Не боледувайте! Плащат едва 50% за първите 3 дни!?

До сега болничните се изплащаха в размер от 70 на сто
Обновена: 19 окт 2017 07:26 | 19 окт 2017 07:00, Петя Славова
140
Не боледувайте! Плащат едва 50% за първите 3 дни!?
Снимка: архив, Булфото

Първите три дни от болничните ще бъдат орязани - работодателите ще продължат да ги плащат, но в намален размер. От 1 януари фирмите ще плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни вместо сегашните 70%, а НОИ ще продължи да плаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%, както е в момента.

За пръв път от много време насам през 2018 г. ще има по-високо минимално обезщетение за безработица, но пък се въвежда таван на сумата за безработица и ще се иска по-дълъг осигурителен период за това право, съобщава в."Сега".

Втората година от майчинството ще се плаща по 380 лв. на месец вместо по 340 лв. Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., а с него и таванът на пенсиите - 910 лв. Предлага се обаче значително увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 лв. на 480 лв., което вероятно ще срещне силна опозиция от ДПС в парламента.

Това са най-важните промени, заложени в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г., с който "Сега" разполага.

"С оглед облекчаване на бизнеса и превенция на злоупотреби с правото на отпуск поради временна неработоспособност се предлага процентът, в който се определя възнаграждението, изплащано от работодателите за първите три работни дни, да бъде намален от 70 на 50% от среднодневното брутно възнаграждение", пише в мотивите. Бизнесът от години настоява да не плаща първите три дни. Тази мярка бе въведена през 2009 г. като временна и антикризисна, но остана да действа и до днес, за да се ограничат злоупотребите и да се завиши контролът при харченето на държавните пари. Ефектът от нея обаче отдавна се изчерпа и разходите растат, а институциите тепърва ще правят анализ, за да набележат мерки срещу фалшивите болнични.

Добри и лоши новини има при обезщетенията за безработица. Минималното дневно обезщетение се вдига на 9 лв. при 7.20 лв. сега. Въвежда се обаче и максимално дневно обезщетение - от 74.29 лв. дневно. То е определено на базата на максималния размер на месечния осигурителен доход и няма да ощети останалите без работа у нас, уверяват от НОИ. От мотивите към законопроекта обаче излиза, че целта е да се сложи таван на парите, които получават хората, работили в чужбина. Техният брой напоследък расте и в момента обезщетението им у нас не е ограничено.

"В тази връзка липсата на ограничение в размера на паричното обезщетение за безработица води до значително увеличаване на изразходваните средства от фонд "Безработица" и създава условия за неравнопоставеност между реципиентите на това осигурително плащане", пише в мотивите. Към юни българите, работили в чужбина, които получават обезщетението си у нас, са 2025 души. Средно те вземат по 1259 лв., което е в пъти по-високо от средното обезщетение за безработните у нас.

Предлага се и друга рестрикция за обезщетението за безработица - от догодина ще е нужно човек да се е осигурявал поне 12 месеца през последната година и половина, а не както сега само 9 месеца. Очакваният ефект само от тази промяна са 63 млн. лв. икономия. Допълнително се затяга още едно условие - ще се искат повече години стаж за различните периоди, в които НОИ плаща обезщетението. Максималното обезщетение - за 12 месеца, ще се полага само при стаж над 15 г., а не при 12, както е сега.

Лоша новина има за коалиционните партньори от Патриотичния фронт, които заявиха готовност да продължат битката за 300 лв. минимална пенсия. Догодина нейният размер няма да се увеличава значително, а както всички останали - с 3.8% и от 1 юли ще е 207.60 лв. Специален текст гарантира, че няма да се повтори ситуацията от тази година, когато хиляди пенсионери получиха нула лева от индексацията на пенсиите или по-ниско увеличение от предвиденото в закона.

Другата важна промяна е свързана с ранното пенсиониране на хората в масовата трета категория. Мъжете и жените, които имат необходимия по закон стаж, могат да се пенсионират една година по-рано. В момента обаче НОИ им намалява пожизнено пенсията с по 0.4% за всеки недостигащ месец възраст. От догодина намалението ще е само докато човек навърши общите години за пенсия.


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз затова от 7 години не смея да си пусна болничен. Разболея ли се си взимам от платената отпуска, че да не ми намалява заплатата.
70
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работите ли за фирма от сивия бизнес, изобщо не си и помисляйте да се разболявате. Ще ви плащат жълти стотинки за периода и заплатата на края на месеца ще е много по-малка.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо работодателите да вземат хора с експертни решения и състояния на експертизата хора постоянно боледуващи на държавното си работно място, а здрави при извършване на непозволени от закона действия.
68
0
 
20
 
! Отговори
... преди 1 година
!!! всички знаят, че като се разболееш са нужни пари за доктори и лекарства. Точно тогава са нужни повече средства, а те ги орязват.
67
1
 
26
 
! Отговори
ЗАДЪЛЖЕНИЯ преди 1 година
Миналата седмица здравният министър гордо обяви, че най-бедните ще имат ПЪЛЕН достъп до системата на здравеопазването, въпреки че НЕ СА ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИ.

Опитах се да си го преведа, но спрях, понеже се разгневих. Защо ли?
- работя по 12 часа, осигурявам се на макс и като ми дотрябва лекар пак си плащам
- понеже съм дискриминиран

СЪГЛАСЕН СЪМ, ДА ИМА ХУМАННОСТ И НА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ДА СЕ ПОМАГА. НО ПРЕДИ ТОВА НЯКОИ ТРЯБВА ДА СЕ ПОГРИЖИ МАЛКО ДА СЕ НАМАЛИ БРОЙКАТА ИМ. ЗАДЪЛЖЕНИЯ освен ПРАВА!!!
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с осигуровките на държавните служители е пълна демагогия. Да, държавата не внася осигуровките на държавните служители, но дофинансира НОИ с милиарди левове. Ако кажат А, нека кажат и Б. Държавата да плаща осигуровките като всеки друг работодател, но да не финансира НОИ по никакъв друг начин.
65
0
 
21
 
! Отговори
sante_dog преди 1 година
Нищо не казвате обаче за увеличението на осигуровките с 1%. Защо? Това удря по всички - и болни и здрави и майки и т.н. Нали уж ГЕРБ дойдоха с обещание да не вдигат данъците, но откакто са дошли на власт само вдигат - осигуровките се вдигат всяка година, ще вдигнат такса смет по новата методика... Изобщо яко дране пада. А уж хората гласуваха за дясно правителство...
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мнение 52. Е добре де, ако успяваш в извънработно време да си докараш двойна надница, защо изобщо ходиш на работа? Защо не работиш само часпром? Може би нещата са обърнати - не е "колкото ми плащат, толкова ще работим", а "колкото работим толкова ще ни плащат". Факт е, че има работодатели, които се скръндзат за заплати, но никой няма да рискува да загуби работник, който му носи примерно 3000 лева на месец, за няколкостотин лева увеличение на заплатата.
63
0
 
33
 
! Отговори
ПИРАМИДИ, ФАРАОНИ преди 1 година
Реалността е:
- Социалната система е несправедлива (осигуровките не отиват по индивидуални партиди) и едни хора неспирно бъхтят за да издържат едни други хора.
- НОИ е пирамида. ДА. С по няколко милиарда дефицит всяка година..
- При настоящата демография и социална прослойка пенсионната система няма как да издържи, въпроса е кога точно ще рухне (2040, 2045?).
Е КАКЪВ Е СМИСЪЛА ДА СЕ ОСИГУРЯВАМ НА НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ МИНИМАЛНОТО? ЗАЩО ДА РАБОТЯ 20г. НЕПРЕКЪСНАТО, ВМЕСТО НА ВСЕКИ 3 ГОДИНИ ДА БОРСУВАМ?
62
10
 
10
 
! Отговори
asd преди 1 година
В соца здравеопазването било "безплатно". Сигурно марсианците са го финансирали някак, не ние. Някои се излагат като първолаци.
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не вкарат в панделата някой лекар който дава фалшиви диагнози ?Защото работят с всеодайност за личното си и материално благополучие Някои" лекари".
60
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са ти измислените милиарди другарю Борисов ?
59
1
 
24
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 1 година
ОСТАВКА! БОКО, ВЪРВИ СИ!
58
0
 
34
 
! Отговори
не боледувайте! преди 1 година
ИЗЛИЗАЙТЕ НА ПЛОЩАДИТЕ БЕЕЕЕЕ, ОФЦЕЕЕЕ! ВЪВ ФРАНЦИЯ ТВА НЯМА ДА СИ ГО ПОМИСЛЯТ ДА ГО ПРЕДЛОЖАТ ДАЖЕ!
57
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво Боко , браво Тикво ! След увеличението на годините и стажа , намаляват пенсионерите ! Няколко пъти увеличи данъците ! Някои цени и такси скочиха с пъти ! Увеличаваш минимална заплата за повече данъци ! КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ ДА ПОСЕГНЕШ И НА БОЛНИТЕ ! Гарантирано от СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ !
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно. На мен не ми изплатиха нищо....
55
3
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: Мнение (номер 53)

Напълно съм съгласен с това. Само се чудя кога ли "работодателите" ще го разберат това?
И ще го разберат ли изобщо?
Аз вече го бях казвал няколко пъти, но ще го повторя тук, защото мисля че това е добро сравнение:

Представи си, отиваш в супермаркета и си купуваш сирене. Обаче, гледаш от най-евтиното да бъде. Но на най-евтиното пише "имитиращ продукт", купуваш го за 3 лв. килото, а после се чудиш защо няма вкус на сирене. Ми защото не е. За толкова пари сирене няма!
54
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Геноцида продължава с пълна пара!
53
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво сега ? Ще вземат от работещите като ги принуждават да ходят болни на работа и ги дадат на тия които отказват рагота (знаета кои).
52
0
 
32
 
! Отговори
brawo! преди 1 година
е тва са бг чорбаджии! Ще питате за кадри ваща мама измекярска...!