Не боледувайте! Плащат едва 50% за първите 3 дни!?

До сега болничните се изплащаха в размер от 70 на сто
Обновена: 19 окт 2017 07:26 | 19 окт 2017 07:00, Петя Славова
140
Не боледувайте! Плащат едва 50% за първите 3 дни!?
Снимка: архив, Булфото

Първите три дни от болничните ще бъдат орязани - работодателите ще продължат да ги плащат, но в намален размер. От 1 януари фирмите ще плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни вместо сегашните 70%, а НОИ ще продължи да плаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%, както е в момента.

За пръв път от много време насам през 2018 г. ще има по-високо минимално обезщетение за безработица, но пък се въвежда таван на сумата за безработица и ще се иска по-дълъг осигурителен период за това право, съобщава в."Сега".

Втората година от майчинството ще се плаща по 380 лв. на месец вместо по 340 лв. Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., а с него и таванът на пенсиите - 910 лв. Предлага се обаче значително увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 лв. на 480 лв., което вероятно ще срещне силна опозиция от ДПС в парламента.

Това са най-важните промени, заложени в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г., с който "Сега" разполага.

"С оглед облекчаване на бизнеса и превенция на злоупотреби с правото на отпуск поради временна неработоспособност се предлага процентът, в който се определя възнаграждението, изплащано от работодателите за първите три работни дни, да бъде намален от 70 на 50% от среднодневното брутно възнаграждение", пише в мотивите. Бизнесът от години настоява да не плаща първите три дни. Тази мярка бе въведена през 2009 г. като временна и антикризисна, но остана да действа и до днес, за да се ограничат злоупотребите и да се завиши контролът при харченето на държавните пари. Ефектът от нея обаче отдавна се изчерпа и разходите растат, а институциите тепърва ще правят анализ, за да набележат мерки срещу фалшивите болнични.

Добри и лоши новини има при обезщетенията за безработица. Минималното дневно обезщетение се вдига на 9 лв. при 7.20 лв. сега. Въвежда се обаче и максимално дневно обезщетение - от 74.29 лв. дневно. То е определено на базата на максималния размер на месечния осигурителен доход и няма да ощети останалите без работа у нас, уверяват от НОИ. От мотивите към законопроекта обаче излиза, че целта е да се сложи таван на парите, които получават хората, работили в чужбина. Техният брой напоследък расте и в момента обезщетението им у нас не е ограничено.

"В тази връзка липсата на ограничение в размера на паричното обезщетение за безработица води до значително увеличаване на изразходваните средства от фонд "Безработица" и създава условия за неравнопоставеност между реципиентите на това осигурително плащане", пише в мотивите. Към юни българите, работили в чужбина, които получават обезщетението си у нас, са 2025 души. Средно те вземат по 1259 лв., което е в пъти по-високо от средното обезщетение за безработните у нас.

Предлага се и друга рестрикция за обезщетението за безработица - от догодина ще е нужно човек да се е осигурявал поне 12 месеца през последната година и половина, а не както сега само 9 месеца. Очакваният ефект само от тази промяна са 63 млн. лв. икономия. Допълнително се затяга още едно условие - ще се искат повече години стаж за различните периоди, в които НОИ плаща обезщетението. Максималното обезщетение - за 12 месеца, ще се полага само при стаж над 15 г., а не при 12, както е сега.

Лоша новина има за коалиционните партньори от Патриотичния фронт, които заявиха готовност да продължат битката за 300 лв. минимална пенсия. Догодина нейният размер няма да се увеличава значително, а както всички останали - с 3.8% и от 1 юли ще е 207.60 лв. Специален текст гарантира, че няма да се повтори ситуацията от тази година, когато хиляди пенсионери получиха нула лева от индексацията на пенсиите или по-ниско увеличение от предвиденото в закона.

Другата важна промяна е свързана с ранното пенсиониране на хората в масовата трета категория. Мъжете и жените, които имат необходимия по закон стаж, могат да се пенсионират една година по-рано. В момента обаче НОИ им намалява пожизнено пенсията с по 0.4% за всеки недостигащ месец възраст. От догодина намалението ще е само докато човек навърши общите години за пенсия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
20
 
! Отговори
... преди 6 години
!!! всички знаят, че като се разболееш са нужни пари за доктори и лекарства. Точно тогава са нужни повече средства, а те ги орязват.
66
1
 
26
 
! Отговори
ЗАДЪЛЖЕНИЯ преди 6 години
Миналата седмица здравният министър гордо обяви, че най-бедните ще имат ПЪЛЕН достъп до системата на здравеопазването, въпреки че НЕ СА ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИ.Опитах се да си го преведа, но спрях, понеже се разгневих. Защо ли?- работя по 12 часа, осигурявам се на макс и като ми дотрябва лекар пак си плащам- понеже съм дискриминиранСЪГЛАСЕН СЪМ, ДА ИМА ХУМАННОСТ И НА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ДА СЕ ПОМАГА. НО ПРЕДИ ТОВА НЯКОИ ТРЯБВА ДА СЕ ПОГРИЖИ МАЛКО ДА СЕ НАМАЛИ БРОЙКАТА ИМ. ЗАДЪЛЖЕНИЯ освен ПРАВА!!!
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с осигуровките на държавните служители е пълна демагогия. Да, държавата не внася осигуровките на държавните служители, но дофинансира НОИ с милиарди левове. Ако кажат А, нека кажат и Б. Държавата да плаща осигуровките като всеки друг работодател, но да не финансира НОИ по никакъв друг начин.
64
0
 
21
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Нищо не казвате обаче за увеличението на осигуровките с 1%. Защо? Това удря по всички - и болни и здрави и майки и т.н. Нали уж ГЕРБ дойдоха с обещание да не вдигат данъците, но откакто са дошли на власт само вдигат - осигуровките се вдигат всяка година, ще вдигнат такса смет по новата методика... Изобщо яко дране пада. А уж хората гласуваха за дясно правителство...
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мнение 52. Е добре де, ако успяваш в извънработно време да си докараш двойна надница, защо изобщо ходиш на работа? Защо не работиш само часпром? Може би нещата са обърнати - не е "колкото ми плащат, толкова ще работим", а "колкото работим толкова ще ни плащат". Факт е, че има работодатели, които се скръндзат за заплати, но никой няма да рискува да загуби работник, който му носи примерно 3000 лева на месец, за няколкостотин лева увеличение на заплатата.
62
0
 
33
 
! Отговори
ПИРАМИДИ, ФАРАОНИ преди 6 години
Реалността е:- Социалната система е несправедлива (осигуровките не отиват по индивидуални партиди) и едни хора неспирно бъхтят за да издържат едни други хора. - НОИ е пирамида. ДА. С по няколко милиарда дефицит всяка година..- При настоящата демография и социална прослойка пенсионната система няма как да издържи, въпроса е кога точно ще рухне (2040, 2045?).Е КАКЪВ Е СМИСЪЛА ДА СЕ ОСИГУРЯВАМ НА НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ МИНИМАЛНОТО? ЗАЩО ДА РАБОТЯ 20г. НЕПРЕКЪСНАТО, ВМЕСТО НА ВСЕКИ 3 ГОДИНИ ДА БОРСУВАМ?
61
10
 
10
 
! Отговори
asd преди 6 години
В соца здравеопазването било "безплатно". Сигурно марсианците са го финансирали някак, не ние. Някои се излагат като първолаци.
60
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са ти измислените милиарди другарю Борисов ?
59
1
 
24
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 6 години
ОСТАВКА! БОКО, ВЪРВИ СИ!
58
0
 
34
 
! Отговори
не боледувайте! преди 6 години
ИЗЛИЗАЙТЕ НА ПЛОЩАДИТЕ БЕЕЕЕЕ, ОФЦЕЕЕЕ! ВЪВ ФРАНЦИЯ ТВА НЯМА ДА СИ ГО ПОМИСЛЯТ ДА ГО ПРЕДЛОЖАТ ДАЖЕ!
57
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Боко , браво Тикво ! След увеличението на годините и стажа , намаляват пенсионерите ! Няколко пъти увеличи данъците ! Някои цени и такси скочиха с пъти ! Увеличаваш минимална заплата за повече данъци ! КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ ДА ПОСЕГНЕШ И НА БОЛНИТЕ ! Гарантирано от СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ !
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно. На мен не ми изплатиха нищо....
55
3
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: Мнение (номер 53)Напълно съм съгласен с това. Само се чудя кога ли "работодателите" ще го разберат това?И ще го разберат ли изобщо?Аз вече го бях казвал няколко пъти, но ще го повторя тук, защото мисля че това е добро сравнение:Представи си, отиваш в супермаркета и си купуваш сирене. Обаче, гледаш от най-евтиното да бъде. Но на най-евтиното пише "имитиращ продукт", купуваш го за 3 лв. килото, а после се чудиш защо няма вкус на сирене. Ми защото не е. За толкова пари сирене няма!
54
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Геноцида продължава с пълна пара!
53
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво сега ? Ще вземат от работещите като ги принуждават да ходят болни на работа и ги дадат на тия които отказват рагота (знаета кои).
52
0
 
32
 
! Отговори
brawo! преди 6 години
е тва са бг чорбаджии! Ще питате за кадри ваща мама измекярска...!
51
1
 
15
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: МнениеАз познавам истински инвалиди.Баща ми е с диабет, диабетна полиневропатия, инсулт, оперирана простата и е с над 50% увреждания. Проява на истински героизъм от негова страна беше, че успя да получи заветните документи които му даваха право на някои "привилегии".Добре че може още да върви на собствен ход, три или четири пъти го разкарваха до НЗОК, връщаха го за какви ли не документи които неврологът бил нямал, абе, трагедия!Добре че е градския транспорт да го ползва!
50
3
 
35
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
После да не се чудят защо емигрираме! Работодателите реват, че плащали високи заплати и реват, че нищо не работим - ами работим и произвеждаме точно колкото плащате.Ходиш някъде на работа, работодателя те залъгва със 600-700 лева на месец и иска едва ли не да го боготвориш, че ти дава толкова висока заплата. За тези пари на работника не му пука и прави много брак и си претупва работата и после вечер работи за себе си час-пром след работно време и си докарва 2 пъти повече.
49
13
 
11
 
! Отговори
Циник до 24 преди 6 години
Хммм....защо ли тогава татовата щерка се лекуваше във Франция и Швейцария?Срещу твърда валута?Сигурно от прекомерно доверие в социалистическия рай!Простотията не ходи по гората....
48
1
 
35
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: ИванАми това всъщност е лошо за бизнеса. Защото както вече изяснихме тук, всички ще ходим болни на работа, ще се правим че "работим", както и те се правят че ни "плащат", помните ли вица от времето на комунизма?Същата работа е и сега!И накрая губим всички.А някой правилно спомена тук, че всички ние страдаме заради една класа тарикати които си вадят фалшиви болнични, фалшиви ТЕЛК решения и т.н.Защото така им е по-лесно вместо да ги вкарат в затвора тия които извършват престъпления!