Борисов от Брюксел: Аз съм един от моторите за обща европейска отбрана

Да не се късат преговорите с Турция, настоява премиерът
Обновена: 19 окт 2017 19:29 | 19 окт 2017 19:09, Анисия Иванова
107
Борисов от Брюксел: Аз съм един от моторите за обща европейска отбрана

 Аз съм един от моторите за общата европейска отбрана. Това коментира пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.

"Всички идват пак на моя акъл – че като харчим толкова лесни пари, айде да похарчим няколко милиарда за самолети. Друг иска за танкове. Става въпрос за милиарди. Като ги питаме кой е противникът, се усукват. Що не излязат военните, президентът, да кажат кой е противникът", добави още той.

Той подчерта, че в отношенията с Турция трябва да се намери баланс в отношенията. "Тези държави, които са навътре в Европа, им е по-лесно да говорят. Има в Турция толкова неща, които не ни харесват, но това ни е съседът и трябва да се опитваме да поддържаме нормални отношения, иначе се огъва целият фланг. А оттам е Азия. Ние сме първите, които трябва да застанем на този фланг. Тогава тези, които ме критикуват, че съм казал да продължим да работим с Турция, да ми дадат друг вариант - как и с какво. Аз съм един от моторите за общата европейска отбрана. Аз съм миролюбив човек“, добави премиерът.

Той е категоричен, че споразумението с Турция трябва да продължава да се спазва.

"Пред публиката е по-добре да кажеш това, което печели изборите – антитурската теза. Само че най-големият съсед на Европейския съюз, а и на България е Турция. И аз и на колегите им казах на днешните срещи, и с Тереза Мей сме на едно мнение, че Турция не трябва да се пипа”, каза още той.

По думите му по време на Българското председателство на Съвета на ЕС не трябва да се говори за окончателно приключване на преговорите с южната ни съседка.

"Защото само преди 7-8 месеца знаете какво беше в България и то само с няколко хиляди мигранти, а представете си с няколко стотин хиляди мигранти какво ще се случи с нашата страна. До този момент Турция спазва стриктно споразумението си и Ердоган държи на думата си в това отношение и ние имаме нулева миграция. Така че моето мнение ще бъде споразумението с Турция да се спазва, да не се късат преговорите“, каза още Борисов.

Той определи като нелепо обсъждането на темата за присъединяване на Турция към Европейския съюз в момента, но уточни, че отношенията с нея трябва да се запазят.

"Защото ако днес ние приемем това решение - Турция да стане наш основен противник и да прекратим разговорите с нея, какво правим с южния фланг на НАТО? България става южен фланг на НАТО – можем ли да удържим напора, който ще дойде? Просто цялата отбранителна концепция на България и на съюза се срива, ако това се приеме и ние трябва да пазим тези отношения. Ако Турция мине в другия лагер, това означава близо милионна армия на нашата граница. Така че тези, политикантите, които толкова лесно излизат и казват: "Турция да изчезне“ – може да им печели избори, но не може да им спечели война. Така че в такива моменти ние мислим с главите си, а не за това, кое би се харесало повече публично“, каза oще Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
25
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 6 години
Самолети въобще не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия.Ние сме в НАТО и в ЕС и това трябва да се използва оптимално.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бокоч ако е мотор да намали малко подаването на суджу....гориво, че след още 5 години може да участва за предаването "моето триста килограмово тяло"
8
2
 
24
 
! Отговори
Дам преди 6 години
A вие търсите химически оръжия в Ирак и Сирия! Докато нашият божествен Месия (да се свети името му, да бъде неговото царство!), ако задейства мощния си мотор и избълва от ауспуха метанов облак с аромат на суджуци ще покрие цяла Европа с димна завеса срещу враговете на континента!
7
5
 
34
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Разсипа българскаюта отбрана, сега ти тръгнал да опряваш европейската.
6
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички държави си имат премиери, а ние - Тиква, при това празна, нагла и крадлива.
5
3
 
26
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Значи Бочко е на едно мнение с тази, дето е мотора на напускащата ЕС Великобритания. "Евала" Бокич, намери с какво да се изфукаш тоя път. То вие умеете да си вкарвате автоголове.
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога най-после Ким ще изпепели Говедарника?
3
1
 
25
 
! Отговори
../\.. преди 6 години
И кат' хапнеш бобец си такъв мотор ,че можеш спря турбото.
2
1
 
24
 
! Отговори
:) преди 6 години
5 кубиков мотор, няма вътък
1
1
 
23
 
! Отговори
хващайте телата преди 6 години
Общата европейска отбрана дислоцирана в полигона БГ.