Не боледувайте! Плащат едва 50% за първите 3 дни!?

До сега болничните се изплащаха в размер от 70 на сто
Обновена: 19 окт 2017 07:26 | 19 окт 2017 07:00, Петя Славова
140
Не боледувайте! Плащат едва 50% за първите 3 дни!?
Снимка: архив, Булфото

Първите три дни от болничните ще бъдат орязани - работодателите ще продължат да ги плащат, но в намален размер. От 1 януари фирмите ще плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни вместо сегашните 70%, а НОИ ще продължи да плаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%, както е в момента.

За пръв път от много време насам през 2018 г. ще има по-високо минимално обезщетение за безработица, но пък се въвежда таван на сумата за безработица и ще се иска по-дълъг осигурителен период за това право, съобщава в."Сега".

Втората година от майчинството ще се плаща по 380 лв. на месец вместо по 340 лв. Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., а с него и таванът на пенсиите - 910 лв. Предлага се обаче значително увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 лв. на 480 лв., което вероятно ще срещне силна опозиция от ДПС в парламента.

Това са най-важните промени, заложени в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г., с който "Сега" разполага.

"С оглед облекчаване на бизнеса и превенция на злоупотреби с правото на отпуск поради временна неработоспособност се предлага процентът, в който се определя възнаграждението, изплащано от работодателите за първите три работни дни, да бъде намален от 70 на 50% от среднодневното брутно възнаграждение", пише в мотивите. Бизнесът от години настоява да не плаща първите три дни. Тази мярка бе въведена през 2009 г. като временна и антикризисна, но остана да действа и до днес, за да се ограничат злоупотребите и да се завиши контролът при харченето на държавните пари. Ефектът от нея обаче отдавна се изчерпа и разходите растат, а институциите тепърва ще правят анализ, за да набележат мерки срещу фалшивите болнични.

Добри и лоши новини има при обезщетенията за безработица. Минималното дневно обезщетение се вдига на 9 лв. при 7.20 лв. сега. Въвежда се обаче и максимално дневно обезщетение - от 74.29 лв. дневно. То е определено на базата на максималния размер на месечния осигурителен доход и няма да ощети останалите без работа у нас, уверяват от НОИ. От мотивите към законопроекта обаче излиза, че целта е да се сложи таван на парите, които получават хората, работили в чужбина. Техният брой напоследък расте и в момента обезщетението им у нас не е ограничено.

"В тази връзка липсата на ограничение в размера на паричното обезщетение за безработица води до значително увеличаване на изразходваните средства от фонд "Безработица" и създава условия за неравнопоставеност между реципиентите на това осигурително плащане", пише в мотивите. Към юни българите, работили в чужбина, които получават обезщетението си у нас, са 2025 души. Средно те вземат по 1259 лв., което е в пъти по-високо от средното обезщетение за безработните у нас.

Предлага се и друга рестрикция за обезщетението за безработица - от догодина ще е нужно човек да се е осигурявал поне 12 месеца през последната година и половина, а не както сега само 9 месеца. Очакваният ефект само от тази промяна са 63 млн. лв. икономия. Допълнително се затяга още едно условие - ще се искат повече години стаж за различните периоди, в които НОИ плаща обезщетението. Максималното обезщетение - за 12 месеца, ще се полага само при стаж над 15 г., а не при 12, както е сега.

Лоша новина има за коалиционните партньори от Патриотичния фронт, които заявиха готовност да продължат битката за 300 лв. минимална пенсия. Догодина нейният размер няма да се увеличава значително, а както всички останали - с 3.8% и от 1 юли ще е 207.60 лв. Специален текст гарантира, че няма да се повтори ситуацията от тази година, когато хиляди пенсионери получиха нула лева от индексацията на пенсиите или по-ниско увеличение от предвиденото в закона.

Другата важна промяна е свързана с ранното пенсиониране на хората в масовата трета категория. Мъжете и жените, които имат необходимия по закон стаж, могат да се пенсионират една година по-рано. В момента обаче НОИ им намалява пожизнено пенсията с по 0.4% за всеки недостигащ месец възраст. От догодина намалението ще е само докато човек навърши общите години за пенсия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
27
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Около 1 000 000 човека в България взимат инвалидни пенсии.От петимата човека, които аз познавам и един от тях не е истински инвалид. В България има населени места където 90% от живеещите там да или с епилепсия или с астма.Това обаче за управляващите не е проблем.Сега са стигнали до първите три дни от болничния.Нямам думи.
46
1
 
28
 
! Отговори
Локи преди 6 години
Оставка! Няма поантисоциално правителство!
45
0
 
53
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Едно голямо Браво!!!! Ето защо хората ще ходят болни на работа и през месец-два ще има грипни епидемии. Но кръгът се затваря, и отново в полза на бизнеса, в случая фармацевтичния...Държавата с най-големи облекчения за бизнеса, и накрая, пак сме на опашката по отношение на инвестициите....
44
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лоша новина има за коалиционните партньори от Патриотичния фронт, които заявиха готовност да продължат битката за 300 лв. минимална пенсия---------------------------------------------------------------Най-важната новина май сте я сбутали накрая - ГЕРБ пак завира патриотарите в *** гъ-з, а въпреки това патриотарските пудели продължават да скимтят и да крепят вастта, само и само да останат на хранилката!
43
1
 
35
 
! Отговори
Геле преди 6 години
Държавата трябва да се издържа отнякъде за да има за скъпи чанти и суджук за свинетки, фърфълетки и подобни търтеи, защо да не е от гърба на болните Слави излезе болен на протест куцук-куцук със едно столче, а вие си бъркахте по дупките сега ще търпите.
42
32
 
5
 
! Отговори
one преди 6 години
Е всички знаем, че као ти трябва да си слееш някой уикенд или пък да свършиш работа отиваш при личния лекар и искаш болничен за няколко дни - до три.нормално е за толкова кратък период на болничен да не получаваш същите пари като когато си на работа.и няма как личните лекари да бъдат контролирани- камери ли да се сложат
41
5
 
24
 
! Отговори
Един преди 6 години
Ако има протест ще отида.
40
4
 
24
 
! Отговори
anton преди 6 години
"Не боледувайте! Плащат едва 50% за първите 3 дни"но ако ги плащат 70 80 % боледувайте спокойно ...
39
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да погнат лекарите, които издават фалшиви болнични, наказват болните хора, които в повечето случаи дори не могат да си позволят скъпите лекарства. Айде стига сте ни драли бре, вече опряхте до кокал. Призовавам всички хора да се изправим срещу поредното издевателство срещу работещите, които честно си изкарват хляба.
38
0
 
33
 
! Отговори
Циник до 123 преди 6 години
А си забравил да споменеш, че французите са единствената европейска нация със 7 часов работен ден! Колега беше 3 месеца в болнични...първите 2 седмици работи от 8 до 11 вторите 2 от 8 со 13 - въвежда се в работен ритъм...*** те в Германия са прости!Майчинство до 3 години...и 30 дни платена ( колеги с дългогодишен стаж и до 35) и при нас се опитаха да викат колеги и да ги разпитват защо са болни...но профсъюза им изби тези мераци! Болничните са "частна работа" не съм длъжен да обяснявам на ЛС нищ
37
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекрасна новина за работодателите - досега си взимах винаги 2-3 дни болничен и то само, когато положението е зле, а сега когато личната ми дава 10 дена, ще си ги взема всичките, и в половината, в които съм здрав ще си работя друго, за да избия загубите от щедрото обезщетение.
36
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъдете здрави!!!Спортувайте, хранете се здравословно и укрепвайте имунната си система.Алкохола - умерено. А, и не преяждайте.Не се нервирайте на шефа. Усмихвайте се на колегите.Поднесете вкъщи цвете без повод, ми тва е., пардон(и несамо вкъщи).
35
0
 
45
 
! Отговори
пери преди 6 години
Ще боледуваме на работното си място. Така всички ще име солидарно болни и непродуктивни.
34
0
 
39
 
! Отговори
До Червен клошар преди 6 години
Това ако го беше решил Станишев или Ореха вече щеше да има перформари на паветата. Танци, манци, стриптииз и пилони.
33
0
 
23
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
А да умираме може ли? Или и на това нямаме право?
32
2
 
32
 
! Отговори
ABC преди 6 години
Просто толкова си могат великите ни управници! Що не вземат да направят малко икономии от това: защо РАБОТЕЩИ пенсионери, наврени из държавни институции, плащат 1 лев потребит. такса при личен лекар също като 80 годишните грохнали хора!? И никой това не го вижда! Той взема висока пенсия и цяла заплата и пак се прави на умряла лисица и ползва привилегии!?
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
червения борисов ни досъсипа
30
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България, където мутрите си имат държава, те пак се уредиха да правят още повече печалба за сметка на измъчения и облъскан българин. Няма такава наглост, ама така ще е, като търпим, докато няма увиснали политици и "бизнесмени" по стълбовете все повече и повече ще мачкат българина.
29
1
 
17
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
И пак ще се намери начин да се цака системата. Разходите на НОИ за болнични се вдигнаха, откакто законът реши първите 3 дни да се плащат от работодател - тогава шефовете караха хората да взимат повече дни, за да си избият разходите. Като работника си работеше по времето на болничните след 3тия ден.
28
2
 
32
 
! Отговори
Българка преди 6 години
До 123 Хайде да кажеш и друго: колко детски надбавки получават французойките за децата си? През 2012 г. за 4 деца беше 800 евро месечно. Нещо да кажеш? По 200 евро на дете - сумата не е за пренебрегване! И ако жената реши да си гледа детето, за едно обикновено семейство не чак такъв проблем само мъжът да работи, дори да е обикновен работник. Да не говорим за цените на храните при техния стандарт и 5,5% ДДС върху храните!