съседка.

"Защото само преди 7-8 месеца знаете какво беше в България и то само с няколко хиляди мигранти, а представете си с няколко стотин хиляди мигранти какво ще се случи с нашата страна. До този момент Турция спазва стриктно споразумението си и Ердоган държи на думата си в това отношение и ние имаме нулева миграция. Така че моето мнение ще бъде споразумението с Турция да се спазва, да не се късат преговорите“, каза още Борисов.

Той определи като нелепо обсъждането на темата за присъединяване на Турция към Европейския съюз в момента, но уточни, че отношенията с нея трябва да се запазят.

"Защото ако днес ние приемем това решение - Турция да стане наш основен противник и да прекратим разговорите с нея, какво правим с южния фланг на НАТО? България става южен фланг на НАТО – можем ли да удържим напора, който ще дойде? Просто цялата отбранителна концепция на България и на съюза се срива, ако това се приеме и ние трябва да пазим тези отношения. Ако Турция мине в другия лагер, това означава близо милионна армия на нашата граница. Така че тези, политикантите, които толкова лесно излизат и казват: "Турция да изчезне“ – може да им печели избори, но не може да им спечели война. Така че в такива моменти ние мислим с главите си, а не за това, кое би се харесало повече публично“, каза oще Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
6
 
17
 
! Отговори
До 72 преди 6 години
А какво трябва да направим ли? Ами гледай Гърция - народ, който има достойнство и може да каже на турците спокойно какво мисли за тях.По-долно същество от Борисов досега в 1300 годишната ни история не ни е управлявало.
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аз"Непоправим!"---Абе, трети мандат кара и не търпи развитие. :)
68
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кре,тени про,сти ,специално за това изказване какво да каже или още повече да направи !Да даде милиарди за военна техника,да ви извика запас и да поведем война срещу Турция ли ?Ба,си ограниченото ,злобно,субективно,конспиративно и малоумно мислене имате !Свалете го с други аргументи,но първо посочете ВЕРНИЯТ му заместник !!!
67
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ КАТО ТОЛКОВА НИ ОБИЧАТ, ЩО НЕ НИ ПОДАРЯТ ЕДИН САМОЛЕТ? БЪЛХА ГИ УХАПАЛА.
66
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ СЕ ВЗЕМА НАСЕРИОЗНО.КАТО ЧЕ ЛИ НЯКОЙ ГО ПИТА ЗА НЕЩО.
65
4
 
15
 
! Отговори
питанка преди 6 години
Откъде толкоз акъл в една тиква ,че да може и да мисли?
64
2
 
21
 
! Отговори
АРЕ БЕГАЙ СЕ ГРЪМНИ преди 6 години
И КАКЪВ МОТОР - НА КАТАСТРОФИРАЛА КАТАФАЛКА. ПФУ, БЕ-МИНА ВСИЧКИ ГРАНИЦИ НА ПРИЛИЧИЕТО И НОРМАЛНОТО. И ТОВА МИ БИЛО ДЪРЖАВНИК -ПФУ. ОТВРАТ НЕЩАСТНА.
63
2
 
22
 
! Отговори
ПОСМАЛИ, МУТРО преди 6 години
И КАКВО РАЗБИРА ТИКВАТА ОТ ОТБРАНА, КАТО Е САМО ЕДНА ПРОСТА МУТРА И ПОЖАРНИКАР. И НЕ ГО ЛИ СРАМ ДА СЕ ХВАЛИ САМ ТОЯ КУХ ХВАЛИПРЪЦНИК. ТОЯ НАИСТИНА УТРЕ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ПРАВИ МОЗЪЧНА ОПЕРАЦИЯ И ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА СЪРЦЕ. БОЖЕ ОПАЗИ. ПУ, ПУ, ПУ. ТОЯ НАИСТИНА Е ВЕЧЕ ЛУД ЗА ВЪРЗВАНЕ. ЗА ДА Е МИРНО СЕЛОТО ***. ИНАЧЕ Е.АНА НИ Е .АЙКАТА-ОКОНЧАТЕЛНО И ЗАВИНАГИ.
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това сегашното не правителство, избрано от народа , това е производствена авария...То пък от кога не сме имали управник от Бога владетел или от народа...
61
23
 
2
 
! Отговори
Безпартиен преди 6 години
Браво на Борисов !!Абсолютно дипломатично,корекрно,мирно ,аргументирано И ПРАВИЛНО изказване !!То сега 100% пак ще го плюете ,защото това е бг ДНК-то.Ясно,че е крадец,но е също ясно,че Нинова,Слави Трифонов и т.н. не биха злоупотребили по-малко от него на негово място.В политиката е нужно баланс между алчност,морал,интелект,опит и хитрост !Сложно е....Системата е за кардинална промяна,не личностите !Другата алтернатива,за жялост- ТЕРМИНАЛ 2
60
1
 
21
 
! Отговори
tire преди 6 години
Тоз някои ще ми каже ли какви гъби яде. Тоз толкоз ли е *** селски тарикат други да му плащат за неговата армия. Тоз яде толкоз специални гъби, че няма накъде вече. Тез хора в европа пасти ли ядат или трева пасът. Еи пощенски гълъб на мира сопри са веча уоаааааа. Говорил Тереза на англииски...аи сектир уоааа.
59
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Borisov ne samo shte go svalq, a shte go i linchuvat i shte mu pikaqt na groba
58
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нас армия ни не требе, имаме си Баце да ни пази страх.
57
0
 
16
 
! Отговори
бай х преди 6 години
тоя евро съюз за да има бъдеще трябва да има- общи закони , правосъдие , данъци- обща армия , полиция- обща минимална заплата
56
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоа е директор на водопад...
55
1
 
25
 
! Отговори
по скоро си преди 6 години
Пърпореща моторетка
54
2
 
31
 
! Отговори
ББ преди 6 години
Разбрах, че съм много повече от двигател на ЕС, аз съм Месията. Като вляза в Европарламента и всички почват да викат "О, боже!" и почват да се кръстят.
53
0
 
7
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Абе няма лошо в общата европейска отбрана, обаче пусто тези европейски лидери, като не искат да го дават по правилото - ако имаш два самолета, дай един на ближния си? Не искат и това е. Някак не им изглежда разумно те да отделят 2 + процента от БВП за отбрана, а ние да си свиркаме с техните оръжия. Така че, обща европейска отбрана няма да има. Само санитарна зона (ние демек) която разделя богата Европа от не чак толкова богатата такава. А авиацията е елемент на национален суверенитет сякаш.
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много матов става от ден на ден! На солариум ли ходи?
51
1
 
15
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Начи, да ви кажа, умните глави от ЕС ме повикаха да им дам акъл как успявам да отблъсквам потока от бежанци от България, искали да приложат българския модел в отбраната. Викам им армия и ограда не ви трябват, просто оставяте народа да мизерства и бежанците като дойдат, става им мъчно за местните и ги заобикалят от съжаление, да не им тежат допълнително.