Не боледувайте! Плащат едва 50% за първите 3 дни!?

До сега болничните се изплащаха в размер от 70 на сто
Обновена: 19 окт 2017 07:26 | 19 окт 2017 07:00, Петя Славова
140
Не боледувайте! Плащат едва 50% за първите 3 дни!?
Снимка: архив, Булфото

Първите три дни от болничните ще бъдат орязани - работодателите ще продължат да ги плащат, но в намален размер. От 1 януари фирмите ще плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни вместо сегашните 70%, а НОИ ще продължи да плаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%, както е в момента.

За пръв път от много време насам през 2018 г. ще има по-високо минимално обезщетение за безработица, но пък се въвежда таван на сумата за безработица и ще се иска по-дълъг осигурителен период за това право, съобщава в."Сега".

Втората година от майчинството ще се плаща по 380 лв. на месец вместо по 340 лв. Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., а с него и таванът на пенсиите - 910 лв. Предлага се обаче значително увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 лв. на 480 лв., което вероятно ще срещне силна опозиция от ДПС в парламента.

Това са най-важните промени, заложени в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г., с който "Сега" разполага.

"С оглед облекчаване на бизнеса и превенция на злоупотреби с правото на отпуск поради временна неработоспособност се предлага процентът, в който се определя възнаграждението, изплащано от работодателите за първите три работни дни, да бъде намален от 70 на 50% от среднодневното брутно възнаграждение", пише в мотивите. Бизнесът от години настоява да не плаща първите три дни. Тази мярка бе въведена през 2009 г. като временна и антикризисна, но остана да действа и до днес, за да се ограничат злоупотребите и да се завиши контролът при харченето на държавните пари. Ефектът от нея обаче отдавна се изчерпа и разходите растат, а институциите тепърва ще правят анализ, за да набележат мерки срещу фалшивите болнични.

Добри и лоши новини има при обезщетенията за безработица. Минималното дневно обезщетение се вдига на 9 лв. при 7.20 лв. сега. Въвежда се обаче и максимално дневно обезщетение - от 74.29 лв. дневно. То е определено на базата на максималния размер на месечния осигурителен доход и няма да ощети останалите без работа у нас, уверяват от НОИ. От мотивите към законопроекта обаче излиза, че целта е да се сложи таван на парите, които получават хората, работили в чужбина. Техният брой напоследък расте и в момента обезщетението им у нас не е ограничено.

"В тази връзка липсата на ограничение в размера на паричното обезщетение за безработица води до значително увеличаване на изразходваните средства от фонд "Безработица" и създава условия за неравнопоставеност между реципиентите на това осигурително плащане", пише в мотивите. Към юни българите, работили в чужбина, които получават обезщетението си у нас, са 2025 души. Средно те вземат по 1259 лв., което е в пъти по-високо от средното обезщетение за безработните у нас.

Предлага се и друга рестрикция за обезщетението за безработица - от догодина ще е нужно човек да се е осигурявал поне 12 месеца през последната година и половина, а не както сега само 9 месеца. Очакваният ефект само от тази промяна са 63 млн. лв. икономия. Допълнително се затяга още едно условие - ще се искат повече години стаж за различните периоди, в които НОИ плаща обезщетението. Максималното обезщетение - за 12 месеца, ще се полага само при стаж над 15 г., а не при 12, както е сега.

Лоша новина има за коалиционните партньори от Патриотичния фронт, които заявиха готовност да продължат битката за 300 лв. минимална пенсия. Догодина нейният размер няма да се увеличава значително, а както всички останали - с 3.8% и от 1 юли ще е 207.60 лв. Специален текст гарантира, че няма да се повтори ситуацията от тази година, когато хиляди пенсионери получиха нула лева от индексацията на пенсиите или по-ниско увеличение от предвиденото в закона.

Другата важна промяна е свързана с ранното пенсиониране на хората в масовата трета категория. Мъжете и жените, които имат необходимия по закон стаж, могат да се пенсионират една година по-рано. В момента обаче НОИ им намалява пожизнено пенсията с по 0.4% за всеки недостигащ месец възраст. От догодина намалението ще е само докато човек навърши общите години за пенсия.


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много работодатели в частният сектор не плащат и стотинка за трите дни от болничните.
90
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ( '_' )

Източване на пенсионно-осигурителната и здравна система, ще има докато тях се администрира от държавата! Една застрахователна компания няма да плаща за клинични пътеки, да не говорим да покрива здравните разходи на човек не внасящ нищо в система. Много хора сега ще ревнат, че здравеопазването не е търговия, но то не може да съществува и развива без средства и още по-важното максимално ефективното изразходване на въпросните средства.
89
2
 
18
 
! Отговори
( '_' ) преди 1 година
Частните клиники си създават работа, като ви приемат за лечение по някоя измислена клинична пътека, ей така да полежите малко без да има нужда. Изписват ви се ненужно скъпи лекарства. Отделно социално-слабите шведи и те цоцат системата. То бива солидарност ,ама...
88
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо не е редно работодателите да плащат на работниците си когато те боледуват. Второ след като има НОИ, е редно той да изплаща болничните изцяло, ако не може да се смени принципа и да се премина към застраховки. Трето това е пряка държавна намеса в икономиката, което винаги има отрицателни последици върху нея. И накрая, и най-важно парите не растат по дърветата, нещо което българина така и не може да проумее, няма как да не работиш и да изкарваш торби с пари.
87
0
 
6
 
! Отговори
Capital преди 1 година
До 74

Много е прав колегата !
Прочетете поста му, мисля че навсякъде е така. Без държавните хранилки де !
86
6
 
10
 
! Отговори
до Capital преди 1 година
Нещо ни гъбаркаш 15 години трудов стаж с по твои думи 1600лв. брутна заплата и сега ти дават 150 лв. на месец? Това изобщо, ама изобщо не звучи убедително. Явно не си се осигурявал.
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 27 годишен трудов стаж имам представени 2 болнични листа.Дано не ми се налага..
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** с една дума!!! Стандарта на всичко се е вдигнало, те ще намалят пари нужни за лекуване !
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега кой номрален човек, осигуряващ се на реалните си доходи, ще вземе само три дни? Естествено, че взима максимума и с цел да накаже работодателя за стотинките хвълени за първите три дни. Тези дето не се осигуряват така или иначе не излизат болничен.
82
7
 
12
 
! Отговори
Capital преди 1 година
Здравейте !

От 1 месец съм безраборен . Аз напуснах емоционално след 15години работа на едно място. Просто ми писна. Сега получавам по 130-140лв. Обезщетение на месец. С радост разбрах че вече ще е по 9лв. на работен ден !
Та така ще взимам 3 или 4 месеца . Да не забравя да спомена че чисто получавах по над 1200лв. Месечно .

Добре ли е ?
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бюджет на нои за 2018 - 10,5 млрд / дефицитът покриван от държавата ( т.е. от общата каца ) 4,5 млрд ...
80
5
 
25
 
! Отговори
НАРОДЕН СЪД преди 1 година
Капиталистически престъпници задавате ли си въпроса защо хората боледуват все по-често а ?

1. Стреса който се генерира от уж конкуренцията. Хората терепрят за заплати. Принудени са да работят извънредно. Непрекъснато задълженията им се увеличават за да може капиталиста да печели повече
2. Храната която се яде е отровна пак вие да можете да максимизирате печалбата.

Това води до болести и основната вина е ваша Капиталисти ..... Осъзнайте се защото ще мине един праг и връщане няма да има
79
1
 
25
 
! Отговори
Дани преди 1 година
О.ставка на К.Р.И.Б. и то веднага. Бизнеса трябва да спре да дере обикновенните хора, които се опитват да вържат двата края с една заплата, която даже според въпросния К.Р.И.Б, не всеки я заслужавал.
78
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
Дреме ми аз боледувам от петия ден.
77
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната гавра! Болните на работа да заразяват другите, за да не губят пари. Видите ли, да не се нарушава интереса на бизнеса!!! А това, че масово осигуряват на минимални заплати и загубите за държавата са милиарди, няма проблем. Това, че доходите са адски ниски също няма проблем. Да не говорим за десетките методи на експлоатация.
76
2
 
32
 
! Отговори
пълна лудница преди 1 година
Значи работодателите ще плащат по-малко за болничен, но затова пък ние данъкоплатците ще плащаме повече за лекуване на усложнения след това. Браво за сътворената глупост.
75
2
 
27
 
! Отговори
НАРОДЕН СЪД преди 1 година
Пак чета хора които искат да ни разделят. Кой бил виновен кой консумирал кой плащал....Капиталистите това искат да намалят своите разходи и за остатъка да ви накарат да се биете защото само така няма да се обедините срещу тях......

Капиталиста ще направи всичко за да намали разходите си... Това е в идеологията му. максимална печалба и минимум разход...... Разходите за болни служители са големи. нека да ги намалим

Нищо де НАРОДНИЯТ СЪД пак ще дойде и пак ще има плач че цвета на нацията бил унищ
74
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да започнат да хващат измамниците, които точат бюджета, те ми тръгнали да увеличават данъците на честните хора и да намаляват обезщетенията на болните. Така ли се управлява държава? Вие фирма ако имате ще ви я разграбят, пък цяла държава се перчите че можете да управлявате.
73
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре са го измислили. Значи ще си ходим на работа кашлящи и болни. Ще ръсим бацили на ляво и на дясно, та да заразим и останалите. Навсякъде ще кипи безсмислен труд и ще се харчат огромни суми за лекарства.
72
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ще си взимам болничен за повече от три дни. Като ще ме цакат с парите поне да си почина. Тези от НОИ после са си съвсем ОК. В нашата фирам плащат болничен на база основна заплата, която е 50% от цялата ми заплата. Другото са разни надбавки и пр. за които си плащам всички удръжки. Т.е веднъж ме режат, че само на основната заплата, а и ще са само 50% от нея. Хитро са го измислили, като се разболея да метнат едни стотинки.