Не боледувайте! Плащат едва 50% за първите 3 дни!?

До сега болничните се изплащаха в размер от 70 на сто
Обновена: 19 окт 2017 07:26 | 19 окт 2017 07:00, Петя Славова
140
Не боледувайте! Плащат едва 50% за първите 3 дни!?
Снимка: архив, Булфото

Първите три дни от болничните ще бъдат орязани - работодателите ще продължат да ги плащат, но в намален размер. От 1 януари фирмите ще плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни вместо сегашните 70%, а НОИ ще продължи да плаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%, както е в момента.

За пръв път от много време насам през 2018 г. ще има по-високо минимално обезщетение за безработица, но пък се въвежда таван на сумата за безработица и ще се иска по-дълъг осигурителен период за това право, съобщава в."Сега".

Втората година от майчинството ще се плаща по 380 лв. на месец вместо по 340 лв. Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., а с него и таванът на пенсиите - 910 лв. Предлага се обаче значително увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 лв. на 480 лв., което вероятно ще срещне силна опозиция от ДПС в парламента.

Това са най-важните промени, заложени в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г., с който "Сега" разполага.

"С оглед облекчаване на бизнеса и превенция на злоупотреби с правото на отпуск поради временна неработоспособност се предлага процентът, в който се определя възнаграждението, изплащано от работодателите за първите три работни дни, да бъде намален от 70 на 50% от среднодневното брутно възнаграждение", пише в мотивите. Бизнесът от години настоява да не плаща първите три дни. Тази мярка бе въведена през 2009 г. като временна и антикризисна, но остана да действа и до днес, за да се ограничат злоупотребите и да се завиши контролът при харченето на държавните пари. Ефектът от нея обаче отдавна се изчерпа и разходите растат, а институциите тепърва ще правят анализ, за да набележат мерки срещу фалшивите болнични.

Добри и лоши новини има при обезщетенията за безработица. Минималното дневно обезщетение се вдига на 9 лв. при 7.20 лв. сега. Въвежда се обаче и максимално дневно обезщетение - от 74.29 лв. дневно. То е определено на базата на максималния размер на месечния осигурителен доход и няма да ощети останалите без работа у нас, уверяват от НОИ. От мотивите към законопроекта обаче излиза, че целта е да се сложи таван на парите, които получават хората, работили в чужбина. Техният брой напоследък расте и в момента обезщетението им у нас не е ограничено.

"В тази връзка липсата на ограничение в размера на паричното обезщетение за безработица води до значително увеличаване на изразходваните средства от фонд "Безработица" и създава условия за неравнопоставеност между реципиентите на това осигурително плащане", пише в мотивите. Към юни българите, работили в чужбина, които получават обезщетението си у нас, са 2025 души. Средно те вземат по 1259 лв., което е в пъти по-високо от средното обезщетение за безработните у нас.

Предлага се и друга рестрикция за обезщетението за безработица - от догодина ще е нужно човек да се е осигурявал поне 12 месеца през последната година и половина, а не както сега само 9 месеца. Очакваният ефект само от тази промяна са 63 млн. лв. икономия. Допълнително се затяга още едно условие - ще се искат повече години стаж за различните периоди, в които НОИ плаща обезщетението. Максималното обезщетение - за 12 месеца, ще се полага само при стаж над 15 г., а не при 12, както е сега.

Лоша новина има за коалиционните партньори от Патриотичния фронт, които заявиха готовност да продължат битката за 300 лв. минимална пенсия. Догодина нейният размер няма да се увеличава значително, а както всички останали - с 3.8% и от 1 юли ще е 207.60 лв. Специален текст гарантира, че няма да се повтори ситуацията от тази година, когато хиляди пенсионери получиха нула лева от индексацията на пенсиите или по-ниско увеличение от предвиденото в закона.

Другата важна промяна е свързана с ранното пенсиониране на хората в масовата трета категория. Мъжете и жените, които имат необходимия по закон стаж, могат да се пенсионират една година по-рано. В момента обаче НОИ им намалява пожизнено пенсията с по 0.4% за всеки недостигащ месец възраст. От догодина намалението ще е само докато човек навърши общите години за пенсия.


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам идея - дайте да изгорим цялто законодателство, и да приложим някое от тея, северозападните. Че нашето определено не работи.
110
4
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До риторично - Просто стани работодател :)
109
7
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен
Време е да се сложи край на измислените болнични. Защото докторите си ги дават ей така. И реално работодателя няма механизъм да провери дали наистина е болен работника или е взел бележка за детето или поради други причини. Много правилна стъпка. Сега е време и здравните да влизат по карта и всеки да си ги ползва по нужда, да може да дава на близък и най-важното да се унаследяват заедно със законна лихва.
108
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая година полупроводници, догодина цели проводници. Тая година 70% заплата, другата година 50% заплата, а на по-следващата ИЗЦЯЛО няма да има заплата! Даже пари ще им давате на шефовете ви, ако боледувате! Пък те ще имат сметка да сте болни и ще ви разболяват!
107
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко ли млади се завръщат, за да работят, заради евтното здравеопазване и ... А 7.2 лева на ден ... Ок, извинявам се за глупавите си въпроси.
106
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Призиви, да не се плащат данъци, да не се спазват закони ...
Обаче после, когато някоя дебела мутра отнесе с миникамиончето си четвърт милион лева, някой случаен човек на улицата, веднага се почва:
Ама той как така без книжка ? Къде е закона ?
Ама той платил ли си е данъците, за тая кола ?
Ама тая кола крадена ли е ?

За тях да важат, за вас не ? Това е логика на десет годишни деца. Това е и държава, която все едно е управлявана от дсетегодишни деца ...
105
0
 
2
 
! Отговори
Орле преди 1 година
До до Capital
Не просто е напуснал по взаимно съгласие и затова е 4 месеца на минималното от 7,20 лв. ... обаче се е прецакал и няма да види 9 лв. на ден ... щото е по стария закон :)
104
0
 
11
 
! Отговори
Никоя преди 1 година
До Анонимен

Браво Анонимен, това е начина! :) колкото повече се ядосваме и плюем, вредим само на себе си и се разболяваме....за съжаление нищо няма да се промени...
103
1
 
7
 
! Отговори
Capital преди 1 година
До 97

Мисля, че никой не подвеждам а дъвсем коректно съм обяснил че аз съм си напуснал !

Просто в такъв случай според мен или не трябва да се дава нищо или да се получава нещо повече от 7.20лв.

А и нали се сещате че никой не напуска сам хубава и прилично платена работа 😉
102
2
 
19
 
! Отговори
риторично преди 1 година
До Мнение
Недей насочва гнева на хората към инвалидите!
Как не те е срам!? Ежедневно и ежечасно чорбаджията изпива кръвчицата на работниците си, кара ги да работят денонощно, подхвърля им жълти стотинки, а той царува на техен гръб. Сменя по не знам колко коли, апартаменти, къщи, издържа децата си, които учат в чужбина, жена си, която по цял ден кисне в МОЛ-овете и няма 1 раб.ден през живота си, ходи не знам си къде на почивка в чужбина... ти за мизерните пенсии на инвалидите си се хванал!!!
101
3
 
19
 
! Отговори
риторично преди 1 година
До Анонимен
А, стига с тая Германия и Америка! Какво ни е като Германия и Америка, че ги пишеш под всяка статия. Сигурно не смееш да отидеш от 1 квартал на Сф до друг квартал на Сф, щото ще се изгубиш, ми си тръгнал за Германия и САЩ да пишеш!
Дай заплатите и социалните придобивки на Германия и САЩ! Дай стандарта на живот на Германия и САЩ! Тогава ми пиши за белите държави!
Как нещо хубаво не въведохте от опита на Германия и САЩ!
100
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА ВЪВЕДЕМ ГЕРМАНСКАТА ДАНЪЧНА И ОСИГУРИТЕЛНА СИСТЕМА.
ЩОМ РАБОТИ ДОБРЕ, ЗНАЧИ ЩЕ БЪДЕ ДОБРЕ И ПРИ НАС.

И КОЙТО НЕ ПЛАЩА ДАНЪЦИ - В ЗАТВОРА, КАКТО Е В АМЕРИКА. ЗАТОВА ИМ ВЪРВИ РАБОТАТА НА АМЕРИКАНЦИТЕ.
99
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нашата фирма хората са здрави. Ако вземат два пъти болничен и на третия си тръгват.
98
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако трябва да се обобщят мераците на работодателите в последно време:
забраняваме синдикатите
махаме болничните
махаме минималната работна заплата
максимално трудово обезщетение след 15 месеца работа и 15 години трудов стаж (т.е. уволнявай си през 6-12 месеца служителите)
вкарваме маймуни да "работят"
махаме отложените почивни дни
намаляваме отпуските, че и те били много
97
2
 
30
 
! Отговори
риторично преди 1 година
Поредният жесток удар върху обикновените хора! Ще умираме на работа.
Емиграцията няма да спре, никой няма да се върне в Бг.
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
7,20 лв. НА РАБОТЕН ДЕН
ПОЧ(ИВНИТЕ ДНИ НЕ СЕ ПЛАЩАТ.
ЗАТОВА КОГАТО ИМА ПО ПЕТ-ШЕСТ ПОЛИВНИ ДНИ (КОЛЕДА, ВЕЛИКДЕН И ДР-) тези пискат на умряло.
95
1
 
12
 
! Отговори
до Capital преди 1 година
Не подвеждайте хората, Вие получавате минималното обезщетение, защото си тръгвате по взаимно съгласие (по Ваша инициатива). Хората, които са съкратени по чл. 328 или са освободени по чл. 331 ще получават 60% от дохода си ;)
94
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 92
Не ми хвали частният сектор.
Човека дето стана скандал в Пирогов и умря, се оказа че предният ден "доброволно" е поискал да го изпишат от една прехвалена частна болница.
Тия приказки за хубавия частник ги разправяй на някой друг или така си заработваш пари?
93
2
 
18
 
! Отговори
Новината по скоро е преди 1 година
Да го духат бедните.
92
8
 
3
 
! Отговори
Capital преди 1 година
До 88

Винаги съм се осигурявал на реалната си заплата. Между 1600-1700 лв.

Просто явно не знаете закона.
По 7.20 на ден независимо от дохода !